GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
15 Haziran 2019 Cumartesi 10:06

İzmir'de 'özgür atlar' zamanı.. Artık fayton çekmek yok!

Kordon ile birlikte İzmir'in simgelerinden olan atlı faytonlar artık tarihe karışıyor. Sivil toplum örgütlerinden gelen çağrıyı dikkate alan İzmir Büyükşehir Belediyesi flaş bir karar almaya hazırlanıyor. Önceki günlerde Başkan Tunç Soyer ile bir araya gelen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) yetkilileri, İzmir'deki faytonlarda artık atların kullanılmayacağını duyurdu. Atlar Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'na gönderilecek, yerlerine elektrikli faytonlar gelecek.

SONKALE- Sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan gelen taleplere kulak veren İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önümüzdeki günlerde klasik faytonların kaldırılmasına yönelik bir uygulamayı başlatacağı öğrenildi. HAYTAP, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ile yaptığı görüşmenin ardından faytonlarda atların artık kullanılmayacağını duyurdu. Yapılan görüşme sonrası Başkan Soyer'in kendilerine söz verdiğini aktaran HAYTAP yetkilileri, faytonlardan kurtarılan atların Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'na götürüleceğini ve orada yaşamlarını sürdüreceğini belirtti.

ELETRİKLİ FAYTONLAR GELİYOR

Kordon ile birlikte İzmir'in simgelerinden olan faytonların yerine ise elektrikli faytonların konulacağı ifade edildi. Faytonların kaldırılması için 2009 yılından beri mücadele veren HAYTAP, haberi sosyal medya hesabından şu ifadelerle duyurdu:

‘’İzmir’de fayton atları kaldırılıyor. HAYTAP ile imzalanan protokol gereği yeni seçilen başkanlar imzaladıkları protokol maddelerine uymaya başladılar. Teşekkürler Tunç Soyer. Sırada Bolu, Didim, Selçuk, Edirne ve İstanbul Adalar var.’’

ADAYKEN KENDİSİNDEN SÖZ ALMIŞTIK

HAYTAP İzmir Temsilcisi Esin Önder, ‘’2009 yılından beri İzmir Ticaret Odası (ITO) ile başlayıp valilik ve belediye ile devam eden mücadelemiz nihayet Tunç Soyer başkanımızla sona eriyor. Adayken kendisinden söz almıştık yerine getirdi. Kendisiyle gerçekleştirdiğimiz görüşmede başkan atların doğal yaşam parkına gideceği, faytoncuların da mağdur edilmeyip hepsine akülü araç verileceği bilgisini verdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e verdiği sözü tutmuş olduğu ve aldığı bu karar için teşekkürlerimizi sunuyoruz’’ dedi.

Tunç Soyer, aday gösterilmesinin ardından 18 Şubat 2019 tarihinde HAYTAP üyeleri ile yaptığı buluşmada ‘Söz Veriyorum Protokolü’’nü imzalayıp, “Fayton atlarının çalışmasına, deve güreşlerine, hayvanlı sirklerin kentimde bundan böyle olmasına izin vermeyeceğime, hayvan dostu bir kent yaratmak için elimden geleni yapacağıma söz veriyorum” demişti.

Konuyla ilgili olarak İzmir Büyükşehir Belediyesinin önümüzdeki günlerde açıklama yapması bekleniyor.