GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Eylül 2024 Cumartesi 12:54

İzmir Demokrasi Üniversitesi'nde ihalesiz yemek alımı!

İzmir Demokrasi Üniversitesi 2023 yılı Sayıştay Raporu açıklandı. Raporda, üniversitenin ihalesiz yemek alımı yaptığı, alımların parasal sınırları aşmamak için parçalara bölünerek yapıldığı tespit edildi. 

2023 yılı Sayıştay raporunda İzmir Demokrasi Üniversitesi ile ilgili şu tespitler yer aldı;

Üniversite tarafından 2023 yılı içerisinde yapılan yemek hizmeti alımlarının bir kısmının ihale yapılmaksızın, kısımlara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmüştür. Yapılan incelemede, Üniversite tarafından, toplam tutarı 1.390.050,00 TL olan yemek hizmeti alımlarının 6 parça halinde doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği tespit edilmiştir. Bir defada açık ihale usulü ile gerçekleştirilebilecek alımın parçalara bölünerek doğrudan temin yoluyla gerçekleştirildiği görülmektedir. Sonuç olarak; ihale ile temin edilmesi gereken ihtiyaçların parasal sınırın altında kalacak şekilde parçalara bölmek suretiyle karşılanması Kanun’un temel ilkelerine açıkça aykırılık teşkil etmektedir.


Doğrudan Temin ve Pazarlık Usulü ile Yapılan Alımlarda Kamu İhale Kurulunun Uygun Görüşü Alınmadan %10'luk Sınırın Aşılması!

Üniversitenin 2023 yılındaki mal ve hizmet alımına ilişkin olarak; doğrudan temin ve pazarlık usulü kapsamında yapılan harcamaların yıllık toplamının, bu amaçla bütçeye konulan ödeneklerin %10’unu aştığı görülmüştür.

Üniversitenin Adı Kullanılarak Vakıf Kurulması ve Faaliyet Yürütülmesi

Üniversite tarafından Üniversitenin adıyla vakıf kurulduğu ve Üniversite bünyesinde yapılan etkinliklerle ilgili kayıt ücretlerinin ise bu vakıf tarafından tahsil edildiği görülmüştür.