GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Kasım 2021 Çarşamba 13:23

İzmir'de Türkiye-Yunanistan Turizm Forumu...

Türkiye-Yunanistan turizm işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla İzmir'de yapılan 9. Turizm Forumu ve 4. Turizm Karma Komite Toplantısı'na katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "İki ülke arasındaki turizm trafiğini pandemi öncesine döndürmek için seyahat kısıtlamalarının en aza indirilmesini umuyoruz. Feribot seferlerine de en kısa sürede başlanması trafiğimizi karşılıklı artıracaktır" dedi. Yunanistan Turizm Bakanı Kikilias da "Güzel İzmir deniz yoluyla Selanik'le birleşmeli" dedi.

SONKALEİZMİR-Türkiye-Yunanistan 9. Turizm Forumu ve 4. Turizm Karma Komite Toplantısı, İzmir Swiss Otel'de yapıldı. İki ülke arasındaki turizm işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla fikir alışverişi yapılan organizasyona, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Vasileios Kikilias, İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Ticaret Borsası (İTB), İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, Ege Turistik İşletmeciler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı Genel Müdürü Yalçın Lokmanhekim ve Yunanistan yetkilileri katıldı.



"RAKİP DEĞİL PARTNER OLARAK GÖRÜYORUZ"

Koronavirüs salgınının turizm sektörü üzerindeki olumsuz etkisini anlatan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy iki ülke arasındaki seyahat sorununa dikkat çekti. Ersoy şöyle konuştu:

"Ülkemizdeki tedbirler kapsamında pandemiye ilişkin verilerde gerilemeler sağlandı. Ülkelerimiz arasındaki turizm trafiğinin pandemi öncesi seviyelere getirilmesi için seyahat kısıtlamaların mümkün olduğunda az uygulanmasını arzu etmekteyiz. Yunanistan, 1 Ekim 2021 itibariyle Kuşadası ve İstanbul çıkışlı yolcu gemilerinin bazı Yunan adalarına geçişine izin vermeye başladı. Feribot seferlerine de en kısa sürede başlanması turist trafiğimizi karşılıklı artıracaktır. Bu, Türk ve Yunan işletmecileri olumlu etkileyecektir. Feribot seferlerinin tekrar başlatılabilmesi için hızlı bir diyalog süreci başlatılmasını umuyoruz. 2011 yılına kadar düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz forumlar neticesinde sağlanan kapıda vize uygulaması ile ülkemizden Yunanistan'a giden turistte artış yaşanmış, sayı tarihi rekorla bir milyonu aşmıştı. Vize rejiminin, turizm önünde engel oluşturmasını engellemeliyiz. Türk vatandaşlarına vize muafiyeti önceliklerimiz arasında. İşbirliğinin bir başka boyutu da uzak pazarlar için ortak tur paketi oluşturma ve birlikte kampanyalar düzenlemek. Bu konuda turizm sektörüne büyük iş düşüyor. Mevkidaşımla burada görüşme yaptık. Yunanistan'ı rakip ülke değil, partner olarak gördüğümüzde iki ülkenin de kazançlı çıkacağının farkındayız. Stratejilerimizi de partner olarak yoğun turist almak üzerine odaklayacağız. Bu yönde adımlarımızı hızlandıracağız. Kruvaziyer turizmi ile ilgili ortak çalışmalar yapılmasının da yararlı olacağını düşünüyorum. Ülkemiz ve Yunanistan arasındaki kültürel ilişkilerin daha iyi noktaya ulaşması adına eşgüdümle çalışılarak güçlenecektir. Kültür varlığı kaçakçılığından muzdarip iki ülke olarak kurulacak işbirliği, dünya kültürel mirasının korunması ile ilgili de olumlu katkılar verecektir."



"İZMİR DENİZ YOLU İLE SELANİK'LE BİRLEŞMELİ"

İki ülke işbirliğinin önemine değinen Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanı Vasileios Kikilias ise şunları söyledi:

"İzmir'e konukseverliği için teşekkür ederim. İki ülke turizm bakanları görüşmesinin üzerinden 10 yıl geçmiş. Bugünkü görüşme son derece yapıcı. Turizm hem Yunanistan hem de Türkiye için çok önemli. Bizim de hedefimiz denizyolu bağlantısı olan şehirlerin artırılması. Bu kadar güzel bir kent olan İzmir, deniz yoluyla Selanik'le birleşmeli diye düşünüyoruz. Her zaman pandemi sürecini dikkate alarak ulusal sağlık sistemlerimiz açısından sorun yaratmayacak şekilde bürokratik işlemleri azaltmak durumdayız, ki turizmi daha çok geliştirelim. Türkler son derece kaliteli turistler. Ülkemizde onları misafir etmekten memnuniyet duyuyoruz. Atina'yı, Selanik'i ziyaret ediyorlar. Pandemi krizi bitince faaliyetlerin daha da artmasını istiyoruz. Aynı şekilde Yunanistan'dan da Türkiye'ye geliyorlar. Havayolu şirketleriyle ilgili konuyu tekrar ele alacağız. Uzak destinasyonlarla ilgili başlık da çok önemli. Bu alanda yapılacak işbirliği son derece ilgi çekici olabilir. Bizim ülkemizi bir iki haftalığına ziyaret eden kişi aynı zamanda Türkiye'ye de gelebilmeli. Ülkenizde gerçekten mükemmel yemekler var. Mükemmel şaraplarınız var, tatlılarınız çok güzel. Ağırlanmada ayrı bir yakınlık hissettiriyorsunuz. Bu bölgenin turizm gelirleri çok daha üst seviyelere çıkar."


9. Turizm Forumu ve 4. Turizm Karma Komite Toplantısı'nın sabah oturumu, konuşmaların ardından iki ülke bakanı Ersoy ile Kikilias'ın ortak deklarasyon protokolünü imzalaması ile sona erdi.