GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
11 Ekim 2024 Cuma 21:31

Kol saatinden de vergi alınacak!

Savunma sanayisi ve ekonomiye ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sunan AK Parti savunma sanayisindeki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynağın oluşturulması amacıyla teklifin hazırlandığını söyledi. AK Parti'nin ek kaynağı ise vatandaştan alınacak vergiler ve diğer ödemeler oldu.

Savunma Sanayii ile İlgili Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 12 maddeden oluştuğunu belirten AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, teklifin TBMM Başkanlığı'na sunulduğunu aktardı.

"Bize düşen, nasıl ki bugüne kadar dört tarafımız ateş çemberiyken ülkemize tek bir kıvılcım sıçratmadıysak bundan sonrasında da aynısını yapıp ülkemizi güvenli liman yapmaya devam etmektir" diyen Güler, savunma sanayisindeki gücün en önemli kozlardan birisi olduğunu söyledi.

Abdullah Güler, "Geldiğimiz noktada, ülkemiz İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen 3 ülkesinden birisi olmuştur. Elektronik harp alanında dünyada öncü olan ülkemiz, kendi savaş gemisini yapabilen 10 ülkeden birisi durumundadır" diye konuştu.

Projelerin Savunma Sanayii Destekleme Fonu'ndan yapılan harcamalarla hayata geçirildiğini bildiren Güler, fonun en önemli kaynağını, genel bütçe vergi gelirlerinden düzenli olarak ayrılan payların oluşturduğunu dile getirdi.

"ÖTV MATRAHI 5 BİN LİRA ÜZERİNDE OLAN KOL SAATLERİNİ VERGİ KAPSAMINA ALIYORUZ"

Güler, savunma sanayisindeki yatırımlar için ihtiyaç duyulan ek kaynağın oluşturulması amacıyla teklifin hazırlandığını söyleyerek "Teklif ile Savunma Sanayii Destekleme Fonu kaynaklarını artırmak amacıyla vergi beyannamelerinden, gümrük idarelerine verilen beyannamelerden, sosyal güvenlik kurumlarına verilen beyannamelerden alınan damga vergisi tutarı kadar, yıllık gelir vergisi beyannamelerinden ise damga vergisi tutarının yarısı kadar bedel alınacak" bilgisini paylaştı.

Teklifte yer alan yeni düzenlemeleri anlatan Güler, şunları kaydetti:

* "Gayrimenkul alım satımında alıcı ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere 750 lira, tapuda yapılan diğer işlemlerden 375 lira, noterlerde yapılan sıfır araç tescillerinde 3 bin lira, ikinci araç alım satımında 1500 lira, diğer işlemlerde ise 75 lira gelir alınacak. Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kredi kartlarından yıllık 750 lira Savunma Sanayii Destekleme Fonuna katılma payı alınmasına ilişkin düzenleme yapıyoruz. 

* Yine tahsilatından Fona pay verdiğimiz Motorlu Taşıtlar Vergisinde farklı bir düzenleme yapıyoruz. Halen vergilendirilmeyen motor silindir hacmi 100 santimetreküpün altında olan motosikletlerle, motor gücü 6 kilovat ve altında olan motosikletleri de motorlu taşıtlar vergisinin kapsamına alıyoruz. Bunları da tarifenin en düşük tutarı ile vergilendiriyoruz. Özel Tüketim Vergisinde de dronları ve ÖTV matrahı 5 bin lira üzerinde olan kol saatlerini vergi kapsamına alıyoruz."

2024 İLE 2025 YILINDA EMEKLİ OLACAKLARIN MAAŞ FARKI OLACAK MI?

TBMM Başkanlığına ilerleyen günlerde yargı, siber güvenlik ve diğer alanlarla ilgili yeni kanun tekliflerinin sunulacağını bildiren Güler, Lübnan'da bulunan Türk askerinin görev süresinin 1 yıl uzatılmasına ilişkin tezkerenin de haftaya TBMM Genel Kurulu gündemine geleceğini aktardı.

İnfaz sistemiyle ilgili düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine Güler, 9'uncu Yargı Paketi'nde yer almayan yargılama süreleri ve noterlik hizmetleriyle ilgili bazı düzenlemelere ilişkin yaklaşık 24 maddeden oluşan teklif sunacaklarını, infazla ilgili düzenlemelere yönelik çalışmalar yapıldığını belirtti.

2024 ile 2025 yılında emekli olacakların maaş farkına ilişkin bir soruyu Güler, şöyle yanıtladı:

* "Kamuoyunda, 2024 yılı içerisinde emekli olacaklarla, 2025'te ya da sonraki yıllarda emekli olacaklar arsında enflasyondan kaynaklı maaş farklılıkları doğar mı, doğabilir mi şeklinde endişeler vardı. Bakanlığımızın buna yönelik çalışması vardı. Son aldığımız bilgilere göre yaygın bir durumun olmadığını, geçmiş yıllardaki maaş bağlama oranları, kriterleri, usulleri, çerçevesi ne ise aynı şekilde devam ediyor. Şu anda o dediğimiz riskler herhalde bazıları için duyum şekliyle kalmış durumda. Bize, farklılığın oluşacağına dair rapor ulaşmadı. Şu anda elimizde itiraz sebebi, olumsuzluk sebebi olarak gelen raporumuz olmadı ama incelemeler devam ediyor."

Abdullah Güler, dengeli ve adil bir emeklilik sisteminin inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Yeni bir düzenleme olup olmayacağının sorulması üzerine Güler, "Şu anda yok" dedi.