GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Haziran 2021 Çarşamba 14:37

İZMİR'DE AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ SANCISI: ÇOK KÖTÜ FİZİKİ ŞARTLARDA SAĞLIK HİZMETİ VERİLİYOR!

İzmir Tabip Odası, birinci basamak sağlık hizmeti veren aile sağlığı merkezlerinin (ASM) son derece kötü fiziki şartlarda çalıştırıldığını ileri sürdü. İzmir'deki 1347 hekimin 240 civarındaki ASM'de kamu hizmeti yürüttüğünü aktaran İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, "Salgın, birinci basamakta kırılır. Hastanelerdeki tedaviyle salgında başarılı olamazsınız. Bir an önce bu piyasacı ve özelleştirmeci anlayış terk edilmeli, toplum sağlığına öncelik verilmeli" dedi.

Türk Aile Hekimleri Derneği’nin ASM'lerin fiziki koşullarının iyileştirilmesi amacıyla başlattığı "ASM Mekânları İçin Harekete Geçiyoruz" kampanyasına destek için İzmir Tabip Odası'nda bir basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Tabip Odası Başkanı Op. Dr. Lütfi Çamlı’nın yanı sıra TTB Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Sibel Uyan, İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Süleyman Kaynak ve İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Hakan Köse katıldı.

Aile hekimliğinin bir kamu hizmeti olduğunu ve bu nedenle hizmet yerlerinin de kamu binaları olması gerektiğini vurgulayan Çamlı, "Ancak pandemi sürecinde özellikle ASM'lerin fiziki yapısı bir kez daha ön plana çıktı. Gerek Covid hastalarının başvuruları, gerekse aşılamada mekanla ilgili yaşanan sorunlar sağlık hizmetlerinde aksamalara yol açtı. Çünkü ASM'lerin çoğu ya bir apartman katında, ya da bodrumlarda kiralanmış yerlerde. Uygunsuz binalarda halk sağlığı hiçe sayılıyor. Tüm yük aile hekimlerinin üzerine yıkılıyor. Özellikle salgının pik yaptığı dönemlerde, bu tür merkezlerin fiziki koşullarının ne kadar yetersiz olduğunu görmüş olduk. 10 yılda bir tane ASM yapılmadı. Şehir hastanelerine verilen kirayla 16 bin ASM yapılabilirdi. Sağlık politikalarının birinci basamak öncelenilerek bir kez daha gözden geçirilmesi gerekiyor” dedi.

SALGIN BİRİNCİ BASAMAKTA KIRILIR, HASTANEDE DEĞİL!

Çamlı, İzmir'de 1347 hekimin 240 civarındaki ASM'de kamu hizmeti yürüttüğünü belirtirken şunları söyledi:
 

"Bu mekanların bir kısmı eski sağlık ocakları ve büyük çoğunluğu da uygunsuz koşullardaki yerler. Bu mekanların bulunması, kiralanması, tefrişatı ve bakımı tamamen aile hekimlerinin üzerine bırakılmış durumda. Devlet sadece hekimlere cari ödemeler yapıyor. ASM'ler özel muayenehaneymiş gibi davranıyorlar. Oysaki burada kamu hizmeti veriliyor. Mesela, Bayraklı'da depremden sonra kiralar çok fahiş şekilde arttı. Bizzat kamu hizmeti veren hekim bir de buralarda ASM'ye uygun kiralık yerler aramak zorunda kaldı. Hekimler bunlarla uğraşmak zorunda değil. Hep söyledik; salgın, birinci basamakta kırılır. Hastanelerdeki tedaviyle salgında başarılı olamazsınız. Bir an önce bu piyasacı ve özelleştirmeci anlayış terk edilmeli, toplum sağlığına öncelik verilmeli."

HAVASIZ YERLERDE HİZMET VERİYORUZ

TTB Aile Hekimliği Kolu Genel Sekreteri ve İzmir Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Sibel Uyan da ASM'lerin fiziki şartlarının iyileştirilmesine yönelik bakanlıktan ve sağlık il müdürlüğünden defalarca talepte bulunmalarına karşın olumlu bir yanıt alamadıklarını söyledi. Uyan, "Pandemide asıl hizmet birinci basamakta olması gerekirken biz birinci basamak olarak birçok sıkıntı yaşadık. Yeri geldi hastaları içeri alamadık. Havalandırması olmayan binalarda hizmet verdik. Halen de veriyoruz. Bu ASM binalarını devlet yapmalı. Kiralık yerlerle kamu hizmeti olmaz. Sağlık Bakanlığı’ndan ciddi adımlar bekliyoruz. Eğer istediğimiz adımları göremezsek eylül ayında kampanyamızın ikinci etabına başlayacağız” diye konuştu.

ŞEHİR HASTANELERİ TEPKİSİ

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Süleyman Kaynak ise şehir hastanelerine aktarılan bütçeyi eleştirerek, “Şehir hastaneleri çok büyük masraflarla oluşturuldu. Oysa ki bu paranın küçük bir kısmı birinci basamağa aktarılmış olsaydı gerçekten orada çalışan hekimlere uluslararası standartlarda sağlık hizmeti verilebilirdi" dedi.

DEPREMDE HASAR GÖREN ASM'NİN KAPISINA KİLİT

Bayraklı 4 No’lu Adalet Sağlık Merkezi doktorlarından Yaşar Kamalı ise "Depremde az hasarlı olmamıza rağmen binamızda 114 ailenin tamamı binayı terk etti ve binanın kentsel dönüşümden geçmesi kararı verdiler. Biz Sağlık Bakanlığına danıştığımızda az hasarlı binalarda çalışmaya devam etmemiz gerektiğini söylediler. Yazılı bir talimat istediğimizde bizlere yazılı bir metin veremeyeceklerini söylediler. Bizler de 3 hafta kadar bir destek bekledik. Ancak herhangi bir haber gelmeyince bizler de görevimize geri döndük. Şimdi üst katlarında sökülmüş panjurları ve doğramaları bulunan apartmanda hizmet veriyoruz. Bölgede yerleşebileceğimiz bir yer arıyoruz. Aancak binaların çoğu yıkıldığı için uygun bir yer bulamıyoruz. Bulduğumuz yerlerde ise maliyetleri karşılayamıyoruz. Bina kentsel dönüşüme girdiğinde ise mecburen ASM'nin kapısına kilit vuracağız" diye konuştu.

SAHİBİNDEN SATILIK AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ

Öte yandan, bir internet alım satım sitesinde satışa çıkarılan ASM binasının fotoğrafı da toplantıda basınla paylaşıldı. Bir emlakçının, ASM olarak kullanılan yer için 1 milyon 400 bin TL fiyat biçtiği görüldü.