GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Ağustos 2019 Salı 13:33

İzmir yangınıyla ilgili çevreci avukattan flaş çağrı... Meclis olağanüstü toplantıya çağrılsın

Çevreci avukat Arif Ali Cangı, İzmir'deki 3 gündür söndürülemeyen yangınla ilgili flaş açıklamalar yaptı. Yangınları çıkaran failler ve söndürme çalışmalarında görevini ihmal eden devlet görevlileri hakkında derhal soruşturma açılması gerektiğini vurgulayan Cangı, TBMM'nin ise olağanüstü toplantıya çağrılmasını önerdi.

SONKALEİZMİR- Ege Bölgesi'ndeki çevreci eylemleri ve mücadeleleri ile bilinen avukat Arif Ali Cangı, İzmir'de 3 gündür devam eden orman yangınlarını değerlendirdi. Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde ‘Orman Yangınlarıyla Mücadele Dairesi' adıyla bir birim bulunduğunu aktaran Cangı, bu dairenin var oluş nedeni ve görevinin sadece orman yangınları olduğuna işaret etti. Cangı, "Orman yangınlarının çıkmasına, yayılmasına engel olmak; orman yangınlarına müdahale ve yangınlarla mücadele tekniklerini geliştirmek, ilgili personeli eğitmek gibi görevleri bulunan bu daire İzmir ormanları yanarken ne yaptı?" dedi.
Ormanı yakmanın, içinde yaşayan tüm canlıları ile birlikte o ekosistemi yok etmek, o bölgedeki yaşamı bitirmek anlamına geldiğini vurgulayan Cangı, anayasanın devlete, (Ormanların korunması ve sahalarının genişletilmesi için gerekli kanunları çıkarmak, tedbirleri almak, yanan ormanların yerine yeni orman yetiştirmek, bütün ormanları gözetmek) görevini verdiğini hatırlattı.

DERHAL SORUŞTURMA AÇILMALI
Cangı, "Anayasada yüklenen bu görevlerin aksine davranan devlet görevlilerinin duraksamadan soruşturulması, cezalandırılması gerekiyor. İzmir'deki orman yangınlarını çıkaran failler ile söndürmede görev ihmali bulunan kamu görevlileri hakkında derhal soruşturma açılmalıdır" dedi.
TBMM'deki muhalefet partilerine de flaş bir çağrıda bulunan Arif Ali Cangı, "Orman yangınlarının sebepleri ve söndürme hizmetindeki zaafiyetlerin tespiti için meclis araştırması yapılmalıdır. Bunu  için muhalefet bloku Meclisi olağanüstü toplantıya çağırmalıdır. Gündem olarak da orman yangınları, seçilmiş belediye başkanlarının görevden alınması ve 5 yılın altındaki mahkumiyet kararlarına temyiz yolunun açılması olarak belirlenebilir" diye konuştu.