GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Ekim 2024 Perşembe 10:30

Kozak Yaylası'nda bir maden girişimi daha!

İzmir'deki maden ocağı girişimlerine bir yenisi daha eklendi. Çam fıstığı ağaçları ile ünlü olan Bergama Kozak Yaylası'nda mermer ocağı kurulması için bakanlığa başvuru yapıldı. 

SONKALEİZMİR - Eğinka Granit Madencilik şirketi, Bergama, Yukarıcuma Mahallesi'ndeki ormanlık alana mermer ocağı kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuru yaptı. Yıllık 189 ton kapasiteli proje ile ilgili ÇED süreci başladı. 

Orman vasfındaki 24,75 hektarlık proje alanında, 14,7 hektarlık açık işletme alanı, 6,9 hektarlık pasa alanı, 1,04 hektarlık bitkisel toprak depolama alanı, 1,11 hektarlık şantiye alanı ve 1,02 hektarlık stok alanının yer alması planlanıyor. 

Proje alanı Yukarıcuma Mahallesi'ne 2,19, Terzihaliller Mahallesi'nde ise 1,26 kilometre uzaklıkta bulunuyor. 5 milyon 414 bin TL'lik proje kapsamında bölgede patlatma yapılmayacak, kesme sistemi ile üretim yapılacak.

UNESCO Dünya Kültür Mirası Koruma Bölgesi olan Kozak Yaylası, sık sık maden ocağı başvuruları ile gündeme geliyor. Bölge halkı uzun süredir bölgenin akciğerleri konumundaki alana yapılmak istenen projeler ile mücadele ediyor.