SONKALEİZMİR-Konak'ta bir araya gelen emekliler, "Emekliler ekmeğe muhtaç, simide hasret", "Çocuğuma kıyafeti çok görme" "Emekli maaşı asgari ücret kadar olsun" yazılı dövizler taşıdı. "Hükümet zammını al başına çal", "Sadaka değil toplu sözleşme", "Hükümet istifa" sloganları atan emekliler, taşıdıkları dövizlere ise ekmek ve simit parçaları astı. Elektrik ve doğalgaz faturası yakıp son gelen zamları da protesto eden emekliler, hükümete sert ifadelerle yüklendi.
"EMEKLİLERİN CEBİNDEKİ 3 KURUŞA GÖZ DİKTİLER"
Geçen yıldan bu yana market ve gıda ürünlerine gelen zamlardan örnekler veren Emekli Sen Ege Bölge Temsilcisi Hüseyin Özkaynak, açıklamasında şunları söyledi:
"Emeklileri devletin sırtında kambur olarak gören iktidar yükünü hafifletmek için emeklilerin cebindeki üç kuruşa göz dikmiştir. Biz emekliler her gün biraz daha yoksullaşırken iktidar soframizdan bir dilim ekmeği daha nasıl azaltacağının peşine düşmüştür. Cebimizdeki üç kuruşu sağlıkta katkı payına mı, bir dilim ekmeğe mi, yoksa doğalgaz faturasına mı vereceğimizin hesabını yaparken, iktidar o üç kuruşu bizden nasıl geri alacağının hesabındadır. A'dan Z'ye her şeye yüzde elli, yüzde yüz otuz zam geldi. Yoksulluk sınırının 10 bin liranın üstüne çıktığı bir kriz döneminde, 1500 lira aylıkla bir emekli bir ay boyunca nerede barınabilir, ne yiyebilir, hangi doktora görünebilir, hangi tedaviyi karşılayabilir? Çift maaşlı ilk bakan olan ve aylık 65 bin lira maaş alan Maliye Bakanı sadece bir ay bir emekli aylığıyla geçinebilir mi? Emekli aylığının 69 katı maaş alanlar, maaşlarına rekor zamlar yapanlar, aylık 1500 lira ile geçinebilir mi?"
"BIÇAK KEMİĞE DAYANMIŞTIR"
Özkaynak, emekli aylıklarının enflasyona değil milli gelire endeksli olmasını isterken, şöyle devam etti:
"Emeklilerin sorunları bugün başlamamıştır. Ülkemiz hiçbir zaman böylesi bir ekonomik kriz döneminden geçmemiş; emekliler, iktidar tarafından torba torba yasalarla, iğneden ipliğe faiş zamlarla böylesine yoksullaştırılmamıştır. Bugün bıçak kemiğe dayanmıştır. Emeklilikte insan onuruna yaraşır ücret hakkımızdır. Emekli ücretlerinin enflasyona değil milli gelire endeksli olması hakkımızdır. Emekli ücretleri arasındaki farkllıklanın giderilmesi hakkımızdır. Emeklilikte yasa takılanlar adı altında yaratılan sorunun çözümü hakkımızdır. Sağlık hizmetlerinde katkı payının kaldırılmasının ve sağlığın kamusallaştırılması hakkımızdır. Kendimizle ilgili tüm politikalarda karar alma mekanizmalarında yer almak hakkımızdır. Sendikalaşmak hakkımızdır."
MEMİŞ SARI: "İKTİDAR EMEKLİLERİ DE BÖLDÜ"
DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı da emeklinin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek şunları söyledi:
"'Ben ekonominin kitabını yazdım' diyenler artık bu ülkede 7 yaşından başlayan ve yaşı 90'a gelen insanlara ekonomiyi öğretti. Artık 7 yaşındaki bir çocuk babasından harçlık isterken emekliyse, çalışıyorsa ya da asgari ücretliyse ona göre istiyor. Cebindeki 11 liranın 10 lirasını babasına bırakarak 1 lirasını kendisine harçlık alıyor. Cumhurbaşkanı bir lütuf gibi emekliye 25.5, memur emeklisine de 30.5 zam yaptık diyor. Sanki enflasyonu biz artırdık. TÜİK'in kırathanelerde, lokantalara, kahvehanelere uygulanan zam oranını TBMM'deki lokantalardan aldığını öğrendik. Ülkedeki tüm lokantalar TBMM'deki fiyatlardan olsun, biz 4 bin 250 TL'lik asgari ücreti kabul edeceğiz. Ama İstanbul'da da Van'da da Kars'ta da sarayda da meclisteki fiyatları uygulayacaklar. Bizi sömürüyorlar. Bu iktidarı sandık geldiğinde devireceğiz. Emeklileri üçe böldü. '1500 ve onun üzerinde alanları 2500'e çıkarıyoruz' dedi ayrı zam uyguladı. Memur emeklisine 3 puan fazla vererek ayrı zam uyguladı. BAĞKUR ve SKK emeklilerine 25.5'e getirerek emeklileri de böldü."
EMEKLİLER DE TEPKİLİ: "EKMEK ALAMAZ HALE GELDİM"
SONKALE'ye konuşan emekliler de hükümete tepki gösterdi. Bir emekli, "TÜİK kendisi yüzde 36 açıklıyor. Bize verdikleri yüzde 25. Gözlerine dizlerine dursun. Çocuklarıma bir şey alabilecek durumda değilim. Borçlarımı ödeyemez duruma geldim. Ekmek alamaz hale geldim. Kahvede arkadaşlarıma çay ısmarlayacak durumda değilim. Lokantaya gidih lahmacun alabilecek durumda değilim. 'Siz ölümü bekleyin' diyorlar bize. 13 milyonuz bunun hesabını soracağız. Sormazsak namerdiz. Hükümetin bir an önce istifa etmesi gerekiyor" diye konuştu.
Bir başka emekli, "Enflasyonun altında kaldık. Geçinemiyoruz. Memnun değiliz zamlardan. İkinci iş yapıyoruz, bu yaşta çalışıyoruz. Yüzde 50 zam bekliyorduk, olmadı" dedi.
Bir diğer emekli ise "Yapılan zamlar bize hakarettir. Aldığmız maaşların hiçbir işe yaramadığını görüyoruz. Vermeselerdi daha iyiydi. Asgari ücretin biraz üzerinde olması gerekiyordu emeklilerin maaşı. Zorla geçiniyoruz. Doğalgazı en kısıkta yakıyorum. Kullanmadığım odaların kapısını kapatıyorum. Lambayı hiç açık bırakmıyorum. Bize bu mu reva" dedi.