SONKALEİZMİR-Konak'ta Sosyal Güvenlik Kurumu İzmir İl Müdürlüğü önünde toplanan Türkiye Kamu-Sen üyesi memurlar, hayat pahalılığına dikkat çekmek için ayçiçek yağı tenekesinde bordrolarını yaktı. "Yoksulluk sınırı aşıldı, açlık sınırına geldik", "Memuru sefalete mahkum ettiniz", "Vergi oranları yüzde 15'e sabitlenmeli", "Tüm kamu görevlilerine bayram ikramiyesi verilmeli" ve "3600 ek gösterge tüm kamu görevlilerine uygulanmalı" yazılı dövizler taşıyan memurlar, AK Parti hükümetine seslendi.
"BUNA ZAM DENEMEZ"
Basın açıklamasını yapan Türkiye Kamu-Sen İzmir İl Temsilcisi İrfan Toksoy, dolar ve altındaki artıştan örnek vererek alım gücünün düştüğüne
vurgu yaptı. Zorunlu gıda harcamalarının yüzde 24 arttığını söyleyen Toksoy şunları söyledi:
"Bir sene içinde ortalama memur maaşı 567 dolardan 365 dolara geriledi. Yüzde 35.6 erime oldu. Geçen sene memur maaşıyla 6.2 çeyrek altın alınabilirken bugün 3.9 çeyrek altın alınabiliyor. Erime yüzde 37. Enflasyon resmi rakamlara göre bile yüzde 21.31 ama memur maaşına yapılan zam enflasyon farkı da dahil yüzde 16,4. Erime yüzde 4.91. Neresinden tutsak elimizde kalıyor; neresinden baksak maaşlar kuşa dönmüş durumda. Memurlarımız ve emeklilerimiz, yoksulluk sınırının altında, en temel ihtiyaçlarını bile karşılayamaz durumdadır. 2022’de memura gerçek anlamda hiç zam yapılmayacak, maaşlar mum gibi erimeye devam edecektir. Doları, euroyu, altını artık takip edemiyoruz. Raflardaki ürün fiyatları sürekli artıyor. Durum böyleyken memurlarımız göstermelik zamlardan bıkmış durumdadır. Maaş artışı, alım gücünü yükseltmiyorsa, buna zam denemez."
"MAAŞLARA REFAH PAYI EKLENMELİ"
Alım gücünü yükseltecek bir zam istediklerini belirten Toksoy açıklamasına şöyle devam etti:
"Herkes vergide adaletin sağlanmasını bekliyor. Memurlarımız 3600 ek gösterge bekliyor. Emekli yüzünün gülmesini bekliyor. Yardımcı hizmetliler genel idari hizmetler sınıfına geçmeyi bekliyor. Yoksulluk sınırının üzerinde bir maaş talep ediyor. Sözleşmeliler kadro bekliyor ama enflasyon beklemiyor. Meseleleri halının altına süpürünce sorunlar çözülmüş olmuyor. Suya yazılan vaatlerle karın doymuyor. Cep delik, cepken delik, boş tencere kaynamıyor. Hükümet, ivedilikle memur ve emekli maaş zamlarını gözden geçirmek zorundadır. Enflasyon, büyüme, refah payı, harcamalar ve geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi gibi etkenler mutlaka değerlendirilmelidir. Yüzde 5+7’nin artık hedef enflasyonla da alakası kalmamıştır. Bu nedenle 2022 için bütün maaş artışlarının gözden geçirilmesi gerekmektedir. Gerçek enflasyon rakamlarının dikkate alındığı, harcamalardaki artışı karşılayacak kabul edilebilir bir oransal artış, geçmiş dönemlerde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam ve reel gelir artışı sağlanabilmesi için maaşlara refah payı eklenmesi şart olmuştur. İğneden ipliğe her şeye zamlar yağmur gibi yağarken 25 milyon vatandaşımız, maaşına gerçek bir zam beklemektedir."