GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
11 Eylül 2020 Cuma 13:44

İzmir'de toplu taşıma kuralları belli oldu

İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu'nun kararına göre metro ve tramvayda ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınabilecek. Ayakta yolcu taşıyan otobüslerde; oturan yolcu sayısı kadar (karşılıklı dörtlü koltukların iki koltuğu kullanılmalı, yüz yüze gelinmeyecek şekilde çapraz oturulmalı) ve ayakta yolcu kapasitesinin 1/3’ü kadar yolcu alınabilecek.

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu’nun Tavsiye Kararı ile Bakanlık tarafından 81 il valiliğine gönderilen Covid-19 Tedbirleri konulu ek genelge kapsamında, illerdeki toplu taşıma kuralları İl Hıfzıssıhha Kurulları'na bırakılmıştı. 

İzmir İl Hıfzıssıhha Kurulu İzmir'deki toplu taşıma kurallarını duyurdu.

*Buna göre minibüs/midibüsler ile koltuk kapasitelerinde herhangi bir seyreltme ve kaldırılma yapılmayan otobüsler gibi iç hacim bakımından fiziki mesafe kurallarının uygulanamayacağı şehir içi toplu ulaşım araçlarında ayakta yolcu alınmasına kesinlikle müsaade edilmeyecek.

*Ayakta yolcu taşıyan otobüslerde; oturan yolcu sayısı kadar (karşılıklı dörtlü koltuklarda iki koltuğu kullanılmadan ve karşılıklı yüz yüze gelmeden çapraz oturma düzeniyle) ve ayakta yolcu kapasitesinin üçte birine kadar yolcu alınacak.

*Ayakta yolcuların yakın temasını engellemek için araç zemininde etiket uygulaması yapılacak.

*Araç kapasitesinin dolması halinde sürücü tarafından yolcu alınmayacak, ısrarla biniş olması halinde ise araç hareket ettirilmeden sürücü tarafından kolluk kuvvetlerine bildirimde bulunulacak.

*Bunların dışında kalan raylı sistem araçlarında (metro, tramvay vb.), oturan koltukların tamamı ve ayakta yolcu kapasitesinin yarısına kadar yolcu alınabilecek.

*Vapurlarda oturan yolcu kapasitesi kadar yolcu alınmasına,

*Araçlara yolcu binişlerinde, maskesiz yolcu alınmamasına,

*Tüm araçlarda sıvı el dezenfektanı bulundurulmasına oy birliğiye karar verildi.