GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Ekim 2024 Çarşamba 11:54

Körfez sorununda görüş ayrılığı... Başkan Tugay imzalamadı!

CHP Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Gölge Bakan Yardımcısı Baran Bozoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay'ın Acil Eylem Planı'ndaki maddelere imza atmadığını belirterek, bakanlığın sorumluluk almadığını söyledi. 

Cumhuriyet'in haberine göre; Bozoğlu, 23 yıldır devam eden inceleme ve araştırmaların neden yapılmadığını ayrıca  sorgularken  kesilen çevre cezaları ile elde edilen gelirin bu sorunun çözümüne aktarılması gerektiğini ifade etti.

Baran Bozoğlu, ‘’Gerçekleştirilen toplantıda alınan kararlar aslında AKP’nin sorunu çözme odaklı olmadığının göstergesi. Yaklaşık bir ay önce Murat Kurum körfezde şov niteliğinde açıklama yaptığında amacının Körfez’in sorununu çözmek olduğunu ifade etmişti fakat 2’nci toplantıda da sorunu çözemediler. Paylaşılan kararlar AKP’nin çözüm odaklı olmadığının zaten bir göstergesidir‘’ dedi. 

Siyasi bakış açısıyla kamu kurumu yönettiklerini ifade eden Bozoğlu, ‘’Çevre ve şehircilik bakanlığının üzerine sorumluluk almadığını görüyoruz. Sorumluluk tamamen bakanlıktadır. Maddelerde hala inceleme ve araştırma yapılacağı söyleniyor 23 yıldır inceleme araştırma neden yapılmadı? Teknik bilgiye sahip olmayan bakanlık nasıl inceleme yapacak? Deniz kirliliği istasyonları bulut teknolojisi kurulacak deniyor kirliliği engellemeye yönelik bir ifade yok. Açık bir şekilde körfezin kirlendiğini görürken denizlerdeki denetimlerin sıklaştıracağını söylemesi ironiktir.

‘’VERİLERLE KONUŞULSUN’’
Verilerin maddelerde yer almadığını belirten Bozoğlu, ‘’Bakanlığın toplantıda denetim sayısını paylaşsınlar ve verilerle göstergelerle paylaşmalarını da beklerdik  İzmir Büyükşehir Belediyesi hedef alınıyor. Tüm sorumluluk İzmir’e yönelik. Alt sorun körfezi kirleten Gediz havzası başta olmak üzere fabrika denetim sayısı artması, sürekli atık su izlenerek kamuoyu ile paylaşılması gerekiyor. Bu derelere deşarj yapılan işlemlerin daha sıkı denetlenmesi gerekiyor. Körfeze akan derelerin kontrol altına alınması gerekiyor. Her 1 fabrikaya anlık olarak ani denetim yapılması gerekir’’ ifadelerini kullandı.

AKP TOP ÇEVİRİYOR
Bozoğlu şöyle devam etti:
"AKP iktidarının top çevirdiğini ve krizin daha da derinleştirdiğini görüyoruz. Dere temizliği bakanlığı ait olması gerekirken Büyükşehir’e verilmiş üstelik tasarruf tedbiri varken, finansmanı kim sağlayacak? Merkezi bütçeden ne kadar destek verilecek? Kesilen çevre cezaları ile elde edilen gelirin bu sorunun çözümüne aktarılması gerekmektedir. Hatta iller bankası kredisi ile ilgili detay vermeyen çözümün parçası olmayan bir bakış açısı ile toplantı düzenleniyor. Ayrıca kararları neden bir rektör okuyor bu konuda uzmanlığı bilinmeyen ve bakanlıkla ilişkisi olmayan biri neden açıklama yaptı. Biz beklerdik ki çevre ve şehircilik bakanlığından birileri paylaşsınlar."

EK MADDE ÖNERİLEBİLİR
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın henüz imza atmadığını belirten Bozoğlu, "Başkanımız henüz imza atmadı değerlendirmesi sonucunda bu maddelere şerh koyulup ek madde önerebilir. Kirliliğin temel sebebi derelerdir, derelere verilen atık suyun limitinin düşürülmesi gerekiyor. Ergene havzası ve müsilaj konusunda olduğu gibi Ayrıca anlık olarak denetlenmesi gerekiyor. 11. maddeye istinaden 11 Milyar TL bütçesini kim nasıl karşılayacak deniz olduğu için kirlenmesini engellemek belediyemiz özverili davranıyor. Biz konuyu CHP olarak takip ediyoruz sayın başkanımıza ve onun teknik ekibini destekliyoruz. İzmirlilerin sağlıklı yaşam hakkı için tüm ekonomik zorluklara rağmen mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.