GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ocak 2020 Cuma 23:13

İzmir tarihinin en büyük projesi

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Habertürk TV'de katıldığı Enine Boyuna programında önemli açıklamalarda bulundu. Buca Metrosu'nun İzmir tarihinin en büyük projesi olduğuna vurgu yapan Soyer, kentte deniz ulaşımını yüzde 3'ten 14.5'e çıkaracaklarını söyledi

Başkan Tunç Soyer'den satır başları:

- 2021 yılında İzmir dünyanın en büyük gastronomi fuarına ev sahipliği yapıyor: Terra Madre. Bu ilk defa İtalya dışına çıkıyor. Dünyanın mutfağını İzmir'e, İzmir'in mutfağını dünyaya taşıyacağız.

- İzmir'de deniz ulaşımı yüzde 3 seviyesinde. Bunu yüzde 14.5 seviyesine çıkaracağız.

- Narlıdere Metrosu takviminde bitecek. Gaziemir-Karabağlar metrosunun çalışması da başladı. İzmir'i demir ağlarla öreceğiz. Hafif raylı ulaşım çok daha temiz çok daha ekonomik.

- İzmir kadınların önde olduğu ve hayatı tanzim ettiği bir şehir. Kadınları gözardı ederseniz İzmir'de var olamazsınız. O nedenle biz devlet baba figürünün yerine "belediye ana" kavramını kullanıyoruz. 

- Öncelikli işlerimizden biri yaratıcı, donanımlı gençlere kariyer geliştirecek bir iklim yaratmak zorundayız. Örneğin; sinema endüstrisine ev sahipliği yapmak istiyoruz. Girişimcilikle ilgili Ticaret Odası’yla birlikte uluslararası proje yürütüyoruz.

- Buca Metrosu, İzmir tarihinin en büyük projesi. Sadece bir ulaşım projesi değil. Metro o bölgedeki yaşam kalitesini de yükseltecek. Biz bunu Büyükşehir Belediyesi'nin finans gücüyle yapacağız.

- Üretici pazarlarının bir kuralı var, sadece üreticiler satış yapabiliyor. Böyle olduğu için üretici aracısız, komisyonsuz tüketiciye ulaşıyor. Bu sayede insanlar aile ekonomisine katkıda bulunuyor. Küçük üreticiyi korumamız gerekiyor.

- Kentin ürettiği refahın kentin her tarafına adil dağıtılması gibi bir önceliğim var.

- Soyer gün içinde katıldığı bir radyo progarmında da İzmir Otogarı ile ilgili çarpıcı mesajlar verdi. Soyer, "İzmir için bir utanç vesilesi. Ülkede böyle bir otogar kalmadı. Ne yazık ki sözleşmesi daha önceden kalma. Burası çok bakımsız. Yeni bir proje hazırlıyoruz' ifadelerini kullanmuştı.

WhatsApp grubu kurulduğuyla kaldı!

Gündeme dair açıklamalarda bulunan Soyer’e büyükşehir belediye başkanları toplantısında alınan karar doğrultusunda kurulan ‘başkanlar WhatsApp grubu' soruldu.

Grubun sorunlara bir çözüm üretmediğini ifade eden Soyer, şu ifadeleri kullandı;

*O gün gerçekten büyük umut ve heyecanla gittik. Belki Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk kez sayın Cumhurbaşkanımız büyükşehir belediye başkanlarını davet etmişti.
*Bütün bakanlar karşımızdaydı. Tek tek belediye başkanları hangi bakandan ne talebi varsa konuşma fırsatı bulduk.
*Heyecan verici bir buluşma oldu. İzmir’in çok sorunu var. Bunlardan bir tanesi elektrik fabrikasıydı. Bu bir endüstriyel miras, kültür mirası. Çok metruk, dökülüyor.
*Özelleştirme İdaresi bu binayı ihaleye çıkardı. Göreve geldiğimden bir hafta sonraydı ihale tarihi. İhaleye katıldık 35 milyon lira bedelle ihale bize kaldı.
“KURULDUĞUYLA KALDI”
*Bina koruma altında ancak aslına uygun restore edebilirsiniz. O gün sayın Cumhurbaşkanımıza arz ettim. Hazine Bakanımıza ‘ne yaptınız, durum nedir’ dedi.
*Bakanımız ilgileneceğini söyledi. Ne yazık ki onunla ilgili bir adım atılmadı henüz.
*İhaleye girip satın alıyoruz ve fakat hala bu onaylanmıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesiyle bu noktada.
*Üzücü olan yanı orada konuşulanların gereklerinin yapılmasına dair hiçbir şey olmadı. Bizim balıkçı barınağı meselemiz var, feribotlarımız açıkta demirliyorlar, her fırtına koptuğunda yüreğimiz ağzımıza geliyor.
*Çiğli tramvayıyla ilgili olumlu bir netice alacağız. Taleplerimize cevap da almıyoruz. WhatsApp grubu, kurulduğuyla kaldı.