GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünya
6 Mart 2023 Pazartesi 11:49

Koronavirüs aşıları imha ediliyor!

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, talep görmemesi nedeniyle ülkede Kovid-19 aşı stoklarının arttığını ve tarihi geçmek üzere olan aşıların imhasının kaçınılmaz olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanı Asen Mecidiev, basına yaptığı açıklamada “Aşılamaya ilgi sıfır. Kullanım tarihi bitmek üzere olan 2,8 milyon aşıyı imha etmek zarındayız.” dedi.

Mecidiev, salgının yoğunluğunun geçmesi üzerine ülkedeki başlıca hastanelerde artık nerdeyse kimsenin uğramadığı aşılama birimlerini kapattıklarını bildirdi. Asen Mecidiev, son kullanım tarihin geçen yıl dolan 2 milyon doz aşının imhası sonrası, bu yıl 2 milyon 800 bin doz aşının süresinin daha sona ermek üzere olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığının açıklamasında da Kovid-19 salgınının yoğun döneminde Avrupa Birliği’nin (AB) eşgüdümlü mücadele politikasına istinaden Bulgaristan’ın bu yılın sonuna dek 8 milyon aşı daha ithal etmek zorunda olduğu, sözleşmeye bağlanmış bu ithalatın bir kısmının peşin ödendiği belirtildi.

Bakan Mecidiev, bu ithalatın “gereksiz masraf olduğunu”, Kovid-19'un yeni versiyonlarına karşı etkin olmayan bu aşıların zorunlu imhasının kaçınılmaz bir ilave masraf olacağını söyledi.

Mecidiev, sorunu tüm ciddiyeti ile AB Komisyonu'na bildirdiklerini ancak oradan halen yanıt gelmediğini de belirtti. Bulgaristan, AB içinde Kovid-19'a karşı aşılanma oranı en düşük ülkeler arasında bulunuyor. Ülkede salgında yaklaşık 39 bin kişi hayatını kaybetti.

AŞI SAVAŞLARI
Dünya koronavirüs ile mücadele ederken, büyük ilaç firmaları ve devletler aşı için birbiriyle çekişti. 

Biontech-Pfizer, Sinovac, Sputnik, Astrazeneca aşıları, piyasada kendisine yer edinmek için birbiriyle kapıştı.

Biontech-Pfizer, patentini aldığı koronavirüs mRNA aşılarını, salgını önlemek için dünyaya ücretsiz şekilde dağıtmadı. Bunun yerine ABD ve İsrail, yüksek miktarda kovid-19 aşısı alıp stokladı ve yoksul ülkelere aşı şantajı yaparak, salgını diplomatik bir silaha dönüştürdü.

Devletler bu süreçte aşıları alabilmek için sıraya girdi, milyonlarca doz aşı için sipariş kuyrukları oluştu.