Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- İzmir'de 18 Ağustos'ta başlayan ve 3 günde söndürülen orman yangını halen gündemdeki yerini korurken, umut dolu bir doğa hikayesi yürekleri ısıttı. Bir tarımsal ürünün felaketten çıkan köyün kaderini değiştirmesi gelecek için umut ışığı oldu. Yer, İzmir'in şirin ilçesi Güzelbahçe'nin Payamlı Köyü... Tarih 6 Ekim 2011... Sarp bir bölgede yer alan Payamlı Köyü'nün güneyinden alevler yükselmeye başladı. Alevler kısa sürede bozuk orman alanına yayıldı. Köylülerin ve ekiplerin havadan, karadan müdahalelerine rağmen yangın tarım arazilerine de zarar verdi. Alevler, 6 hektar bozuk orman alanını kül ettikten sonra köyü ulaşamadan kontrol altına alınabildi. 15 arazöz, 3 helikopter ve 1 uçakla yapılan müdahale ile söndürülen yangından geriye çok acı manzaralar kaldı.
YANAN ATININ BAŞINDA AĞLADI
Yangının en acı görüntüsünü ise Özcan Kubilay adlı köylünün 9 yaşındaki atının yanması oldu. Otlaması için ormana bıraktığı atının yandığını gören Kubilay, gözyaşlarına hakim olamadı. "O benim ekmek teknemdi, her şeyimdi. Şimdi ne yapaacağımı bilmiyorum" diyen köylü Kubilay, dağlık arazide ürünleri sırtında taşımanın çok zor olacağını anlattı.
BAŞKAN İNCE'DEN ÖNERİ
Payamlı Köyü felaketin şokunu yaşarken, yangının ilk anlarından itibaren köylülerin yanında olan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'den çarpıcı bir öneri geldi. Henüz başkanlıkta ilk dönemi olan İnce, köylülere yanan kızılçam ormanının yerine bardacık fidanı dikme önerisini getirdi. Köylüler önce bu öneriye temkinli yaklaştı. Ancak daha sonra ikna olan köylüler, bardacık fidanlarını bir bir yanan alana dikmeye başladı. Bölge bardacık fidanlarıyla donatıldı. O yıllara kadar çok sık rastlanmayan bardacık Payamlı'da popüler oldu.
BELEDİYEDE İŞE ALINDI
Yangından 2 yıl sonra ise Payamlı'da bardacık festivali düzenlenmeye başlandı. Bardacık, felaketten çıkan bir köyün kaderini değiştirdi. Yangında atı yanan Özcan Kubilay ise Güzelbahçe Belediyesi tarafından işe alındı. Belediyenin park ve bahçeler bölümünde çalışan Kubilay, hem sevdiği işi yapıp hem de geçimini sağlayabilmenin mutluluğunu yaşıyor.
İLK MEYVESİNİ VERDİ
Biz de bir köyün kaderini değiştiren ve aynı zamanda tüm İzmir'e örnek olabilecek hikayeyi Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce'ye sorduk. SONKALEİZMİR'e konuşan Başkan İnce, şunları söyledi: "Payamlı'daki çok kötü bir yangındı. Öyle bir havzada ilerliyordu ki yangın uçaklar ve helikopterler de zor anlar yaşıyordu. Ama çok randımanlı çalıştılar ve söndürdüler. Halk uzun süre yangının etkisini üzerinden atamadı. Biz o bölgede bardacık dikilmesini önerdik. Dikkate aldılar. Ve o bölgede bardacık yayıldı. Hatta son festivalde de binlerce insan o yanan bölgeden yetişen bardacık ormanının meyvelerini yedi."
BARDACIK BANA HÜZÜN VERİR
Kendisinin de o yörenin bir çocuğu olduğunu ve bardacığın kendisi için çok özel anlamı olduğunu vurgulayan Başkan İnce, "Bizim de arazilerimizin etrafında bardacık vardı. Ağustos bardacığın bitme zamanıdır. Ben bardacık ile Çeşme kavununu çok severim. Ama bir hüzün çöker. Çünkü yazın bittiği anlamına gelir. Öğrenciyken de tatilin bittiği... Ondan sonra üzüm ve mandalina başlar. Artık yaz bitmiştir... Ben çocukken bardacık toplardım. Çıplak elle ya da eldivenle toplayamazsın. Çorabı ellerimize geçirip toplardık. Bunları satar babanneme parasını verirdim. Bu paralarla okudum" dedi.
BARDACIĞIN FESTİVALİ Mİ OLUR
Başkan Mustafa İnce, şöyle devam etti: "Yıllar sonra belediye başkanı olduk. Bir belediye meclis üyemiz bardacık festivali yapalım deyince, 'hadi ya bardacığın festivali mi olur' dedim. Ben bile inanmamıştım. Sonra yaptık oldu. Bir gündü, iki güne çıkardık. Şimdi önümüzdeki günlerde üç güne çıkaracağız. Herkes Payamlı'yı tanımış oldu. Payamlılılar İzmirliler'i tanımış oldu. Arada çok güzel diyaloglar oluştu. Malını aracısız satmanın yolu açıldı. Şimdi artık Balçova'da Bornova'da oturan İzmirliler 'hadi gidip şu Payamlı'da biraz hava alalım diyor."