GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
28 Haziran 2024 Cuma 14:57

Karaburun'daki GES girişiminde ikinci perde!

Özel Çevre Koruma Bölgesi olan Karaburun Eğlenhoca Mahallesi'nde daha önce iptal edilen GES projesi ile ilgili yeni başvuru yapıldı. Proje onaylanırsa bölgeye 4 bin 320 panel ve 18 inverter kurulacak.

SONKALEİZMİR - Fıratteks firması geçtiğimiz günlerde Karaburun Eğlenhoca Mahallesi'ndeki 33 bin 180 metrekarelik arazide Güneş Enerji Santrali kurmak için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvurmuştu. Bölge halkı tarafından da protesto edilen başvuru, Tabiat Varlıklarını Koruma İşlerinden Sorumlu Şube Müdürlüğü'nün ''proje alanının Özel Çevre Koruma Bölgesi Biyoçeşitlilik Araştırma Projesi"ne göre Hassas A Bölgesi içerisinde kaldığı,bu bölgelerde  bu bölgelerde Rüzgar Enerji Santrallerine ve Güneş Enerji Santrallerine izin verilmediği" görüşü üzerine iptal edilmişti. 

YENİ BAŞVURU YAPILDI!

Firma, 8 Mart'ta iptal edilen proje ile ilgili yeni başvuru yaptı. Proje dosyasına göre bölgeye 4 bin 320 panel ve 18 inverter kurulması planlanıyor. Firma üretilen elektriği üretim tesisinde kullanmayı planlıyor. 

33 bin 180 metrekarelik arazinin 24 bin 130 metrekaresine kurulması planlanan GES'in maliyeti ise 39 milyon 121 bin TL. Bakanlık, projeye dair ÇED sürecinin başladığını duyurdu.