GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Aralık 2022 Cuma 15:33

İzmir'den hükümete "Okullarda ücretsiz bir öğün yemek verilsin" çağrısı...

İzmir'de kadın dayanışma dernekleri ve öğrenci velileri okullarda öğrencilere bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için toplandı. "Diyanete değil, çocuklara bütçe", "Savaşa değil, çocuklara bütçe" sloganları atılırken, "Bizim alın terimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekası için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz" açıklaması yapıldı.

SONKALEİZMİR-Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka1 Kadın Dayanışma Evi Derneği, Öğrenci Velileri Derneği ile Ekmek ve Gül üyeleri bugün Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya geldi. "Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz, okullarda bir öğün ücretsiz, sağlıklı yemek, hemen şimdi" yazılı pankart açan dernek üyeleri ve veliler, "Beslenme hakkı her öğrenciye devlet tarafından sağlanmalı",  "Savaşa değil çocuklara bütçe", "Abartmıyoruz çocuklar aç" ve "Geçen yıl her 4 çocuktan 1'i okula aç gitti" dövizleri taşıdı. Basın açıklamasında da "Savaşa değil, çocuklara bütçe", "Sadaka değil, hakkımızı isteriz", "İnsanca bir yaşam istiyoruz" ve "Diyanete değil, çocuklara bütçe" sloganları atıldı.

100 BİNİN ÜZERİNDE İMZA TOPLANDI

Basın açıklamasını Buca Evka1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği'nden Neşe Gürgör okudu. Açıklamada, okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi için Türkiye'nin dört bir yanında 100 binin üzerinde imza toplandığı, konuyla ilgili TBMM'ye sunulan tekliflerin ise AKP ve MHP tarafından reddedildiği belirtildi. Açıklama şöyle:

6 yaşındaki çocuğa istismarı ortaya çıkan cemaatlerin, yurtlarında toplu tecavüz vakaları yaşanan vakıfların sırtını sıvazlayan AKP-MHP iktidarı, yalnızca bir öğün ücretsiz yemek talebiyle ilgili önergeleri reddetmekle kalmadı. Eğitimde ve toplumsal yaşamın her alanında çocukların aleyhine bir dizi uygulama hayata geçirerek istismarın önünü açtı. 4+4+4 ile başlayan bu süreç evlilik yaşının 12’ye indirilmesi ve cezasızlığın alenileşmesiyle devam etti. Tarikat yuvalarında yaşanan taciz ve tecavüzleri ‘Bir kereden bir şey olmaz’ diyerek normalleştirenlere tam da bu çevreler istedi diye İstanbul Sözleşmesi'ni kaldıranlara, çocukların sağlıklı yaşam hakkını göz ardı edenlere sesleniyoruz. Çocuklarımızı karanlığınıza teslim etmeyeceğiz, istismarı, istismarcıları aklamanıza izin vermeyeceğiz.  

"ÇOCUKLAR İÇİN KAYNAK VAR"

Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından, güvenliklerinden devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi, istismarı önleyici yasa ve uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da. Şu an meclis genel kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor. 10 Aralık’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bütçesi, 11 Aralık’ta Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Bizim alın terimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, savaş için, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekasını sağlama almak için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz. Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz."