GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Haziran 2024 Çarşamba 16:37

Kozak Yaylası kurtuldu... Maden ocağına veto!

İzmir'in Bergama ilçesi sınırları içerisindeki Kozak Yaylası'nda kurulmak istenen granit ocağı projesi, Orman Genel Müdürlüğü'nün olumsuz görüşü sonrası iptal edildi. Bölge halkı maden ocağına tepki göstermiş ve firmanın yapmak istediği toplantıya izin vermemişti. 

SONKALEİZMİR - Çam fıstığı ağaçları ile ünlü olan Bergama Kozak Yaylası'nda 58 Yapı İnşaat şirketi tarafından granit ocağı kurulması için bakanlığa başvuru yapılmıştı. Projeye dair ÇED süreci başlamış geçtiğimiz günlerde planlanan Halkın Katılım Toplantısı ise gerginliğe neden olmuştu. Bölge halkı maden ocağı girişimine karşı çıkarak firma temsilcilerinin toplantıyı gerçekleştirmesine izin vermemişti. 

Tepki çeken projeyle iilgili yeni bir gelişme yaşandı. Bakanlık projeye dair ÇED sürecinin iptal edildiğini duyurdu. 

ORMAN GENEL MÜDÜRLÜĞÜ'NDEN OLUMSUZ GÖRÜŞ!
İptal kararına gerekçe olarak Orman Genel Müdürlüğü'nden gelen olumsuz görüş gösterildi. Kurum tarafından yapılan değerlendirmede, maden ocağı projesinin orman vasfındaki arazide kaldığı, izin verilmesi durumunda yöre halkı ile ilişkileri zedeliyeceği ve  ormancılık çalışmalarına olumsuz etki edeceği belirtildi. 

Kurum tarafından bakanlığa gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi;

" 508.271,63 m2 lik proje alanının 171.220,30 m2 lik kısmının orman sayılan alanda kaldığı, bu alanın S.S. Yukarıcuma Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Özel Ormanı Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Orman Amenajman Planı sınırları içinde kaldığı, talep alanına izin verilmesinde bir zaruret bulunmadığı, yöre halkının hassasiyeti de dikkate alındığında, yapılacak madencilik faaliyetinin orman-halk ilişkilerini olumsuz etkileyecek olması, ayrıca talep konusu alanın ağaçlandırma çalışması yapılan sahalara isabet etmesi ve izin verilmesi durumunda, orman yapısının ve bütünlüğünün bozulacağından ormanlar ve ormancılık çalışmalarına olumsuz etkisinin olacağı değerlendirilmiştir. Söz konusu proje ile ilgili olarak, yukarıda belirtilen nedenlerde dolayı, proje alanı içinde kalan orman sayılan alanlarda Genel Müdürlüğümüzce ÇED Süreci içerisinde Nihai Kararı verilmesi uygun görülmemektedir." 

BAKANLIK: ÇED SÜRECİ SONLANDIRILDI!

Bakanlıktan konuya dair yapılan açıklama ise şu şekilde;

''Bu  itibarla,  29.07.2022  tarihli  ve  31907  sayılı  Resmi  Gazete'de  yayınlanarak  yürürlüğe  giren Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliğinin 5. maddesinin 2. fıkrasının (a) bendi ile kayıt altına alınan "Bu  Yönetmelik  hükümlerine  göre  karar  (ÇED  Olumlu/ÇED  Gerekli  Değildir)  tesis  edilmeden  önce; projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır." hükmü uyarınca İzmir İli, Bergama İlçesi, Yukarıcuma Mahallesi Mahallesi/Köyü  58yapı  İnşaat  Anonim  Şirketi  tarafından  yapılması  planlanan  202201742  Ruhsat Numaralı Granit Ocağı" projesine ait ÇED süreci sonlandırılmıştır.''