GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
15 Ocak 2022 Cumartesi 14:27

İzmirli depremzedelerden Mimarlar Odası'na dava tepkisi...

İzmirli depremzedeler, 30 Ekim Depremi'nde hasar alan binaların yeniden yapımı için İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin aldığı emsal artışı kararının iptali için dava açan TMMOB'un hizmet binası önünde eylem yaptı. Pankartlar açıp, slogan atarak tepki gösteren yurttaşlar davanın geri çekilmesini istedi. İZDEDA Başkanı Haydar Özkan, "TMMOB yurttaşlarımızın göçe maruz kalmasına, bölgede gitgide artan gökdelenlere razı mı? TMMOB'u davadan çekilmeye davet ediyoruz. Düşün yakamızdan" dedi.

SONKALEİZMİR-İzmir'de 117 yurttaşın hayatını kaybettiği 30 Ekim Depremi'nde binaları hasar alan depremzedeler, Türk Mühendisler ve Mimarlar Odaları Birliği'nin (TMMOB) Alsancak'taki hizmet binası önünde toplandı.

"Tek derdimiz evimiz", "Hak hukuk adalet, davanı geri çek", "Kentsel dönüşümcü değil, depremzedeyiz" yazılı dövizler taşıyan depremzedeler, Bayraklı'daki gökdelenler ve içerisinde TMMOB'un ofisinin de olduğu 17 katlı bir binanın fotoğrafının yer aldığı pankartlar açtı.



"DAVAYI GERİ ÇEKİN" ÇAĞRISI

Depremzedeler adına basın açıklaması yapan İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan TMMOB'un davayı geri çekmesi için çağrı yaptı. Özkan'ın yaptığı açıklama şöyle:

"Depremde 79 bin 272 bağımsız bölüm hasar almış ve yaklaşık 250 bin yurttaşımız evini terk etmek zorunda kalmıştır. Yakınlarıyla birlikte yaklaşık 500 bin yurttaşımız mağdur olmuştur. Bir seneyi aşan süreden bu yana İzmirli depremzedelerin mağduriyetlerini ve içinde bulundukları çözümsüz durumu haykırmaktayız. Geçtiğimiz süreçte sesimizi sağır sultan dahi duymuştur, mağduriyetimizi anlamış ve içinden çıkılmaz bir durumda olduğumuzun farkına varmıştır. Geldiğimiz noktada tarihsel birikimi ve kültürünün de etkisiyle, yaşamın her alanında halktan, emekten yana olan TMMOB’un İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi’nce onanan imar artışının iptaline dönük açmış olduğu dava biz depremzedeleri hayal kırıklığına uğratmıştır. TMMOB’un İzmirli depremzedeleri duymamakta ve görmemekte olduğu düşüncemiz bir kez daha tescillenmiştir.



"ZORUNLU GÖÇE MARUZ KALACAĞIZ"

Deprem olduğu günden bu yana en büyük destekçimiz olacağına inandığımız TMMOB biz depremzedeleri görmezden gelmekte, sorunun çözümü için dişe dokunur bir öneri sunmamaktadır. TMMOB’un 'Devlet evlerinizi bedavaya yapsın' talebi gerçeklikle bağdaşmamakta, popülist bir söylem olmaktan öteye geçmemektedir. Ülkemizin ve yurttaşlarımızın içinde bulunduğu ekonomik koşullar herkesin malumudur. Hal böyleyken sorunların çözümü için gerçekçi politikalar üretme gerekliliği ortadadır. Ülkemizdeki enflasyonist etkiyle birlikte kentsel dönüşüm için ödenmesi gereken miktar 600 bin -700 bin liralara kadar yükselmiştir. Bu düzeydeki meblağları depremzedelerin ödemesi olanaksızdır. Emsal artışının mevcut durumda tek çıkış olduğu aşikardır, aksi durumda depremzedelerimiz arsa paylarını yok paraya satmak zorunda kalacak ve mecburi bir göçe maruz kalacaktır. TMMOB yurttaşlarımızın göçe maruz kalmasına, böylece arsalarımıza bölgede sayısı gitgide artan gökdelenlerin inşa edilmesine razı mıdır?


"DÜŞÜN YAKAMIZDAN"

Sürecin başından bu yana iki temel gereklilik olduğunu kararlılıkla ifade ediyoruz: Birincisi yerel yönetim tarafından sağlanacak olan emsal artışıdır, ikincisi merkezi hükümet tarafından sağlanacak olan faizsiz kredi desteğidir. TMMOB depremde hasar görmüş evlerin yenilenmesinin önüne geçerek, olası bir depremde yaşanacak olan can kayıplarının sorumluluğunu üstlenecek midir? Emekten ve halktan yana olan TMMOB’u, tarihi boyunca olduğu gibi halktan yana olmaya, depremzedelerimizin hayatını karartan bu kararını gözden geçirmeye ve davadan çekilmeye davet ediyoruz. Düşün yakamızdan!"



KOCABIYIK: BURADA KENTSEL DÖNÜŞÜM YOK!

İzmir Konfederasyonu ve Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık de depremzedelerin yanında olduklarını belirterek şöyle konuştu:

"Merkezi ve yerel yönetimler nefes alınması için karar verdi. Burada bir kentsel dönüşüm yok. Sizler rantçı değilsiniz. Yıkılan evlerinizin ölen yakınlarınızın acısını yaşamaktasınız. İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin kararını durdurmaya kalkmaları yanlış bir davranıştır. Liman arkası projelerinde 30-40 katlı binalar yapılırken siz neredeydiniz, neden engellemediniz? İnciraltı'nda, Alsancak'ta Basmane'de lüks oteller yapılırken, özel imarlar alırken yüksek binaların karşısında siz neredeydiniz? Bu yanlıştan bir an önce dönmelerini istiyoruz."

PARSEL BAZINDA YÜZDE 20, ADA BAZINDA YÜZDE 30

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin geçtiğimiz Ekim ayı meclis toplantısında Bayraklı bölgesi için parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı” kararı oy çokluğu ile kabul edilmişti. Daha sonra emsal artışının kent genelinde deprem nedeniyle hasar alan binaların tamamı genişletileceği açıklanmıştı.