GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Ocak 2020 Salı 21:13

Kemeraltı için 350 milyon TL

İzmir Ticaret Odası'nın Ocak ayı olağan meclis toplantısına katılan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Dünya kenti İzmir” hedefi için güçbirliği çağrısı yaptı. Soyer, Kemeraltı'nda kamulaştırma için 350 milyon TL ayırdıklarını belirtirken, İzmir'i depreme de hazırlayacaklarını ifade etti

İZTO ocak ayı olağan meclis toplantısı CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile Genel Sekreteri Buğra Gökçe'nin katılımıyla gerçekleşti. Başkan Soyer, seçimden sonra oda üyeleri ile 7'nci kez bir araya geldiklerini söyleyerek birlikte çalışma konusunda bu toplantıların anlamlı olduğunu dile getirdi. Elazığ depreminin ardından büyük bir acı yaşandığını ama güçlü bir enerjinin doğduğunu söyleyen Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi kurtarma ekibinin de çalışmalara katılarak destek verdiğini kaydetti. Soyer, "6 kamyon, battaniye, kuru gıda, giysi ve temizlik malzemesi gönderdik. Ardından meyve sebze hali el le verdi 3 tır yola çıkardı. Desteklerimiz devam ediyor. Herkes duyarlılık gösterdi. İzmir'e yakışan hassasiyet ortaya çıktı" dedi. İzmir'de iklimi değiştirmeye gayret ettiklerini işbirliği alanlarını geliştirme telaşında olduklarını belirten Soyer, "Biliyoruz ki bu küresel ekonomik dünya savaşlarla çok kırılgan ve birbirine bağlı. Bu tablo doğal olarak bizi de etkiliyor. 2020'de umuyoruz ekonomik büyüme ve ihracat fazlası gerçekleşsin. Ama bazı göstergeler ürkütücü tablolar sunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak devletin topladığı vergilerden pay alıyoruz. Her geçen ay bu kaynakta düşüş var. Vergi toplamada sıkıntı var. Ekonomik siyasi krizlerin faturasını bizler ödüyoruz. Ama güçler birleşirse fatura hafifliyor. Birlikte İzmir olma iradesini güçlendirmeliyiz. Daha çok ortak proje geliştirmeliyiz. Tek çıkış yolu budur" diye konuştu.

İzmir'in en büyük sorununun dünya kenti olamamaktan geçtiğini kaydeden Başkan Tunç Soyer, İzmir'in hak ettiği yere çıkmasının dünya markası olmasıyla mümkün olduğunu belirtti. Başkan Tunç Soyer şunları söyledi:

"Birinci öncelik İzmir'i dünya kenti yapmaktır. Yüzlerce yıl böyle oldu. Dünyanın en önemli liman kentiydi. İzmir ticaretle büyüyen bir kentti. İzmir, limanı tarımı ve turizmi ile büyüyecek. Göreve 10 ay önce geldik. 2 ay sonra 1 yılın muhasebesini yapacağız. Bunu sizlerle paylaşacağız. İzmir iki yılda bir yapılan dünyanın en büyük gastronomi fuarına 2021'de ev sahipliği yapacak. Ayrıca Avrupa gençlik başkenti olmak için yola çıktık. İzmir 180 bin civarında üniversite öğrencisi olan bir kent. 2026 yılında botanik Expo'su yapmak için yola çıktık. İzmir bir ucunda Efes bir ucunda Bergaması ile güçlü gastronomisiyle dünya kenti. Ama bunu dünyaya anlatmalıyız. Bunun önünde bir engel yok."

KEMERALTI'NDA KAMULAŞTIRMA

Buca metrosunun İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacağına dikkat çeken Soyer, olağanüstü bir hızla çalışacaklarını belirterek "Buca metrosu İzmir'in en sıkışık olduğu noktada yaşam kalitesini yükseltecek. Buca'da metroyla beraber yaşam değişecek. Hafi raylı sistemlerin, alt geçitlerin, kent içinde deniz ulaşımının artmasıyla yaşam kalitesi artacak. Katı atık bertarafı için Harmandalı'da elektrik üretmeye başladık. Çağdaş yöntemlerle enerji üreteceğiz. Bu kentin daha çok kültür sanat şehri olması için girişimlerimiz var" diye konuştu. Kemeraltı projesinin de büyük heyecan verdiğini savunan Soyer, "Kemeraltı İzmir kentinin dünya kenti olması için en güçlü enstrüman. Dünyanın en büyük en eski açık hava alışveriş merkezi dünya kenti yapacak bizi. Çok büyük ve yüz yıllardır kesintisiz yaşayan bir mucizenin içindeyiz. Bunu dünyaya anlatmalıyız. Zemin malzemesi alt yapısı değiştirilip 24 saat çalışan bir yere dönüşecek. 3 yıl içinde 6 bin metreye ulaşan sokak sağlıklaştırması yapacağız. İzmir için bir kaldıraç olacak . Kemeraltı'nda kamulaştırmalara ciddi kaynak ayırdık. 350 milyon lirayı önümüzdeki 4 yıl için ayırdık" dedi. Kadifekale'de 20 bin oturma kapasiteli bir amfi tiyatro bulunduğunu dile getiren Başkan Soyer, 29 Ekim 2023'de dev bir organizasyona ev sahipliği yapılacağını belirterek şöyle devam etti:

"Tarkan ile anlaştık. 29 Ekim 2023'de Kadifekale anfi tiyatroda konser verecek. Efes bizim burnumuzun dibinde. Kadifekale'de bu var. Derya içinde olup bunun değerini bilmedik" dedi.

OTOPARK İÇİN YENİ PLANLAMA

Meclis üyelerinin sorularını yanıtlayan Başkan Tunç Soyer, İzmir'deki ruhsat talepleriyle ilgili odalarla beraber yeni yönetmelik hazırladıklarını kaydetti. İzmir'in 30 ilçesinde başvuru süreçlerinin aynılaştırılacağı bir yönetmelik hazırlandığını vurgulayan Soyer, İzmir'in hangi ilçesinde ruhsat talebinin ne sürede sonuçlanacağının herkes tarafından bilineceğini dile getirdi. Otopark meselesinin İzmir'in kronik bir sorunu olduğuna dikkat çeken Soyer, "Yeni çareler arıyoruz. Bunlardan biri bazı imar parsellerinde vatandaşa otopark yapma hakkını tanıyacağız. Planlama dairesi çalışıyor. Boş alanda vatandaş özel otopark yapabilecek. Bununla ilgili talepler var. Sadece Alsancak değil Karşıyaka ve Konak'ta da yeni otoparklar yapılmalı. Önümüzdeki günlerde Bayraklı ve Karabağlar'da 2 otoparkı hizmete açacağız" diye konuştu.

'İZMİR'İ DEPREME HAZIRLAYACAĞIZ'

Karşıyaka ilçesi Mavişehir bölgesindeki su baskınlarıyla ilgili de soruyu yanıtlayan Başkan Soyer, konuyla ilgili proje hazırlığının tamamlandığını söyleyerek mutabakatın sağlandığını ve ihale sürecinin başlatıldığını açıkladı. Soyer sorunun çözümü için hazırlanan projenin kısa sürede hayata geçirileceğini ifade etti.

Deprem konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırlıklı olduğunu anlatan Başkan Tunç Soyer, tedbirler alındığını ve araç gereç hazırlıklarının tamamlandığını kaydetti. Ancak İzmir'in depreme  hazır olmadığının altını çizen Soyer, " Biz hangi toplanma alanlarında ne yapacağımızı biliyoruz. Bunun için uzun soluklu bir çalışma gerekiyor. Hem sahilde hem fay hattı üzerinde bir çok yapı var. Kentsel dönüşüm adı altında çözüm bulunmalı. Hazırlıklarımızı en kısa sürede İzmirlilerle paylaşacağız. Çocuklara deprem farkındalığı öğretmek için eğitime alacağız. Deprem simülasyon merkezi var. Depreme karşı hazırız. İzmir'i hazırlamak için de yola çıktık" dedi.

MENDERES'E ÇÖP TESİSİ

Menderes'teki çöp tesisi ile ilgili de konuşan Başkan Soyer, " Vahşi depolama alanlarıyla ilgili geçmişteki kaygılar nedeniyle herkes tedirgin. Ama dünyada kent merkezlerinde çok örneği var. Mersin gibi bazı büyükşehirlerde bu var. Menderes ile ilgili hiçbir sıkıntı olmayacak. Aksine istihdam ve ekonomik güç ortaya çıkacak. Bunu yapmazsak bütün İzmir'in çöpünü Harmandalı'ya taşımak zorunda kalırız. Mazotu babamızın parasıyla almıyoruz. İsraftan kurtulmalıyız. Lokal bertaraf tesisleriyle temiz enerji üretmek de mümkün" dedi.

Başkan Tunç Soyer, deniz ulaşımı konusunda da şunları anlattı:

İzmir'deki toplam trafiğin yüzde 3'ü deniz trafiğine ait. Bu oran çok düşük. İki yeni feribot alındı. Hedefimiz 4 yıl içinde yeni hatlar ile deniz trafiği oranını yüzde 14'ün üzerine çıkmak. Bunu sağlarsak trafik de ciddi rahatlar."

'10 YILDA 1 MİLYON ELEKTRİKLİ OTOMOBİL'

Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Elazığ'da yaşanan, Malatya ve çevre illeri de etkileyen şiddetli depremin herkesi derinden sarstığını söyleyerek Ege Bölgesi Sanayi Odası ve İzmir Ticaret Borsası işbirliğiyle, depremden etkilenenlere ulaştırılmak üzere, temel ihtiyaç malzemelerinden oluşan ilk yardım kamyonunun yola çıktığını ifade etti. Çin'in Wuhan kentinde başlayan birkaç hafta içerisinde hızla diğer ülkelere de yayılan ölümcül Corona virüsü ile mücadeleye de değinen Özgener, Standard and Poor's'un raporuna göre; Corona virüsünün yayılmaya bu hızla devam etmesi halinde başta Çin ekonomisi olmak üzere, tüm dünya ekonomilerinin olumsuz etkileneceğini ifade etti. Ülke ekonomisinin olumlu seyrini sürdürdüğünü dile getiren Özgener, "Balık, yumurta ve mobilya sektöründe gerçekleştirilen KDV indirimleri ile büyük bir talebe yanıt verildi. KDV oranları, balık ve yumurtada yüzde 1, mobilyada yüzde 8'e düşürüldü. Odamızca, balıkta yüzde 8 olan KDV oranının yüzde 1'e düşürülmesine ve mobilya sektöründe KDV oranının düşürülmesi konularına ilişkin girişimimizi Hazine ve Maliye Bakanlığımıza iletilmek üzere TOBB'a göndermiştik.  Böylelikle, üyelerimizin önemli bir beklentisi yerine gelmiş oldu. Ekonomimiz ve ticaretle ilgili önemli bir gelişme ise yerli otomobilin görücüye çıkmasıydı. Ülkemiz için fabrika açtıracak, istihdam yaratacak her türlü girişimin yanındayız. 10 yıl içerisinde 1 milyon elektrikli otomobilin piyasada yer alması, sektörde büyük bir gelişime yol açacak" diye konuştu. Yeni yıla Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret ederek başladıklarını anlatan Başkan Özgener,  Kasım, Aralık ve Ocak ayında peş peşe 3 toplantıda üyelerin sorunlarını aktardıklarını ve 70'in üzerinde konuyu hem sözlü olarak hem de dosya ile ilettiklerini açıkladı. Hocazade Cami-Havagazı Fabrikası ve daha sonra Karşıyaka Çarşı geçişlerinin yer altına alınması, Akçay Caddesi'ne alternatif olacak yolların oluşturulması, Halkapınar Transfer Merkezi'nin bir yaşam alanı haline dönüştürülmesi gibi çalışmaları memnuniyetle desteklediklerini anlatan Mahmut Özgener şöyle devam etti:

"Sayın Soyer'in de ifade ettiği gibi, İzmir olarak fuar konusunda çok eksiğiz. Sadece az sayıda uluslararası fuara ev sahipliği yapıyoruz. Bu konuda, birlikte daha yoğun çalışmalıyız. Sayın Soyer, Kongre Merkezinin yapımına Fuar İzmir'in bulunduğu alanda başlayacaklarını ve Havaalanı-Fuar-Kongre Merkezi hafif raylı sistemini yapacaklarını ifade etti. Biz de oda olarak, kentimize bir Kongre Merkezi kazandırılmasını ve bunun Fuar İzmir ile entegre olarak hayata geçirilmesini dile getirmiştik. Torbalı'da çalışmaları devam eden Mobilya OSB'ye ciddi talep geldi. Dikili'ye de 4 kat fazla talep geldi. Şehrimizde bu tip çalışmalara büyük ilgi var, yer ihtiyacı çok büyük, şehir içinde verimsiz şartlarda faaliyet gösteren üyelerimizin modern, toplu iş yeri ihtiyaçları var. Belediyemizin de bu konuda tam desteğini bekliyoruz."

Ocak ayında Vali Erol Ayyıldız başkanlığında Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve ilgili kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla İzmir Deniz Ulaşımı Toplantısı gerçekleştirdiklerini söyleyen İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, "Toplantıda, İzmir Alsancak Limanı'nın geleceği görüşüldü ve Ro-Ro taşımacılığının İzmir Alsancak Limanı'ndan yeniden başlatılması hususunda İzmir'in tüm kurumlarından destek beklediğimizi bir kez daha yeniledik. Lojistik sektöründeki bir diğer önemli gelişme ise, yük taşımalarında, Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmesiydi. Bu girişimimiz olumlu sonuçlanarak, yük taşımacılığında U-ETDS Sistemi uygulama tarihi 1 Ocak 2021 tarihine ertelendi. Ayrıca, sayısal takograf ünitelerindeki verilerini Bakanlığa bildirme zorunluluğu da uluslararası taşıma yapanlar için 1 Ocak 2021 tarihine, yurt içi taşıma yapanlar için de 1 Ocak 2024 tarihine uzatıldı" dedi.  Gürsel Aksel Stadı'nın, kente ve Göztepe Spor Kulübü'ne hayırlı olmasını dileyen Özgener en kısa zamanda Alsancak Stadı'nın da tamamlanmasını istedi. Gürsel Aksel Stadı'nın ilk maçında yaşanan tablonun kendisini çok mutlu ettiğini kaydeden Özgener, "İnanıyorum ki orada yaşanan tablo, Karşıyaka Stadı ile ilgili sorunların da uzlaşı kültürümüzle en kısa zamanda çözüleceğini gösteriyor" dedi.