GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
20 Eylül 2019 Cuma 13:03

İzmir'in Süt Kuzusu İstanbul yolunda! İmamoğlu, Tire Süt ile görüştü...

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin üretici kooperatiflerinden aldığı sütü binlerce çocuğa ücretsiz dağıttığı Süt Kuzusu Projesi, İstanbul'da da hayata geçiriliyor. Hem çocukların gelişimine hem de hayvancılığın güçlenmesine katkı sağlayan devrim gibi projeyi radarına alan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Tire Süt Kooperatifi ile masaya oturdu. 7 yıldır İzmir Büyükşehir'e başarılı bir şekilde süt tedariki yapan Tire Süt, İmamoğlu'na projenin detaylarını aktardı.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL HABER)- Aziz Kocaoğlu'nun Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde 2012 yılında başlanan ve İzmir'le özdeşleşen Süt Kuzusu Projesi, İstanbullu oluyor. Üretici kooperatiflerinden alınan sütün, ayda 8'er litre olarak, 1-5 yaş grubundaki binlerce çocuğa ücretsiz dağıtıldığı devrim gibi proje İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun da dikkatini çekti. Hem çocukların gelişimine hem de tarım ve hayvancılığın güçlenmesine büyük katkı sağlayan Süt Kuzusu'nun 17 milyon nüfusa sahip İstanbul'da da uygulamaya konulması için düğmeye basıldı.

İSTANBUL İÇİN İZMİR MODELİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de telkinleriyle projeyi radarına alan İmamoğlu, 7 yıldır başarılı bir şekilde süt tedarikini sağlayan Tire Süt Kooperatifi ile masaya oturdu. Aynı zamanda İzmir Tarım Grubu'nun da başkanı olan, Tire Süt Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük, İstanbul'da Başkan İmamoğlu ve kurmaylarıyla bir araya geldi. Projeyle ilgili kapsamlı bir sunum yapan Eskiyörük, işin sosyal ve yaşamsal yönünün yanı sıra tarımsal kalkınma boyutunu ve uygulamadaki önemli detayları anlattı.

TİRE SÜT'TEN BÜYÜK JEST

İstanbullu çocuklara ücretsiz süt dağıtmak konusunda kararlı olan Ekrem İmamoğlu'nun ise ürünü Tire Süt'ten değil de İstanbul'dan almakta ısrarcı davrandığı ancak kentteki kooperatiflerin yetersizliğinin buna imkan vermediği dile getirildi. İmamoğlu'nun Tire Süt tarafından ortaya atılan "O zaman biz, kooperatiflerin organize edilmesi, süt tanklarının hazırlanması ve tüm sistemin oturtulması aşamasına kadar mühendislerimizle, teknik ekibimizle size destek verelim" şeklindeki öneriye ise sıcak baktığı ifade edildi.

ÖNCE GELİR DÜZEYİ DÜŞÜK YERLERE

Yüksek miktarda süt tedariki gerektirecek projenin ilk etapta, İstanbul'un gelir düzeyi düşük kesimlerinin yaşadığı ilçelerinden başlayacağı, bu sayede Çatalca, Silivri, Sarıyer, Kilyos, Şile gibi yerlerde kooperatif örgütlenmeleri için zaman kazanılacağı öne sürüldü.

'HALK SÜT' SÖZÜ VERMİŞTİ

Başkan İmamoğlu, önceki günlerde, 1 yıllık araç tasarrufundan kazanılan parayla, aralarında Küçükçekmece, Esenyurt, Bağcılar ve Sultanbeyli gibi yoğun nüfuslu yerlerin de bulunduğu 8-9 ilçede 'Halk Süt' dağıtacaklarını açıklamıştı. Ücretsiz dağıtılacak sütler için 16 Ekim tarihi belirlenmişti.

İZMİR ÜRETİCİSİNE 207 MİLYON LİRALIK DESTEK

2007 yılında başlattığı "Okul Sütü" projesini Milli Eğitim Bakanlığı tarafından model alınıp uygulanması üzerine, 2012 yılından itibaren "Süt Kuzusu"na çeviren İzmir Büyükşehir Belediyesi, 7 yılda 65 milyon 500 litre ücretsiz süt dağıttı. 46 bin hane ile başlattığı Süt Kuzusu projesini bu yıldan itibaren 3 kat büyüterek 134 bin 500 haneye ulaştıran Büyükşehir Belediyesi, süt üreticilerine de ciddi destek sağladı. 7 yıl içinde Tire Süt Kooperatifi’nden 207 milyon liralık alım gerçekleştirildi.

PROJE, BİRLEŞMİŞ MİLLETLER ÖDÜLÜ ALDI

İzmir'de sütler 62 ekiple 373 mahallede kapı kapı dolaşılarak 135 bin çocuğa dağıtılıyor. Süt Kuzusu, 2018 yılı sonunda kentte yaşayan 10 bin göçmen çocuğa da ulaşmaya başladı. Son olarak 10 ekip önümüzdeki günlerde Torbalı, Menderes, Urla, Seferihisar, Kemalpaşa, Menemen, Foça ve Aliağa ilçelerinin 96 merkez mahallesinde 20 bin çocuğa daha süt dağıtacak. Böylelikle Süt Kuzusu'ndan yararlanan çocuk sayısı 155 bine çıkacak. Proje nedeniyle, Tireli süt üreticileri, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından “Dünyanın En İyi Kırsal Kalkınma Modeli" ödülüne layık görülmüştü.