GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
21 Mayıs 2024 Salı 10:19

Kripto piyasasında ETF heyecanı!

Bitcoin ve Ethereum'da kritik eşik aşıldı. Bir süredir durgun olan kripto piyasası dün tekrar hareketlendi. ABD'de düzenleyici kuruluşun spot Ethereum ETF'lerinin onaylayacağı yönündeki haber akışı yükselişte etkili oldu.

Dünyanın en büyük kripto varlığı olan Bitcoin, dün gece saatlerinde kritik 70 bin dolar seviyesini aştı.

Dün Ethereum borsa yatırım fonu (ETF) başvurularının onaylanacağına ilişkin haberler kripto piyasasını coşturdu. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu yıl ilk faiz indirimini gerçekleştireceğine ilişkin iyimserliğin sürmesi de fiyatları destekleyen bir diğer unsur oldu. 

Bu haber akışının ardından, günü yüzde 5'in üzerinde değer kazanarak 70 bin 421 dolardan tamamlayan Bitcoin, bugün de yükselişini sürdürerek yüzde 6,8 artışla 71 bin 350 dolardan işlem gördü.

Ethereum da dün yüzde 14 artışla 3 bin 670 dolara çıkarken, bugün de yüzde 18 artışla 3 bin 650 dolardan alıcı buldu. Böylece Ethereum Kasım 2022'den bu yana en yüksek günlük kazancını elde etti.

'ETF ONAYI' İHTİMALİ PİYASAYI HAREKETLENDİRDİ
Bloomberg Kıdemli ETF Analisti Eric Balchunas sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı analizde, "Ethereum'un ETF onayı alma ihtimaline dönük beklentimizi yüzde 25'ten yüzde 75'e yükseltiyoruz" dedi.

Finans kuruluşu IG'de piyasa analisti olan Tony Sycamore ise "Ocak ayındaki ETF onayı ve ardından gelen yarılanma (halving) ile birlikte, kripto için bir sonraki temel itici gücün ne olacağı konusunda biraz katalizör eksikliği vardı" dedi.

Sycamore analizinde, "Bence bu yükseliş kısmen bu spekülasyonla ilgili. Ancak aynı zamanda geçen hafta risk duyarlılığını artıran ve açıkça faiz indirimi ihtimalini yeniden devreye sokan çekirdek (ABD) enflasyon verileriyle de ilgili" ifadelerine yer verdi.