GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Temmuz 2024 Salı 13:56

İş insanı Mehmet Bektur'a milyarlık rant iddiası!

İş insanı Mehmet Bektur'a ait TAPDİ Oksijen'in 2022'de Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) 165 milyon TL'ye aldığı arsadaki inşaatın milyarlık rant sağladığı iddia edildi. Bektur'un, 6 kat imar izniyle aldığı arsa için sözleşme imzaladığı Altun Yapı, Eski Buca Belediye Başkanı Erhan Kılıç döneminde 15 kata imkan veren yapı ruhsatı aldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi mevzuata uygun olmadığı gerekçesiyle dava açarken, 111 daire ve 24 işyeri alacak Bektur, "Bilgim yok" demekle yetindi. 

İzmir’in Buca İlçesi Tınaztepe Mahallesi’nde ünlü iş insanı Mehmet Bektur’a ait TAPDİ Oksijen şirketinin 2022 yılında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) 165 milyon liraya aldığı arsada yapılan inşaat ortalığı karıştırdı. erhangulenc.com'da yer alan habere göre ÖİB’in 6 kat imar izniyle sattığı belirtilen arsada TABDİ Oksijen ile kat karşılığı sözleşme imzalayan Altun Yapı şirketine talebi üzerine Buca Belediyesi’nden 15 kat çıkmasına imkan veren yapı ruhsatı verildi. Böylece 442 daire ve 81 işyeri yapılması planlanan inşaatta ortaya milyarlarca liralık bir rant çıktığı iddia edilirken şikayetler üzerine konuya Büyükşehir Belediyesi tarafından el konuldu. 

Buca Belediyesi’ne Genel Sekreter Yardımcısı Zeki Yıldırım imzasıyla gönderilen yazıda mevut imar planına göre 15 katlık yapı ruhsatının mevzuata uygun olmadığı ve bununla ilgili inceleme yapılıp gerekenin yerine getirilmesi istendi. İlçe belediyesi bunu yapmayınca Büyükşehir, İdare Mahkemesi’nde ruhsat iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

BÜYÜKŞEHİR: İMAR MEVZUATINA UYGUN DEĞİL

Büyükşehir Belediyesi’nin yazısında söz konusu arsanın 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı’nda emsal 2,40 ve yençok: 6 kat yapılaşma koşullu ‘ticaret alanında’ kaldığı belirtildi. Burasının ‘Konut ve ticaret seçenekli konut alanları’ kullanım alanında kalmdığı da vurgulanan yazıda, “Söz konusu parselde esas düzenleyici işlem niteliğindeki 1/1000 ölçekli Uyulama İmar Planı, Plan Notları ile İmar Kanununu’nun 3. maddesine aykırı olarak yol kotu üstü 15 kat olan toplam 45 bin 152 metrekarelik ofis ve işyeri için 3 Ağustos 2023’te düzenlenen tarihli yapı ruhsatının yukarıda yer alan nedenlerle imar mevzuatına uygun olmadığı değerlendirilmiştir” denildi.
Yazıda, “söz konusu inşaat ruhsatının imar mevzuatı doğrultusunda ivedi olarak tekrar değerlendirilmesi ve değerlendirme sonucunda gerekli iş ve işlemlerin tesis edilmesi” istendi. Ancak Buca Belediyesi bu işlemi yapmayınca Büyükşehir Belediyesi, İdare Mahkemesi’nde dava açtı. Dava çerçevesinde Buca Belediyesi’nin konuyla ilgili savunması istendiği belirtildi.

BEKTUR: BİLGİM YOK, BİZ KAT KARŞILIĞI VERDİK

Konuyla ilgili görüştüğümüz Tınaztepe Hastaneleri’nin sahibi ve Tınaztepe Üniversitesi’nin kurucusu Mehmet Bektur, “Süreçle ilgili bilgim yok. Biz buradaki inşaatı kat karşılığı olarak Altun Yapı’ya verdik. Konuyla onlar ilgileniyor” dedi.

DUMAN: MAHKEME KARARI OLMADAN İPTAL ETME YETKİMİZ YOK

Buca Belediye Başkanı Görkem Duman ise, ruhsatın geçtiğimiz dönem verildiğini belirterek, “Büyükşehir Belediyesi de ‘Burası 6 kat. Niye daha fazla oldu’ değil de iptal edilmesi noktasında incelemesini yapın. Seviyesini belirleyin. İptal edilmesi gerekirse iptal edin diye yazmış. Yönetmelik gereği de kanun gereği de bizim mahkeme kararı olmadan hiçbir yapı ruhsatını iptal etme yetkimiz yok. Ondan dolayı mahkeme kararı olursa tabi ki iptal ederiz” diye konuştu.

ŞİRKET YETKİLİLERİ: YANLIŞ BİR ŞEY YOK

Görüştüğümüz Altun Yapı şirketi yetkilileri ise, burasının 6 bin 667 metrekarelik arsanın emsalinin 2.40 olduğunu belirterek, “2.40 emsali olan yerde istersen yatay istersen dikey şekilde çıkabiliyorsun. Ancak bunu yaparken emsali geçemezsin… ‘Burası 6 kattı 15 kata çıkarıldı’ diye bir şey yok. Böyle bir şeye kimse müsaade etmez. ÖİB burasını 2.40 emsalle sattı. 6 kat olmasının sebebi burasının ticari olmasından kaynaklı deniliyor. Sonrasında bununla ilgili Buca Belediyesi’nin plan notları var. Plan lejantlarında da ‘ticari olan yerlere sen konut sahası gibi değerlendirip kat serbest yapabiliyorsun’ ama emsali aşmamak kaydıyla yapabiliyorsun. Aslında senin tapulu alanın aynı ister dikey çık ister yatay çık. Biz de burada bahçe alanı çıkarabilmek için bunu yaptık. Öbür türlü kocaman kütleye sahip bir bina olacaktı. Hem Büyükşehir Belediyesi’nin ‘ruhsatı iptal et diye bir yazısı’ yok. Öyle bir yazı olsa Buca Belediyesi iptal etmez mi? Büyükşehir Belediyesi lejantlarını istiyor, 'Sende olan lejantlar bende yok. Bunları bana sun' diyor. Böyle bir süreç işliyor” ifadelerini kullandı.

111 DAİRE VE 24 İŞYERİ BEKTUR’UN ŞİRKETİNE VERİLECEK

Halka açık TAPDİ Oksijen firmasının geçtiğimiz günlerde Kamuoyu Aydınlatma Platformu’na gönderdiği faaliyet raporunda söz konusu proje ile ilgili şu bilgiler verildi:  “Projenin kaba inşaatı tamamlanmak üzeredir. Müteahhit firma kendi payına düşen kısımların satışlarına başlamıştır. Bu proje ile Buca ilçesinin ilk AVM si hayata geçirilecek olup, proje kapsamında 442 adet 1+1 daire ve 81 adet işyeri yapılacaktır. Projenin AVM kısmının 2024 yılı sonunda, tüm projenin ise 2025 yılı 3. çeyreğinde tamamlanması öngörülmektedir. Projeden payımıza 111 adet daire ve 24 adet işyeri düşecektir. “