Bundan sonra arada bir Son Kale okurları için gastronomi alanında da yazılar kaleme almaya karar verdim. İzmir’den ve çevresinden kimi mekanlar, lokantalar da dahil olacak yazılara.
Bu yazıda Köstem Zeytinyağı Müzesi’nin kapsama alanındaki “Polima” lokantasından bahsedeceğim. Urla’da, eski İzmir-Çeşme yolu üzerindeki Jandarma karşısında, Uzunkuyu mevkiindeki müzenin eklentisi olan Polima’nın çiçeği burnunda. Şefi genç bir hanım; Hilal. Şef aslında bilgisayar mühendisi ve mutfağa gönül vermiş. Mutfakta gastronomi eğitimi gören biri kadın üç genç daha var.
Polima’da Şaraplar Butik Kendi Üretimi
İçkili bir lokanta olan şeffaf mutfaklı Polima’da Denizli, Urla ve Seferihisar üretimi üzümlerden butik şaraplar Köstem üretimi. Şarapların şişe fiyatı 80-325 TL arasında değişiyor. Şaraplar menü fiyatı üzerinden yüzde 20 indirimle satın alınıp eve de götürülebiliyor.
Yemek Menüsü
Polima’da yemek menüsünde gördüklerim ve fiyatları 32-72 TL arasında değişen atıştırmalık, zeytinyağlı-salatalar ile ana yemek ve tatlılar şöyle:
Atıştırmalıklar: Peynir tabağı; Nohut kremalı pancarlı mini taco; Ekmek üstü isli patlıcan, füme et;
Zeytinyağlı ve Salatalar: Deniz börülceli kuru cacık, ızgara kabak; Armola peyniri, çilekli semizotu; Acurlu salata; Kuru domates, taze börülce;
Ana yemekler: Enginar dolgulu taze makarna; Tereyağlı beyaz şaraplı balık; Kuzu incik, buğday rizotto, isli istiridye mantarı; Taş fırında füme etli pizza; Taş fırında yerel peynirli pizza.
Tatlılar: Peynir kreması, baklava kıtırı, meyve marmelatı; Mürver çiçekli bun, köpük çikolata, badem.
Polima Kahvaltısı
Polima da kahvaltı da mümkün. Yumurta (tercihe göre), yeşillik, ev yapımı reçeller, peynir tabağı, otlu lor, çiftlikten zeytin tabağı, cevizli domates ezmesi, tarla domatesi salatası, gevrek, ekşi maya ekmek ve çaydan oluşan kahvaltının fiyatı kişi başı 55 TL. Ekstra kahvaltılıklar da şöyle: Sahanda kasap sucuğu (sade ve yumurtalı); Otlu omlet; Ekşi mayalı ekmek üstü acur, taze yeşillik ve poşe yumurta; Bahçe ürünlerinden fırında börek; Reyhanlı domates salatası; Ot salatalı pişi; Bahçe meyveleri ile yoğurtlu ev yapımı granola. Ekstraların fiyatı da 18-32 TL arasında değişiyor.
Mutlu Ayrıldık
Hilal Şef’in lokanta müdürü Osman Bey’in nezaretinde bizzat yaptığı ve görsel bir şölen havasındaki sunumda tercihimiz başlangıç-atıştırmalık olarak ekmek üstü isli patlıcan ve füme et; yerel peynirlerle pizza ve kuzu incikti. Hepsi de çok lezzetliydi. Kırmızı şarap tercihini şefe bıraktım, fakat hangisi olduğunu sormadım; ancak nefisti. Normalde şaraba belli bir ölçekte kola katarım ama hiç de buruk değildi, içimi gayet güzeldi; böylelikle kola katmaya gerek kalmadı.
Fiyatlardan anlaşıldığı gibi orta ve ortanın üzerindeki gelir grubuna hitap eden Polima ambiyansıyla da göz ve gönül doyuruyor. Yüksek tavanlı kapalı mekanda ve ferah bahçede mutlulukla yemek yerken sohbet de güzel oluyor.
Dr. Levent Köstem, Köstem Zeytinyağı Müzesi’nde bu lokanta gibi başka müzeler, üniteler de geliştiriyor. Bu arada bahçeden toplanan salatalıklarla orada olduğum akşam turşu da kuruldu; turşunun şefi de Dr. Köstem’in dostlarından ve hepimizin butik turşucusu Erol Durukan’dı. Durukan’a turşu kurarken Hilal Şef’in ekibi de yardımcı oldu. Köstem Zeytinyağı Müzesi’nden ayrılmadan Dr. Köstem de geldi ve sohbet koyulaştı. Meğer biz daha önce Uğur Dündar üsttala Erdal İzgi’nin eski mekanına gittiğimizde orada birlikte oturmuşuz. Odatv’deki yazılarımı da okuduğunu da ifade ederek bendenizi onore edip incelik yaptı.
Son sözüm şu olsun Son Kale’deki bu ilk gastronomi yazısında; İzmir’de keşke beş-on Dr. Köstem daha olsa!