GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünya
14 Eylül 2020 Pazartesi 17:36

İklim değişikliği nedeniyle Grönland’de büyük bir buz tabakası koptu

Kuzeydoğu Grönland'da 79N veya Nioghalvfjerdsfjorden olarak adlandırılan Kuzey Kutbu’nun kalan en büyük buz tabakasından büyük bir buz parçası koptu .Bilim insanları kopan kısmın yaklaşık 110 km2'lik bir alanı kapladığını ve iklim değişikliğinin bir sonucu olduğunu açıkladı. Uydu görüntüleride ise buzulun birçok küçük parçaya bölündüğü görülüyor.

SON 40 YILDA 3 DERECE ISINDI

Kuzeydoğu Grönland'da 79N veya Nioghalvfjerdsfjorden olarak bilinen buz rafından büyük bir parça koptu.  Araştırmacılar, söz konusu kaybın Grönland'da meydana gelen hızlı iklim değişikliklerinin başka bir kanıtı olduğunu söyledi. Almanya’daki  Friedrich-Alexander Üniversitesi’nden Dr. Jenny Turton, "Bu bölgedeki atmosfer 1980'den beri yaklaşık 3 derece ısındı" dedi.

KIRILMA 2019'DA BAŞLADI

Yaklaşık 80 kilometre uzunluğa ve 20 km genişliğe sahip Nioghalvfjerdsfjorden buz rafı  Kuzeydoğu Grönland’ın ön yüzünü oluşturuyor. Buz tabakasının Spalte Glacier adlı ön yüzü ise şimdi parçalandı. Bununla birlikte, buzul 2019'da zaten ağır bir şekilde kırılmıştı; bu yazın sıcaklığı, onun nihai mahvoluşu oldu. Spalte Glacier bir buzdağı filosu haline geldi.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Sentinel 2B gözlem uydusu tarafından sağlanan fotoğraflarda, buz tabakasının üzerindeki eriyik havuzlar açıkça görülebiliyor.

Araştırmacılar, bu tür sıvı suyun varlığının genellikle buz platformları için sorun yarattığını belirtiyor. 

Çünkü bu sular çatlakları doldurduğunda onların açılmasına neden oluyor. Su, hidrofraktür olarak bilinen bir işlemle çatlakları aşağı doğru iterek onları rafın tabanına doğru itiyor, ardından bu tabakası zayıflıyor.

BUZ TABAKASI ALTTAN DA ERİYOR

Diğer taraftan oşinograflar, daha yüksek okyanus ve deniz sıcaklıklarını belgelediler, bu da buz tabakasının neredeyse kesinlikle alttan da eritildiği anlamına geliyor.

"GRÖNLAND'IN ÇÖKÜŞÜNDEKİ BAŞLICA NOKTALARDAN BİRİ HALİNE GELECEK"

Danimarka ve Grönland Jeoloji Araştırması'ndan (GEUS) Profesör Jason Box, "79N, Grönland'ın kuzeybatısındaki Petermann Buzulu'nun 2010 ve 2012'de çok fazla alan kaybetmesinden sonra oldukça yakın bir zamanda 'kalan en büyük Arktik buz tabakası' haline geldi. 79N'yi bu kadar önemli kılan şey, iç buz tabakasına bağlanma biçimi ve bu durum bir gün,iklim beklediğimiz gibi ısınırsa, bölgenin muhtemelen Grönland'ın bozulmasının önündeki başlıca eylem merkezlerinden biri olacağı anlamına geliyor” ifadelerini kullandı.