GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
16 Mart 2023 Perşembe 09:59

İzmirli taksiciler için global şirketler masada... Başkan Anık: Kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi...

EnTAKSİ uygulamasıyla teknolojik atılım yapıp organize hareket etme kabiliyetini üst seviyeye çıkaran İzmir Şoför ve Otomobilciler Esnaf Odası, global şirketlerin radarına girdi. İzmir Şoför ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, global firmalardan kendilerine teklifler geldiğini belirterek, "O firmalarla başa çıkmak çok zor. Pastadan pay almak istiyorlar. İşimize gelirse işbirliği de yapacağız. Bunu kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi" dedi. 

SONKALEİZMİR- İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, SONKALE TV canlı yayınında Gazeteci Mustafa Akbaş'ın sorularını yanıtladı. Deprem felaketi nedeniyle başsağlığı dileklerini ileten Başkan Anık, afet bölgesine 500 bin TL maddi yardım yaptıklarını anımsattı, ihtiyaçlar konusunda da taksi duraklarını merkez haline dönüştürdüklerini söyledi.

 "GLOBAL FİRMALARLA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİRİZ"

İzmir'deki EnTAKSİ uygulaması ve teknolojik yeniliklere değinen Başkan Anık, global firmalardan kendilerine teklifler geldiğini belirterek şöyle konuştu:

"Global firmalar girmeye çalışıyor. Bize teklif getirenler de oldu. Bir sistem üzerinden çalışıyorlar. İşbirliği de yapabiliriz. Görüşme yapıyoruz. Zaten 3 büyük firma var. 'Sizin sistem üzerinden çalışalım' diyorlar. Bizdeki birlik ve beraberlik hiçbir ilde yok. UBER olabilir, GETİR olabilir, bir başka firma olabilir. Onlar burayı bir sıçrama tahtası olarak görüyorlar. 'İzmir'den başlatırsam diğer taraflarda da başarılı olurum' düşüncesindeler. Biz de düşünüyoruz. Bu global firmalarla başa çıkmak çok zor. İşimize gelirse işbirliği de yapacağız. Teknolojik altyapımız var. Onu entegre edebiliriz. Ya da farklı bir şey olabilir. Biz ne kadar iyi yaparsak yapalım o bir taraftan girmeye çalışıyor. Pastadan pay almak istiyorlar. Bunu kaptırmaktansa paylaşmak daha iyi."

"KORSAN TAKSİ SIKINTISI VAR"

İzmir'deki taksi ücretleri ile ilgili vatandaşın memnuniyetini anlatan Başkan Anık şöyle devam etti:

"İndi bindi 30 TL. Vatandaş alıştı. Mevcut şartlara göre bir fiyat ayarlaması yaptık. Akaryakıt ikinci sıraya düştü yaptığımız işte. Diğer giderlerimiz arttı. Yedek parça maliyeti inanılmaz boyutta. İşçilik de öyle. Geçen yıla göre yüzde 300 fark var. Bizim aylık ortalama 3 bin liraya yakın sigorta primimiz var. En kötü bir taksinin trafik sigortası 25-30 bin lira. Kasko yaptıracağım dersen 40-50 bin lira. Birçok arkadaşımız kasko yaptırmıyor. Trafik sigortası ile idare ediyor. Maliyetler inanılmaz arttı. Bunlar bizi zorluyor. Yolcuların araca binemeyecekleri şekilde fiyat artışı da doğru değil. Yolcu başka tarafa yöneliyor. Toplu taşımaya ya da korsana. Korsan sıkıntımız var. Gerekli tedbirleri alıyoruz. Bu yasal değil. Ucuz taksi diye sosyal medyaya ilan veriyorlar. Vatandaş da buna yöneliyor. Ancak özel araba ile yolculuk yapıyorsunuz. Yoldayken yakalansa 'Yakınım' diyor. Hiçbir yasal güvenceniz yok."

ARAÇ SIKINTISI VE 'ÖTV İNDİRİMİ' ÇAĞRISI 

Taksici esnafının araçlarını yenileyemediğini vurgulayan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık, hükümete ÖTV indirim çağrısını da yineledi. Anık şunları söyledi:

"Taksiye koyabileceğimiz yeni bir araç yok. Taksi grubu araçları bin motor olarak çıkıyor. Hep ikinci el taksiler var. Fiyatları 550-600 bin liraya dayanıyor. Uygun araba yok. Biraz üst segmente baksak fiyatlar uçuyor. Arayış içerisindeyiz. Arkadaşlarımız ikinci el araba kullanıyor. Yeni çıkan aracı alamıyoruz. Çok çağrı yaptık. Ümitliydim ama depremden sonra olabilirliği azaldı. Biz çok yüksek ÖTV ödüyoruz. Yüzde 45. Yolcu taşıyan minibüs, otobüs gibi hepsi yüzde 4 ile 8 ödüyor. Gerçekten de bu bir haksızlık. Verdiğiniz 100 bin TL'nin 45 bin lirası ÖTV'ye gidiyor. Artı yüzde 18 de vergi var. Yüzde 63'e yakın vergi ödüyorum. Karşımdaki grup yüzde 4 ödüyor. 'Bana yüzde 4 vermeyin. Beni yüzde 10-15 yap, sürekli olsun' Daha önce 2016'da bir seferlik indirim yaptılar. 3 yıllık süre verdiler. Değiştirdik. Kaza yaptı, geri ödedik. Sattık, ÖTV'yi geri verdik. Bizim derdimiz sıfır ÖTV'den ziyade makul fiyatlara çekmek.

"KİMSE SUİSTİMAL ETME DERDİNDE DEĞİL" 

Biz otomobil grubundayız. 'Siz lüks otomobil grubundasınız' deniliyor. Bunun çaresi var. Bize '3 yıl otomobilinizi satamazsınız' dediniz. Zaten bir otomobilimiz 3 yılda 500 bin kilometre yol yapıyor. Bu saatten sonra o arabayı satsam zaten kar edemem. Kaza yaptın, araban pert oldu. ÖTV'yi geri alıyor. O kazayı isteyerek yapmadım ki. Bu işi kimse suistimal etme niyetinde değil. Siz kamuya hizmet ediyoruz. Bir arabayı değiştiremiyorsam, ben buna ne kadar masraf edersem edeyim istediğim randımanı alamam. 3-4 senede taksi değiştirmeliyim. Değiştiremiyorsan masraf dönemin başlamıştır. Bir araba almaya kalksak 700 bin TL'ye kadar gidiyor. Alacak araba bulamıyorsun, mecburen 2. el alıyorsun. Hem yedek parçada hem de ikinci elde çok güzel bir pazar oluşacak. ÖTV konusunda inşallah sesimizi duyarlar."

"TOGG ARAÇLAR UYMAZ, ELEKTRİK PROBLEMİ VAR"

TOGG'un taksiciler için bir kurtuluş olup olmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Başkan Anık sözlerini şöyle sürdürdü:

"TOGG fiyat olarak 953 bin TL deniyor. Bugün yeni bir araba almaya kalksak ondan aşağısı yok. Ancak bir elektrik problemi var. Elektrikli istasyonların çoğalması lazım. Dizel araba çıkmıyor, fosil yakıttan dolayı. İlerde Avrupa tamamen elektriğe dönmek için işlem yapıyor. Bizde elektrikli araç kullanan yok. Hibrit alan var tek tük. Eninde sonunda elektriğe dönüş olacak. Ancak en büyük sorun batarya. Ömür boyu kullanamıyorsun. 3-4 yıl sonra bataryayı değiştirmen gerekiyor. Çok pahalı."

"BELEDİYE RUHSATINI ALIN" ÇAĞRISI 

İzmir'de plakaları sabitleyerek düzeni iyileştireceklerini belirten Başkan Anık, tüm taksici esnafına da belediye ruhsatlarını almaları konusunda çağrı yaptı. Anık, "Arkadaşlarımızın mutlaka belediye ruhsatlarını almaları gerekiyor. Şoför çalışma belgelerini yenilemeleri gerekiyor, zamanı dolmuşsa.  Maliyeti 20 lira. Olmadığında trafik sizi durdurursa 'Araç ruhsatını ver' demiyor. Sizde belediye ruhsatı varsa her şeyiniz tamamdır. Yoksa, tarihi geçmişse, yoksa arabanı kapatıyor. 'Git bu ruhsatını al, gel arabanı al' diyor. Eğer ruhsatın yoksa ceza 1280 lira. Başka bir eksik bulursa aracında bundan da işlem yapabilir" dedi.

MARTI TAG YORUMU: YASAL DEĞİL 

Başkan Celil Anık, son dönemde gündeme gelen Martı TAG uygulaması ile ilgili de " Bunların yaptığı bir yazımla ücretsiz taşıma diye bir şey var. Kendi arabanız var, yanınıza 3 kişi alıp yolculuk edeceksiniz. Niye alasınız? Bir kişi alırsa 10'u kabul etmez. İstanbul'da bunların erişimi ile ilgili dava açıldı. Kapatma kararı alındı. Tamamen yasal olmayan bir şey" diye konuştu.