GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Aralık 2021 Perşembe 11:56

İzmir, 'Tarımın Teknoloji Merkezi' olacak!

İzmir Ticaret Borsası, kuruluşunun 130. yılında İzmir’e çok önemli bir proje sunuyor. İzmir Tarım Teknoloji Merkezi’nin kuruluşu için İzmir Kalkınma Ajansı’na sunulan güdümlü proje sözleşmesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın da onayının ardından İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve aynı zamanda İzmir Kalkınma Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı olan İzmir Valisi Sayın Yavuz Selim Köşger arasında imzalandı.

İTTM’yi en genel şekli ile tarımın üretim süreçlerinde yaşanan sorunlara dijital teknolojileri kullanarak uygun çözümler üretilmesine imkân sağlayacak bütünsel bir ekosistem olarak tanımlamak mümkün. İTTM, üretilmiş veya üretilecek tarımsal teknolojilerin gerçek yaşam ortamında, gerçek kullanıcılar ve ürünler üzerinde test edilebileceği ve geliştirilebileceği açık bir inovasyon ortamı olarak tasarlandı. Aynı zamanda ülkemizin ilk Living-Lab (Yaşam Laboratuvarı) temalı tarım teknolojileri ar-ge merkezi olacak. İTTM, teknoloji geliştiricileri ile bu teknolojilerin kullanıcısı üreticileri bir araya getirerek talebi olan gerçek çözümlerin geliştirilmesine imkân sağlayacak.  

Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı olarak İzmir Menemen’de bulunan Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü (UTAEM) yerleşkesinde yer alan İTTM, kapsayıcı bir anlayışla bir anonim şirket olarak kurulacak. Ayrıca, Teknoloji Geliştirme Merkezi (TEKMER) statüsünün de olması sebebi ile İTTM; girişimcilere teknopark ve Ar-Ge/tasarım merkezlerinin sağladığı birçok vergisel avantajı da sağlıyor olacak.

İzmir Valiliğinde düzenlenen imza töreninde konuşan Vali Yavuz Selim Köşger, “3 yıla yakın zamandır yoğun emek ve gayretlerle hazırlanan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın onayını takiben de bugün resmen başlattığımız projemizin, İzmir’imize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” dedi.

İzmir’in pek çok alanda olduğu gibi tarım sektöründe de Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin lokomotif şehirlerinden biri konumunda olduğunu belirten Vali Köşger, “Sektörün merkezindeki ve kanaat önderi diyebileceğimiz kurumlardan biri olan İzmir Ticaret Borsasının, İZKA desteği ile hayata geçirdiği İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesini, kentimiz için çok anlamlı ve önemli gördüğümü ifade etmek istiyorum. Hayatın her alanında vazgeçilmez unsur olan teknolojiyi, ilimizdeki tarımsal faaliyetlerde yaşanan veya yaşanması muhtemel sorunların üstesinden gelmek üzere kullanacak olan bu merkezin, çiftçilerimiz başta olmak üzere sektörün tüm bileşenleri için büyük bir fırsat olduğu ve sektöre önemli çözümler sunacağı muhakkak. Güncel tarımsal teknolojilerin kullanılacağı bu merkezde, girişimcilere teknopark ve Ar-Ge/tasarım merkezleri tarafından sağlanacak vergi avantajı da azımsanmayacak kıymete sahiptir.” ifadelerini kullandı.

İTTM’yi, Türkiye’de tarımın daha modern teknolojilerle yol alması adına örnek bir proje olarak nitelendiren Vali Köşger, şöyle devam etti:

“İzmir’in, yerelden evrensele açılacak şekilde, tarım teknolojilerinde önde gelen bir Ar-Ge üssü olması, hepimizin ortak hedefi olmalı ve bu doğrultuda gereken adımları atmalıyız. Bilimde, teknolojide, sanayide daha pek çok alanda uluslararası rekabetin hat safhaya ulaştığı bir çağdayız. Hangi sektörde olursa olsun, rakiplerimizi sadece takip etmeyi kabullenemeyiz. Yanlarında yer almak hatta bir adım önlerine geçmek, elde edilen en iyi pozisyonu korumak, bugün hayata geçecek proje gibi çağı yakalayacak projelerden geçiyor. Tarım sektörü için sunulacak yeni projelere, yeni fikirlere, daha çok girişimciye, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak tüm paydaşlara ve bilim insanlarına, İTTM bünyesinde eşsiz fırsatlar sağlanacağından eminim. Bu yüzden de kendilerini, bir arı kovanı gibi sürekli çalışacak ve üretecek bu merkez bünyesinde birer arı olmaya çağırıyorum. Bu duygularla, başta İzmir Ticaret Borsası ve İZKA olmak üzere, İzmir Tarım Teknoloji Merkezi Projesinin hayata geçirilmesinde tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.”     

İTTM’yi kısaca “Türk Tarımının Silikon Vadisi” olarak tanımladıklarını belirten Işınsu Kestelli “İTTM, tarım teknolojilerinin geliştirilmesi için bir köprü görevi görecek, arayüz olarak kuralları belirleyecek ve paydaşlar arasında ortak bir dil oluşturacak. Nihai hedefimiz İTTM’yi çok yakın bir zamanda ülkemizin ilk Tarım Teknoparkı’na dönüştürmek ve İzmir’i, bölgesel, ulusal ve uluslararası bağlamda, tarım teknolojileri ve girişimlerinin çekim merkezi; tarım teknolojilerinin Ar-Ge üssü olmasını sağlamak” dedi.

Proje analiz çalışmalarında tarım sektöründe yaşanan sorunların çözümü konusunda tarımsal Ar-Ge paydaşları arasında ortak bir dilin oluşturulmasının zorunlu olduğunu gördüklerini belirten Kestelli “İTTM’nin en önemli işlevlerinden birisi de bu iş birliğinin sağlanması olacaktır. Geçmişte tarım sektörü ile ilgilenmeyen birçok disiplindeki araştırmacı, girişimci ve teknoloji şirketleri, günümüzde tarımın artan önemi ve büyük bir potansiyel barındırması nedeniyle tarım teknolojileri alanında çalışmaya başladı. Bugüne kadar sektörün dışında olan bu girişimciler teknoloji geliştirme alanında yetkin olsalar da tarımın sorunları konusunda iş birliği ve desteğe ihtiyaç duyuyorlar. İTTM’nin yaratacağı ekosistem ile bu iş birliği sağlanmış olacak ve bu alanda çalışan yeni girişimciler ile tecrübeli paydaşlar ortak projelerde, birlikte yer alabilecek. Bu vesile ile ülkemiz tarım sektörünün geliştirilmesine yönelik proje ve iş fikrine sahip tüm girişimcileri, girişimci adaylarını, tarım makinesi üreticilerini, akademisyen ve araştırmacıları ve bu alana yatırım yapmak isteyen yatırım fonlarını İTTM ekosisteminde yer almaya davet ettiklerini” belirtti.

İTTM’nin kısa süre içerisinde Vadeli İşlemler Borsası (VOB), ELİDAŞ ve İZLADAŞ gibi İzmir Ticaret Borsası bünyesinden çıkmış yeni bir başarı hikayesi olacağına inandıklarını belirten Kestelli “Projenin kurgulanması ve nihai haline getirilmesinde tüm paydaşlarımızın çok olumlu destek ve fikirleri oldu.

  • Bu vesile ile öncelikle projemizin içerik olarak geliştirilmesinde ve süreçteki destekleri için Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank’a ve Bakanlık birimleri ile
  • İTTM’nin ülkemizin en önemli tarımsal Ar-Ge ağına ve altyapısına sahip Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ne bağlı UTAEM yerleşkesinde kurulmasına imkân sağlayan ve aynı zamanda proje ortağımız olan Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli’ye ve birtakım olarak uyumlu şekilde çalıştığımız Bakanlığın tüm birimlerindeki bürokrat ve teknokrat arkadaşlarımıza,
  • İZKA’nın bugüne kadar desteklediği en büyük projelerden biri olan İTTM’de yol gösterici yaklaşımları ve iş birlikleri için Sayın Valimiz Yavuz Selim Köşger’e, İzmir Kalkınma Ajansımızın Yönetim Kurulu’na, ve Ajansımızın çok kıymetli çalışanlarına, ,
  • İzmir’de güç birliğinin önemli bir çıktısı olan İTTM Projesinde güdümlü proje ortağımız olan ve desteklerini her zaman gösteren ilimizin meslek odalarına ve çok değerli Başkan arkadaşlarıma, Yaşar Üniversitemize ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitümüze, iş birlikleri için Ege Üniversitemize ve projemizde emeği geçen ve katkı koyan tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimizi sunuyorum. Tabi ki en büyük teşekkürüm Borsamızın İTTM ve tüm vizyoner projelerini hayata geçirmesine imkân sağlayan üye firmalarımız, Meclis üyelerimiz, Yönetim Kurulu Üyesi arkadaşlarım ve teknik ekibimiz yani başkanlığını yapmaktan büyük onur duyduğum İzmir Ticaret Borsası ailesine olacak” dedi.