GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Ocak 2023 Salı 23:18

Karşıyaka'da anlamlı açılış... SİNAGOGDA KİTAPLIK...

Karşıyaka Belediyesi Alaybey Ahavad Şalom Sinagogu’nda ‘Karşıyaka Şehircilik Kitaplığı’nın açılışını gerçekleştirdi. Törende; Karşıyaka’da yaşamış, şehir ve bölge planlama alanına emek vermiş, kente değerli hizmetlerde bulunmuş olan ve geçtiğimiz yıl hayatını kaybeden Prof. Dr. Cemal Arkon da saygı ve minnetle anıldı.

Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, açtıkları kitaplıkta, Prof. Arkon’un ve yine geçen yıllarda yitirdiğimiz meslek duayenlerinden Doç. Dr. Ülker Baykan Seymen ile Dr. Erkal Serim’in anısını yaşatacaklarını vurguladı. Törene Ankara’nın Çankaya ilçesi eski Belediye Başkanı Bülent Tanık, merhum bilim insanlarının aile fertleri, akademisyenler, meslek odaları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, meclis üyeleri ve bürokratlar da katıldı.

“MABEDE DÖNÜŞÜYOR”

Törende konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Üç hocamızın da ruhları şad olsun. Emekleri karşılık buluyor. Bir şeyler kattılar, bir şeyler kazandırdılar. Emekleriyle, yetiştirdikleri insanlarla, ülkemize ve dünyaya kattıkları değerlerle her zaman hatıralarda özel bir yere sahip olacaklar. Biz de onları tanıdıkça ve biraz daha tanıtabildikçe daha fazla haklarını ödemiş olacağız. Ne mutlu bize ki böyle bir şeye vesile olduk. Bu kitaplığın oluşturulması fikri; Belediye Başkanı olduktan sonra beraber çalışma onuruna sahip olduğum Başkan Yardımcımız Zeki Yıldırım ve Müdürümüz Özlem Şenyol’un öncülüğünde aramıza genç arkadaşlarımızın katılmasıyla kurulan Kent Vizyonu Geliştirme Birimi’mizin ve onlara danışmanlık yapan Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu hocamızındır. Ben sadece onaylayan kişiyim. Bu gördüğünüz mekan tarihi bir mekan. Burayı kullanmayı da özellikle arkadaşlarımız istedi. Fakat bugün burası bir mabet gerçekten. Yerel anlamda da mabede dönüşüyor. Adım adım dönüşüyor. Böylesine eski ve aslında bakımsız gibi görünen binanın böylesine bir niteliğe kavuşması inanılmaz bir şey. Bunu gerçekleştiren mesai arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Kendileriyle, çalışmalarıyla gurur duyuyorum” dedi.

GELİŞECEK, BÜYÜYECEK

Karşıyaka Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürü Özlem Şenyol da “Karşıyaka Şehircilik Kitaplığı’nın açılışını gerçekleştirmekten ve şehircilik bilimine önemli katkılar sunan duayenlerimiz Cemal Arkon, Ülker Baykan Seymen ve Erkal Serim’in anısını yaşatmaktan mutluluk duyuyoruz. Kitaplığımızda şehir planlama, mimarlık ve peyzaj mimarlığı gibi şehircilik alanında katkı sağlayacağını düşündüğümüz kitapların yanı sıra İzmir ve Karşıyaka özelinde içeriklere dair kitapların olacağı bir bölüm ayırmayı planlıyoruz. Üç değerli hocamızın şahsi kitaplarının da bu kitaplıkta yer almasını sağlamak için çalışmalarımız devam ediyor. Daha da geliştirmeyi ve büyütmeyi hedefliyoruz. Hocalarımızın ailelerine ve katkı sağlayan herkese çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Prof. Dr. Koray Velibeyoğlu: “Hocalarımızın varlığını hissediyorum, onların anıları karşısında saygı ile eğiliyorum. Doğrusu şehircilik ile ilgili bir şeyler yapılmak istendiğinde doğru adresin Karşıyaka olacağına inanıyordum. Cemil Başkanımızın uygun görmesi ile böyle bir yere kavuştuk. Burası şehircilik çalışmaları için kıymetli bir yere dönüştü. Çok teşekkür ediyorum.” 

Prof. Dr. Hayat Zengin Çelik: “Böyle bir anma töreninde konuşmak gerçekten güç. Akademisyenler olarak çok fazla sunumlar yapma, konuşma tecrübelerimiz var ama bugün burada farklı duygular paylaşıyoruz. Bu organizasyonun parçası olmaktan üniversitem adına mutluluk duyuyorum. Ne mutlu bana ki her üç hoca ile de hem öğrenci olarak hem de meslektaş olarak bir arada çalışma şansı buldum.” 

“GURUR DUYUYORUM”

Prof. Dr. Cemal Arkon’un eşi Hülya Arkon: “Yukarıya bakmak istiyorum, Cemal’i görmek istiyorum. Ne güzel sevgiler biriktirmiş, onunla gurur duyuyorum. Sayın Başkanımıza, katkıları olan hocalarımıza, çalışanlara çok teşekkür ediyorum. Cemal ile 50 yıla yakın beraberliğimiz var. Bu uzun süreçte onunla yaşadım, onunla büyüdüm, onunla geliştim. Onunla iyi insan ne demek öğrendim. Ona da teşekkür ediyorum.” 

Prof. Dr. Cemal Arkon’un oğlu Cem Arkon: “Bu kitaplıkta babamın anısının yaşatılması ailemiz için onur vericidir, ödüldür. Bu ödül için Başkan ve Belediye çalışanları ile emeği geçenlere tüm hocalara teşekkür ediyorum. Okumanın değersizleştirilmesine, eğitimin geri plana atılmasına karşı gösterilen her çaba kutsaldır. Yalnız olmadığımızı bilmek beni gelecek için umutlandırıyor. Bu umudu yaşattığınız için sağ olun, bilimle dolu günlerde buluşmak dileğiyle.”

Doç. Dr. Semahat Özdemir: “Hayatımın güzel insanlarıydı üçü de. Çok değerliydiler. 1980’li yıllarda tanıdım onları, çok özeldiler ve güzel insanlardı. Her biri, birer birer gittiler. Gidişleriyle eksildim, yoksunlaştım. Bu hüzünle yaşamayı öğrenmeye çalışırken, bu güzel insanların hayatımda 40 yıl boyunca dostluk ve sevgiyle yer almasının ne büyük bir zenginlik olduğunu şimdi çok iyi anlıyorum.”

Prof. Dr. Muhsin Çiftçioğlu: “İYTE Kimya Mühendisliği’nde derslere katılan bir öğretim üyesiyim. Cemal Arkon benden 10 yaş büyüktü. 95 yılında İYTE’nin kadrosuna katıldık. Orada tanıştık. Ondan sonra hayatımda çok önemli bir yer etti. O benim kalbimde ağabeydir.” 

“YAŞAMAYA DEVAM EDİYORLAR”

Prof. Dr. Semra Ülkü: “İYTE’de 1998 yılında rektör olarak atanmamın ardından Cemal’i rektör yardımcısı, Erkal’ı danışman olarak atamıştım. Bu süreçte birlikte yakın temasla çalıştık. İYTE’nin kuruluş yıllarının sıkıntılarını birlikte göğüsledik. Bizimkisi mesai arkadaşlığın yanında yol arkadaşlığıydı. Bu dostluk daha sonra kardeşliğe dönüştü. Bazen şakalaşarak sürdü. Dostluklarıyla ve meslek hayatlarındaki başarılarıyla bizimle yaşamaya devam ediyorlar.” 

Ankara Çankaya eski Belediye Başkanı Bülent Tanık: “Bizim mesleğimiz için esas olan teknikleri öğretmenin ötesinde ahlaki duruşu öğretmektir. Bunun için doğru ahlaki tutum doğadan, halktan, insanlıktan ve toplumlara yararlı işler yapmaktan geçer. Hocalarımızın hepsini şehircilik adına çok önemli işler yapan insanlar olarak görüyorum. Gurur duyuyorum, teşekkür ediyorum.”

Dr. Erkal Serim’in eşi Peri Serim: “Bugün çok duygulandım, inanılmaz sevgi ile karşılaştım. Her şey geçici. Geriye kalan arkadaki bu sevgi. Bunu bugün bir kez daha hissettim. Aslında bir şey inşa ederken, mesleğinizi yaparken birlikte çalışılan ekip çok önemli. Burada gördüğümüz şey de bu. Koray’ın yaptıkları, böyle bir şey organize etmesi, sevgili Özlem’in emekleri, Sayın Başkan’ın buna onay vermesi çok kıymetli. Sağ olun, iyi ki varsınız.”

Prof. Dr. Numan Tuna: “Üç şehir plancısı bilim insanının ortak özellikleri; meslek ve akademik değerlerin yılmaz savunucusu ve koruyucusu olmalarıydı. Bir diğer ortak yönleri ise akademik yaşamları boyunca öğrencilerine, bilim çevrelerine ve meslektaşlarına gösterdikleri saygı ve sevencenlikleriydi. Onları her zaman, takdir edildikleri bu güzel yönleriyle hatırlayacağız.”

Yrd. Doç. Dr. Yıldırım Oral: “Şu anda herhalde Cemal ve Erkal’ı en eski tanıyan benim. 65-66 döneminde sınıf arkadaşı olduk Cemal’le. Öğrencilikteki çizgisini hiç kaybetmedi. O çizgi neydi; akılcı yaklaşım, çözüm bulan, barışçı, dürüst ve sağlam bir karakterdi… 65 yılından itibaren hiç kopmadık. Meslektaş olduk, dost olduk. Erkal ise daha eski arkadaşım, Ankara Koleji’nden. 58 yılı onu tanıdığım tarih. Böyle bir çıkar dünyasında çok sağlam kalabilmiş bir insandı. Ülker de benim oda arkadaşımdı. Bir erkek hoca ile bir kadın hoca nasıl iyi oda arkadaşı olabilir, onu gösterdik. Her şey ölçülü, saygılı. Muhteşem bir insandı.”

TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şube Sekreteri Zafer Mutluer: “2014’te İYTE’den mezun oldum. Hocalarımızdan dersler aldım. Bizim için çok anlamlı ve şanslı bir dönemdi. Şimdi hocalarımın anısına kurulan Şehircilik Kitaplığı’nın açılışında bulunmaktan mutluluk duyuyorum. Bir kentte böyle bir kitaplık olması ve hocalarımızın anısını yaşatması çok değerli. Biz de elimizden geldiğince katkıda bulunmaya çalıştık. Karşıyaka Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese, tüm meslektaşlarıma teşekkür ediyorum.”