İZULAŞ Fayton İşletmesi aracılığıyla Alsancak-Kordon bölgesinde sürdürdüğü fayton hizmetini 1 Mayıs'tan itibaren sonlandıran İzmir Büyükşehir Belediyesi, uygulamanın ikinci adımında ise kent geneline yönelik yasal düzenlemeleri hayata geçirdi. UKOME Genel Kurulu kararı ile önceki yıllarda hayata geçirilen “Fayton Çalışma Esas ve Usulleri Yönergesi” iptal edildi. Karşıyaka'da 18, Selçuk'ta 12, Dikili'de 2 adet faytonun faaliyetlerine son verildi.
Tunç Soyer: Hayvan haklarını gözetmek, Belediyemiz’in temel önceliklerinden biri olmaya devam edecek
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 139'uncu maddesine dayanarak resmi tören ve izin alınacak merasimler hariç, hayvanla çekilen motorsuz araçların ve hayvan sürücülerinin kent merkezindeki tüm bulvar, cadde ve trafik yoğunluğu olan sokaklarına girişi Belediye Encümeni tarafından yasaklandı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir’in hayvan hakları konusunda örnek ve öncü bir kent olmasını hedeflediklerini ifade ederek “Seçildiğimiz günden bu yana faytonların kaldırılmasıyla ilgili yasal ve teknik süreçleri hiç aralık vermeden yürüttük. Bu süreç kısa süre önce tamamlandı ve İzmir’de fayton dönemi kapandı. Hayvan haklarını gözetmek, Belediyemiz’in temel önceliklerinden biri olmaya devam edecek” dedi.
SONKALE DUYURMUŞTU
Konak Saat Kulesi ve Kordon gibi İzmir'in simgelerinden olan faytonların yasaklanacağını ilk SONKALE okuyucuları öğrenmişti. Önceki günlerde Başkan Tunç Soyer ile bir araya gelen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) yetkilileri, İzmir'deki faytonlarda artık atların kullanılmayacağını duyurmuştu. Atların Sasalı'daki Doğal Yaşam Parkı'na gönderileceği, yerlerine elektrikli faytonların geleceği açıklanmıştı.