GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Nisan 2020 Cuma 11:30

İzmir'de salgın döneminde anlamlı açılış.. Günde 20 ton sterilize edilecek!

İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentte 64 hastane ve 20 bin 59 sağlık kurumunun ürettiği günlük 20 ton tıbbi atığı sterilize edecek Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi. Başkan Tunç Soyer, "İzmir'de her yerde eldiven ve maske kullanmaya başladık. Bunlar da tıbbi atığa dönüşüyor. Bu tesis radikal bir çözüm üretiyor" dedi

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi koronavirüsle mücadele döneminde anlamlı bir açılışa imza attı. 1 buçuk yıl önce yapımına başlanan ve yap işlet devret modeliyle tamamlanan Menemen Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi'nin açılışı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç  Soyer, Genel Sekreter Buğra Gökçe, Başkan Yardımcısı Mustafa Özuslu ve yüklenici firma Miroğlu'nun Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Avcı'nın katılımı ile gerçekleşti.
GÜNDE 20 TON STERİLİZE EDİLİLECEK
Türkiye'ninen büyük tıbbı atık tesisi olma özelliği taşıyan tesiste, saatte 4 buçuk ton atık işleme kapasitesiyle tıbbi atıkları havaya suya ve toprağa sıfır zararlı hale getiriecek. Tesis ile İzmir'deki 64 büyük hastane ile 2 bin 59 sağlık kurumunun ürettiği 20 ton tıbbi atık günlük olarak el değmeden sterilize edilecek ve işçi ve toplum sağlığına yönelik riskler ortadan kaldırılacak. 

"ELDİVENLERİ KUTULARA ATALIM"
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "İlk iş olarak Toplum Sağlığı Daire başkanlığını kurmuştuk. Afetler karşısında önceden hazırlıklı olabilmeyi istemistik. Şimdi ne kadar doğru karar aldığımızı görüyoruz. Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi için de bu öngörü ve vizyonla hareket edildiğini söylemek isterim. İzmir'de 64 hastane 20 ton tıbbi atık üretiliyor. Sterilizasyonu sağlanmadığında bu atıklar o salgınların da kaynağı oluyor. Artık dünyanın en yüksek teknolojilerinden biriyle sterilize edilecek.  İzmir'de her yerde eldiven ve maske kullanmaya başladık. Bunlar tıbbi atığa dönüşüyor. Bu tesis radikal bir çözüm üretiyor. Steril kovalar yerleştiriyoruz her yere. Bu eldivenleri ve maskeleri tıbbi atık kutularına atmanızı istiyoruz. Bu atıkları burada el değmeden toplayıp sterilize etmeye başlıyoruz" diye konuştu.

DOĞAL SU VARLIKLARI KORUNUYOR
Tesiste besleme-boşaltma, üniteler arası taşıma, yıkama, dezenfeksiyon ve sterilizasyon olmak üzere yapılan her faaliyet modern ve çevreci bir bakış açısıyla, sürdürülebilirlik ilkesine göre tasarlandı. Buhar üretim ünitesi ile sterilizatörler arasında enerji geri kazanım sistemi de kuruldu. Böylece yoğuşma suyunun geri devir sayısını artıran ekipmanlar aracılığıyla doğal su varlıklarının korunması da sağlandı. Tesiste sterilize edilen atıklar, daha sonra Harmandalı Katı Atık Depolama Tesisi'ne gönderiliyor.