SONKALEZMİR-İzmir'de 30 Ekim depremi sonrası riskli olarak belirlenen yapıların dönüşümüne ilişkin, İmar ve Bayındırlık, Hukuk, Deprem ve Afet ile Kentsel Dönüşüm Komisyonları tarafından hazırlanan rapor, olağanüstü toplanan İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında oy birliği ile kabul edildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile tüm partilerin dahil olduğu süreç sonrası düzenlenen rapor ile yurttaşların kentsel dönüşüm sürecinde hak kaybı yaşamasının önüne geçilmesi hedefleniyor. Depremde zarar gören Bayraklı, Bornova, Seferihisar, Karşıyaka ve Karaburun gibi ilçelerde belediyeler riskli yapıların durumunu çıkararak Büyükşehir'e iletecek. Dönüşümlerle ilgili tüm planlamaların 5 ay içerisinde tamamlanması öngörülüyor.
"CAN KAYBETMEMEK İÇİN"
Ortak akılla alınan kararın İzmir için çok kıymetli olduğunu vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Farklı sesler mutlaka olacaktır. Bu çalışma kaçak yapılara meşruiyet kazandırmayacak. Ruhsatlandırılmış, planlı alanda yer almış, planları hazırlanmıy binalarla ilgili verilen karar. Biz, doğal afet nedeniyle kaybolmuş hakkın iadesini gündeme getiriyoruz. Nüfus yoğunluğu ve yapılaşmayı artıracak bir şey yapmıyoruz. Mevcut durumu koruyarak deprem nedeniyle yaşanan kayıpların önüne geçiyoruz. Bundan sonra benzer bir afette aynı soncu yaşamamak için bu raporu çözüm olarak getirdik. Bir daha bu kadar can kaybetmek, ağır bedel ödemek istemiyoruz. Bu düzenmeyi o nedenle yaptık" dedi.
KENT ENVANTERİ ÇIKARILACAK
İlçe belediye başkanlarına önemli görev düştüğünü söyleyen Başkan Soyer, "Mevcut durumu koruyacak, hak kayıplarını önleyecek ve riskli yapıların durumunu çıkarmalarını istiyoruz. Bu çalışma hasarlı ve hasara uğrayan yapıları kapsıyor. İlçe belediyeleri bu yapıların durumunu çıkarıp Büyükşehir Meclis gündemine getirecek. İklim krizinin yaşandığı dünyada yaşanan afetlere karşı dirençli bir kent yaratmak önceliğimiz olacak dremiştik. Bunun için envantere ihtiyacımız var. İnşaat Mühendisleri Odası ile önümüzdeki hafta başlatıyoruz bu envanter çalışmaya. Bu çalışma önemli verilere sahip olmamızı sağlayacak" dedi.
KILIÇDAROĞLU İZMİR'E GELİYOR
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a İzmir ziyaretinde kentsel dönüşümün finansmanı ile ilgili önemli bir konuyu ilettiğini belirten Başkan Soyer sözlerini şöyle tamamladı:
"Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan İzmir ziyaretinde lütfetti, bizimle de görüştü. Kendisine bir konuyu arz ettim. Dünya Bankası ile müzakere ediyoruz kentsel dönüşümle ilgili. 250 milyon dolarlık düşük fazili kaynak yaratmıştık. Bunu arz ettim. Hızlı gelmesinin mümkün olduğunu söyledim. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile görüşmelerimizde şekillendi bu rakam zaten. Kendisi dinledi. Benim şahsi izlenimim olumlu yaklaştı. Diliyorum bir an önce netleşir. Bu kaynağın en önemli yanı orta hasarlı yapılar için kullanılacak olması. Karşıyaka Örnekköy'de 190 konutun temeli atıldı. 13 Mart'ta da 1010 konutun yıkımı başlatılacak. Ege Mahallesi'nde yıkımlar başladı, bin konut için imalat süreçleri devam ediyor. 2 bin 200 konutla ilgili yol alıyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanımız Kemel Kılıçdaroğlu da 13'ünde burada bulunacak. Kentsel dönüşümün hızlanması için de heyecanla çalışmaya devam ediyoruz."
TÜM PARTİLER ONAY VERDİ
Kültürpark İsmet İnönü Sanat Merkezi'ndeki olağanüstü meclis toplantısında İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin detaylı sunum yaparken, AK Partili meclis üyesi Hüsnü Boztepe, MHP'li meclis Üyesi Selahattin Şahin ile İYİ Partili meclis üyesi Kemal Sevinç de oy birliği ile alınan kararın önemine vurgu yaptı.