Konak Belediyesi ile Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği’nin (YKKED) birlikte düzenlediği çalıştayda, “Köy Enstitüleri ve Yerel Yönetimler” tartışıldı. Sekiz başlık altında düzenlenen çalıştay, Konak Belediye Başkanı Abdül Batur ve YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş’ın konuşmalarıyla başladı.
Prof. Dr. Kocabaş, köy enstitülerinin güncel karşılığının yerel yönetimlerce algılanmasının önemine değinerek, “Bizler köy enstitülerini ülkemizin eğitim tarihinde laik, demokratik ve nitelikli eğitimin özgün kurumu olarak algılıyoruz. Köy enstitüleri bir düşünce devrimi ve toplumsal dönüşüm projesidir. Köy enstitülerinin güncel karşılığının yerel yönetimlerde, bir siyaset kurumu tarafından yeniden anlaşılmasının, bir eğitim reformunun en önemli referanslarından biri olacağı düşüncesindeyiz” dedi.
Köy enstitüleri bir ideolojiydi!
Konak Belediye Başkanı Adbdül Batur, ise köy enstitülerinin Türkiye Cumhuriyeti’nin sağlam temeller üzerinde kurulmasında çok büyük önemi olduğunu ifade ederek köy enstitüleri ruhunun kuruluşunun 80 yıl sonrasında bile halen sürdüğünü dile getirdi. Bugün ülkede yaşanan sorunların Köy enstitülerinin kapatılmasıyla olan ilişkisine dikkat çeken Başkan Batur, “Açılan her köy enstitüsü Atatürk’ün devrimlerinin, ilkelerinin; sosyal demokrasinin, eşitliğin, paylaşımın ideolojisiydi. Baktılar ki genç cumhuriyetin sağlam temelleri köy enstitüleri sayesinde daha sağlam hale geliyor, istemediler, çareyi kapatmakta buldular. Bugün ülkemizde tarım can çekişiyorsa, çiftçi, köylü işçi dertliyse, işlemeyen demokrasi, adalet dağıtamayan hukuk sistemimizden şikayet ediyorsak sorumlusu 66 yıl önce köy enstitülerini kapatanlardır.” diye konuştu.
Konak’ta eğitim atağı
Konak Belediye Başkanı Batur, Konak’ta eğitimle ilgili başlattıkları projeleri de anlattı. Konak’ta bu yıl hayata geçecek proje ve merkezler ile yaşanacak önemli eğitim atağının müjdesini veren Başkan Batur sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hepimiz biliyoruz ki kalkınmanın başı eğitim. Eğitime önem veren ülkeler hızla gelişir ve öne çıkar. Biz de Konak’ta bu bilinçle hareket ediyor eğitim ve kültür çalışmalarına ağırlıklı olarak önem veriyoruz. Eğitimin bana göre en önemli bölümlerinden bir tanesi çocukların eğitimlerinin küçük yaşlarda yönlendirilmesidir. Bu nedenle belediye olarak özellikle dar gelirli bölgelerimizde okul öncesi eğitim yuvalarını açmaya başlıyoruz. Bunlardan ilk ikisini bu ay içerisinde Hilal Mahallesi’nde açacağız. İhtiyaç duyulan her noktada bu yuvaları hayata geçireceğiz. Yine Hilal’de Alman Kulesi denilen noktada zihinsel engelli çocuklarımız için engelsiz yaşam köyü kuruyoruz. Narlıdere’de kurduğumuz dershane ve kurs merkezlerimizi Konak’ta da hayata geçiriyoruz. Gençlere fırsat eşitliği sağlayan bu projeyi Gültepe ve Torosta gerçekleştireceğiz. Bölgemizde asıl dönüşümü çocuklarımıza temelden eğitim olarak yapacağımızın bilincindeyiz.”
Çalıştay konuları
Çalıştayda “Eğitim Hakkı ve Yerel Yönetimler, Okul Öncesinden Yüksek Öğrenime Öğrencilerin Kişilik-Akademik Gelişimlerine Destek Eğitimi ve Yerel Yönetimler, Yerel Yönetimlerde Kültür ve Sanat Eğitimi, Yetişkin Eğitimi ve Yerel Yönetimler, Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği ve Yerel Yönetimler, Yerel Yönetimlerde Tarım, Ekoloji, Gıda Güvenliği, Doğa ve Çevre Eğitimi, Kooperatifçilik ve Yerel Yönetimler, Köy Enstitülerinin Güncel Karşılığının Yaratılması ve Yerel Yönetimler” konularında oluşturulan gruplar raporlar hazırlayacak.