GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Ağustos 2020 Salı 09:47

Karaburun’a bu kez de GES darbesi!

Rüzgar enerjisi santrallerinin büyük tahribat yaptığı, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) olan Karaburun'da bu kez güneş enerjisi santrali (GES) krizi yaşanıyor. Küçükbahçe Mahallesi'ndeki 300 bin metrekarelik alanda kurulması planlanan GES için binlerce çam ağacının kesileceği öne sürüldü.

Karaburun Kent Konseyi'nden yapılan açıklamada, ÖÇKB olmasına rağmen, Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş. tarafından Küçükbahçe'ye 300 bin metrekarelik alanda GES kurulmasının planlandığı ifade edildi. 2019 yılının Mayıs ayında ilan edilen projenin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na şikayet dilekçesi verildiğini ve sonrasında itirazlarının reddildiğini aktaran kent konseyi, proje alanındaki çamların bir kısmını kesen şirketin ise faaliyetlerini hızlandırdığını bildirdi.

ÇED'İ YOK!

Karaburun Kent Konseyi'nden yapılan açıklamada, projenin ÇED raporu olmadığı belirtilirken, "300 bin metrekarelik alan, iş makinaları ile hallaç pamuğu gibi atılmaktadır. Proje sahası olarak seçilen alan, uydu görüntülerinden de görüleceği üzere yoğun orman alanı iken, bugün bu ormanın bir kısmının traşlandığı ve toprağın da sıyrılması ile bölgenin ekosisteminin büyük tahribata uğradığı görülmektedir. Bilindiği gibi, orman ile ağaç topluluğu aynı anlam taşımamaktadır. Orman; yüzlerce senede oluşan bir ekosistemdir. Küçükbahçe’de traşlama ve toprak sıyırma işlemleriyle bölgenin ekosistemine büyük darbe vurulmuştur. Yoğun çam ormanın bulunduğu bölgede kesilen çamlar dere yataklarına yatırılarak üzerleri traşlanan toprakla kapatılmıştır. Bölgede yangından mal kaçırırcasına hummalı bir çalışma sürdürülmektedir” denildi.

İRİS GÖLÜ’NE ZARAR VERECEK

GES projesinin İris Gölü'ne de zarar vereceği vurgulanan açıklamada, “Söz konusu GES, Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) ilan edilen sınırlar içinde ve İris Gölü ile Küçükbahçe’ye su sağlayan gölet arasındadır. Bir kenarından da, konut alanları ile komşudur. GES Projesi’nin İris Gölü’ne uzaklığı sadece birkaç yüz metre’dir. Karaburun Yarımadası’nın tek sulak alanı olma özelliğine sahip İris Gölü çok sayıda kuş, sürüngen, memeli, bitki türü için ve özellikle göçmen kuşlar için önemlidir. Yakınına yapılacak bir GES ile kuşların göç yollarına olumsuz etkisi olacağı açıktır.Bakanlık, Yarımada’da talan boyutlarında yapımı süren başta Karaburun RES Projesi olmak üzere, Küçükbahçe’deki GES projesi, Parlak/Badembükü’deki Balık Çiftliği Projesi ve Karaburun/Eğlenhoca’daki JES Arama ihalesine yol vererek, sadece yatırımcı yanında olduğunu açıkça ilan etmiştir” ifadeleri kullanıldı.