GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
12 Haziran 2020 Cuma 21:39

Karşıyaka Belediyesi'nden Mavişehir başvurusu... ''Bina yüksekliği 8 kata indirilsin''

Karşıyaka Belediyesi, Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin Mavişehir'deki toplu konut planlamalarıyla ilgili açıklamasının ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na flaş bir başvuruda bulunulduğunu açıkladı. Açıklamada, "İmar planları ile ilgili tutumumuzu en iyi şekilde ortaya koyan kanıtımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığımız; yükseklik serbest kararının 8 kata düşürülmesi yönündeki başvurudur" ifadeleri yer aldı

SONKALEİZMİR-Karşıyaka Belediyesi'nin kendisine ait araziyi, hükümete yakınlığıyla bilinen Cengiz İnşaat'a satması sonrası Mavişehir Toplu Konut Planlamaları konusunda gündeme gelmişti. Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Valilik tarafından Mavişehir'deki söz konusu bölgenin toplu konut alanı olarak ilan edildiğini, planların iptaline ilişkin mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararının uygulanması gerektiğini bildirdi. Bu gelişmelerin ardından Karşıyaka Belediyesi'nden de bir açıklama geldi. Belediye, Mavişehir'deki bina yüksekliğinin 8 kata indirilmesi yönünde başvuruda bulunulduğunu duyurdu.
Karşıyaka Belediyesi'nden yapılan açıklama şöyle: 
Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi’nin Mavişehir bölgesi planları, imar uygulama süreçleri ve bu bölgedeki kamudan özel sektöre yapılan satışlarla ilgili açıklamasını, geniş perspektifte sürecin her yönüyle değerlendirilmiş olması açısından değerli buluyoruz. Raporun ayrıntıları, bu bölgede uzun yıllardır süregelen yapı yoğunluğunu arttırıcı kararları kronolojik olarak ortaya koymaktadır.
Bu süreç incelendiğinde fark edilmesi gereken en çarpıcı durum, önce Emlak Bankası sonra TOKİ mülkiyetinde olan oldukça büyük arazilerin çok uygun satış koşullarıyla özel sektöre devredilmiş olmasıdır. Bu satışlar hiçbir dönemde Karşıyaka Belediyesi ya da İzmir Büyükşehir Belediyesi kontrolü ve katkısı ile gerçekleşmiş satışlar değildir. Ve hukuki süreçler gözden geçirildiği zaman belediyelerimizin bu bölgedeki yapı yoğunluk artışına karşı hukuki mücadeleler verdiği görülmektedir. Hukuki süreçler halen Belediyemizce yakından takip edilmektedir.

 

Raporun Belediyemizce yapılan hisse satışı ile ilgili bölümlerindeki değerlendirmeler dikkatle incelendiğinde hissenin oluşma şekli, niteliği, büyüklüğü ve değer tespiti açısından Emlak Bankası ve TOKİ tarafınca yapılan büyük ölçekli satışlar ve bunların usulleri ile karşılaştırılamayacak durumda olduğu kolaylıkla anlaşılmaktadır. Şehir Plancıları Odası’nın kamuya ait arazileri özel sektöre devretmeye yönelik itirazına tümüyle katılmakla birlikte, Belediye’ye ait hissenin İmar Kanunu’nun 17. maddesine göre başka seçenek kalmayacak şekilde devredilme zorunluluğu olması itibariyle nedensiz bir satıştan ayırt edilmesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.
Kamuoyunun dikkatinin raporda ifade edildiği gibi kurumumuz dışında belirlenmiş bölgesel imar planları, bu planların neden olduğu sağlıksız yapılaşma ve özel sektöre yapılan büyük ölçekli satışları hiçbir şekilde dikkate almadan sadece küçük bir hisse satışına yönlendirilmiş olması kentimiz adına en ufak yararı olmayan bir durumdur. Ve bizce sadece siyasi algı oluşturmaya yönelik haksız bir suçlamadır. Bu bölgenin imar planları ile ilgili tutumumuzu en iyi şekilde ortaya koyan kanıtımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na yaptığımız; yükseklik serbest kararının 8 kata düşürülmesi yönündeki başvurudur. Bu başvurumuzun uygulanması için süreç başlatılmıştır. Mavişehir’deki imar uygulamalarında kararlılığımız ısrarlı şekilde sürdürülecektir.