İzmir Büyükşehir Belediyesi yüzülebilir Körfez hedefi doğrultusunda yatırımlarını sürdürüyor. Körfez’e yapılan 11 milyar liralık yatırımın etkileri gün geçtikçe hissedilir hale geliyor. Kokuya bağlı şikâyetlerin yüzde 90 azalması ve yapılan ölçümlerde iç Körfez’in su kalitesinin olumlu not almasının ardından, su sporları ile uğraşan İzmirliler geçen seneye kıyasla körfezde önemli ölçüde iyileşme gözlemlediklerini ifade ediyor.
“Narlıdere’deki öğrencilerimiz antrenman sonrası yüzüyor”
“SUP İzmir” isimli su sporları ekibinin antrenörü Ali Bahçeci, 2012 yılından bu yana su sporlarıyla ilgilendiğini ve geçmiş yıllarda Körfez’in su sporları için çok elverişli olmadığını belirtti. Son bir yılda Körfez’de kayda değer bir iyileşme olduğunu dile getiren Bahçeci, “Özellikle Karşıyaka ve İnciraltı bölgesini yakından takip ediyorum. Belediyenin ölçümleri yanında arkadaşlarımızın yaptırdığı ölçümlerde de Narlıdere bölgesine kadar suyun temizlendiğini görüyoruz. Hatta Narlıdere’deki öğrencilerimiz antrenman sonrası yüzüyor” diye konuştu. Körfez’e karşı yıllar içinde oluşan önyargının kırılması gerektiğini belirten Bahçeci, “Yurtdışındaki yarışma ve organizasyonlarda Körfez’in şimdiki halinden çok daha kötü durumdaki sularda kürek çektiğimiz oldu. Bizimle beraber kürek çekerek, körfezin temizlenip temizlenmediğine kendiniz karar verebilirsiniz. Herkesi bekliyoruz” dedi.
Bir yıldır SUP İzmir’in Bostanlı’daki etkinliklerine katılan Selvin Türkiş ise, “Geçen sene denizin dibi dahi gözükmüyordu. Bu sene, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin başlatmış olduğu temizlik faaliyetinin sonuçlarını görebiliyoruz. Denizin dibini görüyorum hatta bazen balıkların fotoğraflarını çekebiliyoruz.” dedi. SUP İzmir ekibinden Nigar Gülcü ise geçmişte Körfez’deki kirlilik sebebiyle endişe duyduğunu belirterek “Büyükşehir’in yaptığı çalışmalar gözle görülür vaziyette. İnsan denizin temizliğini görünce atlayıp yüzmek istiyor” dedi.
Körfez’de yüzme hedefine sayılı adımlar kaldı
İZSU Genel Müdürlüğü, İzmir Körfezi’ne can suyu olacak yatırımları için 11 milyar liralık bütçe ayırdı. Büyük Yağmur Suyu Ayrıştırma Projesi kapsamında dört yılda 260 kilometre yağmur suyu hattı imalatı yapıldı, Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi’nin kapasitesini artıracak 4. Faz inşaatı başladı. İZSU’nun periyodik dip tarama ve dere temizlik çalışmalarıyla Körfez’de koku sorununda sona yaklaşılırken, Körfez’in yüzmeye uygunluk durumu da “iyi” seviyesine kadar yükseldi.