GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
17 Mart 2020 Salı 13:15

İzmir Tabip Odası Başkanı ile A'dan Z'ye... İZMİR'DE TEST KRİZİ!

Türkiye'de koronavirüse yakalananların sayısı 47'yi bulurken, İzmir Tabip Odası Başkanı Funda Barlık Obuz, yaşanabilecek olası krizlere karşı uyardı. Obuz, Türkiye'nin 3. büyük şehri İzmir'de henüz koronavirüs testi yapılamıyor olmasını "önemli bir sorun" olarak açıklarken, yoğun bakım servislerinin daha şimdiden ülke genelinde yüzde 70 oranında dolu olduğunu ve ileride solunum cihazı eksikliğinin sıkıntı yaratabileceğini ileri sürdü.
Abdullah ÇELEBİ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, dünyada binlerce kişinin ölümüne neden olan, Türkiye'de de 47 kişide görüldüğü açıklanan koronavirüsle mücadele konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye'de koronavirüs testi yapan 5 merkez laborutuvarın bulunduğunu dile getiren Obuz, "Bu testlerin yakın zamanda İzmir'de de yapılacağ ı konusunda duyumlarımız var. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da ilk etapta 16, daha sonra da tüm büyükşehirlerde bu testlerin yapılabileceğini açıkladı. En kısa zamanda bunun gerçekleşmesini umuyorum. Testin yaygınlaştırılması çok önemli. Böylelikle gerçek hastalar kolaylıkla saptanır ve karantina ile salgının yayılması önlenebilir. Testin az yapılabiliyor olması dezavantaj" dedi.
SOLUNUM CİHAZI SIKINTISI 
Virüsün solunum güçlüğü yaratması nedeniyle solunum cihazı ihtiyacı doğduğunu ifade eden Obuz, "Sağlık Bakanlığı bu konuda da radikal kararlarla önlemler alıyor. Hastaneler acil olmayan, cerrahi işleri erteliyorlar. Dolayısıyla yer açılmaya çalışıyor. Yoğun bakım ve hastane servis yataklarının doluluğu azaltılmaya çalışılıyor.Yoğun bakımlarda yüzde 70 oranında doluluk var. Buralar solunum cihazının bulunduğu alanlar. Şu anda solunum cihazı ile ilgili sıkıntı Amerika dahil tüm ülkelerde var. Bu noktada tedarik etmek mümkün değil. Ancak odaklanacağımız temel konu hastalanmamaya çalışmak olmalı. Sosyal bir izolasyon sağlamak gerek. Kalabalıktan uzak durmak gibi. Yolun başındayken bu önlemleri almazsak virüsün hızla yayıldığını biliyoruz. Bu vakalarda her hasta solunum cihazına ihtiyaç duyacak diye bir durum da yok. Hafif geçiren de olabilir" diye konuştu.
SAĞLIK ÇALIŞANLARI TEHLİKEDE
Sağlık çalışanlarının da zor durumda olduğuna dikkat çeken İzmir Tabip Odası Başkanı Obuz, "Virüsle mücadele konusunda en önde olanlar sağlık çalışanları. Dolayısıyla önceliğimiz onların sağlığını korumak olmalı. Maske, eldiven, koruyucu kıyafet ve dezanfektan gibi araçların sağlanması konusunda sıkıntılar var. Öncelikle bu konudaki eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. Daha sonra da hasta yoğunluğunun azaltılması olabilir. 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan sağlık çalışanlarının da izinli sayılması gerekiyor.  Bu olmadığı gibi aksine izinler kaldırıldı.  Koruyucu önlemlerin tam olması gerek ki sağlık çalışanları bu konuda mücadele edebilsin. Onların sağlığı çok önemli. Sağlık Bakanlığı yetkililerine de eksikliklerin giderilmesi konusundaki sıkıntıları iletiyoruz" dedi.
Obuz, yurttaşlara da öneride bulunurken, "Korunmaya dikkat edelim, panik yapmayalım. Bilgi kaynaklarının doğruluğuna güvenelim. Gerekmedikçe toplu alanlarda bulunmayalım" ifadelerini kullandı.