GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
9 Aralık 2019 Pazartesi 16:54

Karakılçık İzmir'in ardından orada da toprakla buluştu!

Türkiye'de geçmiş dönemlerde ekimine son verilen ve neredeyse unutulan karakılçık çeşidi yerli buğday tohumu, İzmir'in ardından Çanakkale'de de filizlenecek. Karakılçık buğday tohumu, Çanakkale Belediyesi’nin girişimleriyle yeniden toprakla buluşuyor. Esenler Mahallesinde Çanakkale Belediyesine ait 4 ayrı parselde, toplam 107 dekar araziye karakılçık buğday tohumlarının ekim çalışmaları başladı.

Atalık tohumları yaşatmak adına uzun süredir çalışmalarını yürüten Çanakkale Belediyesi, bu kapsamda yine unutulmaya yüz tutan yerli karakılçık buğday tohumunu da yeniden toprakla buluşturuyor. Bu doğrultuda 9 Aralık 2019 Pazartesi günü düzenlenen Karakılçık Buğdayı Tohum Ekimi Etkinliğine ise, Çanakkale’nin CHP’li Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Başkan Yardımcıları, Belediye Meclis Üyeleri, Esenler Mahallesi Muhtarı Nazife Aydın, tarım sektöründen temsilciler başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldı.

Katma değer yaratmayı hedefliyoruz

Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Türkiye'de bugün tarımın geldiği noktayı hepimiz biliyoruz. Hem tarım ithalatçısı bir ülke haline geldik hem de tohumlarımızı birer birer kaybettik ve yabancı ülkelerden tohum ithal etmek suretiyle üretimimizi sürdürmeye çalışıyoruz. Halbuki bizim kadim Anadolu topraklarında çok zengin tahıl ve bitki çeşitleri vardır. Bunları maalesef geliştiremedik. Teknolojik olarak gelişmesini sağlayamadık. Ama bu ürünleri yabancı ülkeler aldı, geliştirdi, daha verimli hale getirdi ve şimdi bize satıyorlar. Buna bir örnek de mercimektir. Mercimek bizim çok önemli bir ürünümüz. Bunu Kanada'nın aldığını biliyoruz. Kanada bunu geliştirmiş ve biz şimdi onlardan mercimek ithal ediyoruz. Ben kendi adıma, kendi toprağımın ürünlerini başkalarına kaptırmayı ve onlara muhtaç haline gelmeyi çok üzücü buluyorum” diye konuştu.

Başkan Gökhan, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bizim de Çanakkale'de çok önemli yerel ürünlerimiz var. Karakılçık da bunlardan bir tanesi. Bin yıldır bu ürünün olduğunu biliyoruz. Öte yandan biliyorsunuz ki Tohum Sandığı faaliyetlerimizi yürütüyoruz. Burada çeşitli tohumları topluyoruz, üretiyoruz, geliştiriyoruz ve bunları tohum takas şenliklerinde değiş-tokuş yapıyoruz. Karakılçığı da bu şekilde elde ettik. Onu da şimdi geniş alanda üretip, oradan elde ettiğimiz ürünleri dağıtmak suretiyle, -biliyorsunuz tohum satışı yasak- , hatta alım garantisi vererek ektireceğiz. Daha çok ürün elde edip, ekmek olarak ürettirip, halka ulaştırmaya çalışacağız. Kırsal kalkınma dediğimiz kavramın içerisinde bu da var. Tabi bu anlamda kooperatifleşmek çok önemli. Kooperatifler marifetiyle yaptığımızda çok daha başarılı sonuçlar elde edilecektir. Komşumuz olan civardaki köylerin de önderi olmak, onları özendirmek ve üretimi arttırmaya çalışıyoruz. Türkiye'nin tarım potansiyeli çok yüksek. İlimizin de öyle. Burada hedef sağlıklı gıdaya ulaşmak. Bunlar birer başlangıç. Hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”

Konuşmaların ardından araziye karakılçık buğdayının ekimi gerçekleştirildi.

Karakılçık buğdayı nedir?

Karakılçık Buğdayı; genetiği bozulmamış, Anadolu topraklarında çok uzun yıllar yetiştirilmiş yerli atalık buğdayımızdır. Adını başaklarındaki karakılçıklardan almıştır. Diğer buğday çeşitlerine göre esmer ve daha serttir. Besin öğeleri en fazla olan buğday çeşididir. Gluten oranı çok düşüktür. A,E,K,C vitaminleri, demir, lif ve protein oranı da oldukça yüksek, sindirim sistemine yararlı bir atalık buğday çeşididir. Karakılçık buğdayı yüksek miktarda selenyum içerir. Bu nedenle cilt ve saç sağlığına çok yararlıdır. Besin değeri çok yüksek olan bu buğday çeşidi potasyum ve fosfor açısından oldukça zengindir. Hafıza geliştirme, sindirim sistemi ve koroner hastalık riskini azalttığı belirtilmektedir. Karakılçık buğdayının pilavlık ve köftelik bulguruna, ekmeğinin lezzetine doyum olmaz. Tarhana yapımında da kullanılmaktadır.