SONKALEİZMİR-AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği'nin (ESİAD) Yüksek İstişare Konseyi toplantısına katıldı. Hamza Dağ, sanayicilerin taleplerini dinlerken İzmir'le ilgili soruları da yanıtladı.
ESİAD'ın dayanışma ve misyonu ile İzmir'de girişimcilerin güvenli limanı olduğunu belirten Hamza Dağ şöyle konuştu:
"Ege’nin incisi, hoşgörünün başkenti olan şehrimiz tarih boyunca medeniyetlerin buluşma noktası olmuş, ticaretin merkezi haline gelmiştir. Ankara’nın tiftiği, Bursa’nın İpeği, Ege bölgesinin pamuğu ve Anadolu’nun nice kadim ürünleri kervanlarla İzmir’imize gelmiş limanlarımız üzerinden dünya pazarına açılmıştır. Ticaretle zenginleşen İzmir, zenginliğine zenginlik katmıştır. Bu anlamda Anadolu’daki ilk demir yolu bu topraklarda hayata geçmiş olması bir tesadüf değildir. Tarihi misyonunu bugün de sürdüren şehrimiz limanlarıyla, hinterlandıyla ülkemizin dışa açılan en önemli kapılarından birisi konumundadır. Bugün İzmir’imiz sanayisiyle, turizmiyle, tarihiyle, kültürüyle, 4,5 milyonluk nüfusuyla bağrında büyük bir potansiyel barındırıyor. Bu güzellikler yurduna hizmetkâr olarak, potansiyelini, enerjiye ve sinerjiye dönüştürmek, yeni bir hikâye yazmak, İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak karşınızdayım. Ben hayatımı İzmir’de yaşadım, bundan sonraki ömrümü de inşallah burada geçireceğim... Öğrenciliğim bu şehirde geçti. Evlatlarımı İzmir’imizde kucağıma aldım. Avukatlık mesleğimi burada icra ettim. Gençlik kolları başkanlığını ve dört dönem milletvekilli yapma şerefine nail olduğum İzmir’imizin ihtiyaçlarını ve güzelliklerini yaşayarak tecrübe ettim. Siyasi hayatım boyunca tüm İzmirlilerin; sesi, gözü, kulağı olmaya gayret ettim. Şimdi ise şehrimizde yaşayarak tecrübe ettiğimiz sorunların çözümü, İzmir’imiz için kurduğumuz hayalleri gerçekleştirme zamanı geldi. Artık hep birlikte el ele vererek İzmir için hayallerimizi gerçeğe dönüştüreceğiz. İzmir iktisat kongresiyle belirlenen “ekonomide tam bağımsızlık” hedefinin konulduğu bu toprakları zenginliğin ve bereketin şehri yapmak istiyoruz. Bu süreçte özel sektörün ihtiyaçlarına biliyor ve dünyanın dört bir yanında ticaret elçileri olarak edindiğiniz tecrübeleri önemsiyoruz. Hep birlikte çalışacak, hep birlikte başaracağız. Dün olduğu gibi bugünde İzmir’imiz üretim ve ticaretle zenginleşecek, zenginliğine zenginlik katacak!"
"11 ANA BAŞLIKTA PROJELER
Hamza Dağ konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İzmir’imize önümüzdeki beş yıl içerisinde kazandıracaklarımızı 11 ana başlık altında toplayarak sizlerin takdirlerine sunduk. Bu projelerin hepsini saymak mümkün değil şehrimizin ekonomisini büyütecek projelerimizi sizlere özet geçmek istiyorum. Ulaşımı ekonomik kalkınmanın bir aracı olarak görüyoruz. Bu kapsamda şehrimize yeni bir çevre yolu, körfez geçişi ve alternatif güzergahlar, köprülü kavşaklar, yeni metro hatları kazandıracağız. İzmir'imizi bir girişimcilik merkezi haline getirmek için, İzmir Girişim Sermaye Fonu'nu kuracağız. Yeni İşim, İlk Ofisim projemizle girişimcilerimize ofis, malzeme ve muhasebe desteği sağlayacağız. İzmir'imizin her köşesinde kuracağımız iş geliştirme ofisleriyle, yatırımcılarımızın kurumsallaşma ve markalaşmalarına öncülük edeceğiz. İzmir'imizde herkes için adil ve sürdürülebilir bir istihdam ekosistemi oluşturmak amacıyla, İstihdam Ofisleri, İzmir Mesleki Eğitim Merkezleri ve İZMİR İstihdam Platformu projelerimizi hayata geçireceğiz. Bu projelerimiz sayesinde siz kıymetli iş adamları ve sanayicilerimizin; Mal ve hizmetlerinizin üretim, pazarlanma, dağıtım süreçleri çok daha hızlı işleyecek, inşallah.
"İZMİR GİRİŞİM SERMAYE FONU"
Bilişimi, yenilebilir enerjiyi ve sağlık turizmini şehrimizin ekonomisini büyütecek 3 stratejik alan olarak görüyoruz. "Serbest Teknoloji Parkı Projesi’yle, Alsancak Limanı'nın arka alanını, İzmir'in ilk sanayi sitelerinin bulunduğu, endüstriyel mirasın zenginleştirdiği bir bölgeyi, teknoloji ve inovasyonun merkezi haline getireceğiz. Robotik ve kodlama atölyeleri, oyun ve animasyon teknolojileri, yazılım geliştirme ve girişimcilik merkezleriyle beş yıl sonra yazılım dünyasında İzmirli gençlerimizin imzasını, izini göreceğiz. 500 milyon TL bütçe ile kuracağımız İzmir Girişim Sermaye Fonu, denizcilikten tarım teknolojilerine, akıllı şehircilik yazılımlarına kadar geniş bir yelpazede yenilikçi iş fikirlerine finansal destek sağlayacak. "Yeni İşim, İlk Ofisim" programı ile, girişimci ruhu olan gençlere, işlerini kurmaları için gerekli olan ilk adımlarda destek olacağız. İzmir, gelişmiş bir rüzgâr enerjisi ekipmanı sanayisine de ev sahipliği yapmaktadır. Bu alanda ihtisaslaşmış sanayi bölgeleri oluşturacağız. Çandarlı Limanı ve art alanı, bu sanayiye hizmet verecek şekilde hayata geçireceğiz. Bizim turizm konusunda diğer şehirlere oranla geride olduğumuzu kabul etmemiz lazım. Ülkemize gelen sağlık turistlerini İzmir'e çekmek hedeflerimizden biri olacak. "
KARABAĞLAR'DAKİ 540 HEKTARLIK ALANLA İLGİLİ KONUŞTU
Soruları da yanıtlayan Hamza Dağ, kentsel dönüşümle ilgili, "Karabağlar'daki 540 hektarlık alanla ilgili maalesef mesafe alamadık. Çarpık kentleşme olan dediğimiz yerlerde dolaşmışlığım ve insanlar bire bir konuşmuşluğumuz var. Mart ayında Çevre, Şehircilik Bakanlığımız bu konuyla ilgili açıklama yapacak. İzmir'de çarkları döndürmeye başlayacağız" dedi.
İzmir Depremi sonrası yıkılan büyükşehir belediye binasının durumuna değinen ve Körfez Geçiş Projesi ile ilgili sorulara yanıt veren Hamza Dağ şunları kaydetti:
"En büyük meselelerimizden biri bu. İzmir Büyükşehir Belediyesi binamız yok. 'Ben ilk bunu yapacağım' desem vatandaş ise 'Daha büyük sorunlarımız var' der. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kemeraltı’nda, bürokrat başka yerde. Ankara’da da eğer bakan dağınık yerlerde çalışıyorsa hep başarısız olmuştur. İyi bir yönetim oluşturmak için bürokratların, çalışanların aynı mekanda olacağı duruma girmemiz lazım. Birkaç alternatif var. Bunları 1 Nisan’dan sonra konuşuruz. İyi bir yönetişim ortay koymak için önemli birimlerin aynı mekanda olması gerektiğini düşünüyorum.
Körfez Geçişi 2011'de 35 İzmir 35 Proje’nin içindeydi. 2011'deki sahadaki talep ile bugünkü talep arasında fark var. Kuzey ilçelerde trafiğin sıkışması ile ilgili sorunlar var. Kendi açımızdan önceliğimiz çevre yolu, battı çıktılar, kavşaklar olacak. Belki bunları yaptığımızda gerek bile kalmayacak ancak ilk önce diğerini yapalım."
BÜYÜKŞEHİR BİNASI BASMANE ÇUKURU'NA
İzmir'in yıllardır süren Basmane Çukuru sorunu ile yarım kalan Karşıyaka Opera binasıyla ilgili konuşan Hamza Dağ şunları kaydetti:
"Mevcut belediye başkanı TMSF ile bazı görüşmeler yaptı. Bu konuda TSMF başkanı ile görüşeceğim. Merkezi yönetimle oturup çözeceğiz. Kafamızda bir formül var. Bunu çözen bir belediye başkanı olarak tarihe geçeceğime inanıyorum. Yüksek bir bina yapmayacağız. Mevcut haline göre bir çalışma yaptık. Kamu binalarını, büyükşehir belediye başkanlığı da dahil olmak üzere orada yapabiliriz. Belediye orada olur, emniyet orada olur. Emniyet Müdürlüğü’nü Konak Meydanı'ndan oraya, Merkez Bankası olabiliyorsa, onu da alır buraya da bir meydan kazandırırız. Hem Konak Meydanı'nı meydan hale getirip hem de kamu binalarını bir noktada buluşturabiliriz. Opera binasını biz bitireceğiz. Madem başladı, ki başlaması lazımdı, biz bitireceğiz. Kültür sanat konusunda izmir çok önemli bir şehir. Maliyeti için 110 milyon dolar diyorlar. Bu belediye ve hükümet için büyük rakamlar değil."