GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Ağustos 2020 Pazartesi 21:34

İZMİR'DE SUYA ZAM!

İZSU Genel Kurulu'nda oy çokluğu ile kabul edilen su zammı tartışmalara neden oldu. İZSU'nun yüzde 20 zam talebine rağmen, TÜFE oranında yüzde 11.76 oranında zam yapıldı. AK Partili Özgür Hızal, "Musluklarından akmayan suyun parasını verecek İzmirliler. Türkiye'deki en pahalı su. Bu İzmirliler'e haksızlık" dedi. Başkan Tunç Soyer ise, "Fiyat uyarlaması maliyeti karşılamak içindir. Küçük Menderes'te su bitiyor. Sorumlusu İZSU mu, İzmir Büyükşehir Belediyesi mi? Faturayı İZSU'ya kesmeyin" dedi

SONKALEİZMİR-İZSU Genel Kurulu'nda İzmir'de suya zam tartışmaları yaşandı. Plan Bütçe Komisyonu genel kurulda oy çokluğu ile geçen yeni su ücreti konusunda bilgilendirmede bulundu. Suyun İZSU'ya maliyetinin 6.93 TL olduğunu belirten Köklü, "2560 sayılı yasaya göre giderleri yatırımları belirleyecek oranda yılda 2 defa fiyat ayarlaması yapabilir. Mevcutta su için 5.42 alınıyor. Ekonomik şartlar dikkate alınarak aradaki fark giderilecek. İZSU'nun teklifi yüzde 20 olarak geldi. Ancak TÜFE oranının 11.76 olmasından hareketle fiyatların bu oranda güncellenmesine karar verildi" dedi. 

TÜRKİYE'NİN EN PAHALI SUYU 

İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "Grup olarak yatırım odaklı talep edilen kredilere onay veriyoruz. İzmirliler'e yapılan haksızlığı tartışmak istiyoruz. İZSU yapması gerekenleri yapmadığı için problem yaşıyor" dedi. Genel kurulda Kiraz ilçesindeki su sorunu ile ilgili fotoğraflar göstererek konuşmasına devam eden Hızal, "Kiraz'ın birçok köyünde su ihtiyacı tankerlerle gideriliyor. Tarım ve hayvancılıktan bahseden Büyükşehir Belediye Başkanı tarım ve hayvancılıkla geçinen ilçeye bu haksızlığı yapmamalı. Bu sorun, Dikili, Foça, Karaburun ve Seferihisar'da da yaşanıyor. Bütün şehirde 72 saat suların kesildiği dönemi yaşadık. Su zammının yapılması gerektiğini savunuyorsunuz. Türkiye'de en pahalı suyu İzmirliler kullanacak. Hem de musluklarından akmayan kullanamadıkları bir suyun parasını verecekler" yorumunu yaptı. 

SOYER: FATURA İZSU'YA ÇIKARILMASIN

Başkan Tunç Soyer ise fiyat uyarlaması ve Kiraz'daki su sorunu söylemlerine yanıt verdi. Soyer, "Küçük Menderes havzasında su bitiyor. Belki 5 yıl sonra orada tarım yapılamayacak. Bunun sorumlusu İZSU mu, İzmir Büyükşehir Belediyesi mi? Hayır. Bizim ülkece aklımızı başımıza almamız gerek. Küresel bir sorun var. Kiraz'da yaşadığımız mesele sadece bunun uç noktasıdır. Bunu İZSU'ya fatura etmek yanlış. 47 kuyu açılmış. Son 14 tanesi bizim zamanımızda açılmış. TÜFE oranında fiyatın değerlendirilmesi yapılmış. 6.93 suyun maliyeti. Biz hala maliyeti karşılayamayan noktadayız. Yatırım için zam yapmış değiliz. Yatırıma devam edeceğiz. Fiyat uyarlaması suyun maliyetini karşılamak içindir. Bu tablo İZSU'ya fatura edilmemeli" dedi.