GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
23 Ekim 2024 Çarşamba 16:03

İZFAŞ'ta da grev kararı!

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZFAŞ adına toplu sözleşme görüşmelerini sürdüren SODEMSEN ile Disk Genel İş Sendikası arasında anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı asıldı. Anlaşmazlığın "İşe devam teşvik primi" maddesinin kabul edilmemesi nedeniyle olduğu belirtilirken, sorun çözülmezse 11 Kasım'da grev başlayacak.

SONKALEİZMİR-İzmir'de ilçe belediyelerindeki grev kararları İzmir Büyükşehir'e de sıçradı. Büyükşehir şirketlerinden İZFAŞ'ta toplu sözleşme görüşmeleri tıkanınca, grev kararı İZFAŞ binasına asıldı. Anlaşmazlığın tüm şirketlerde olan ancak İZFAŞ için kabul edilmeyen "İşe devam teşvik primi" maddesi nedeniyle yaşandığı vurgulandı.



Fuar İzmir'de yapılan basın açıklaması şöyle: 

Ülkemizin en sadık vergi mükellefleri olarak acımasız bir iktidarın hakkaniyetten uzak, emeği değersizleştiren, doğruyu cezalandıran ve adaletsizliği normalleştiren sisteminin dişlileri arasında ezilmekteyiz. Bir yanda zengini daha zengin yapan mantıksız ekonomik uygulamaların sonucunda ortaya çıkan krizle boğuşmak zorunda bırakılan emekçiler, bir yanda sokak ortasında cinayetlere kurban edilen kadınlar ve bir yanda da iktidar yandaşı olan zenginler üç kuruş daha fazla kazansın diye Azrail’e teslim edilen çocuklar… Ülkenin dört bir yanı yangın yeri. Sokakta yüzü gülen insan kalmamış, güzelim yurdumuz umut insanlar diyarı olmuş, kimsenin hayattan neredeyse beklentisi kalmamış. Bu kısır döngü içerisinde günden güne tükenen emekçiler olarak hiç olmazsa insanca yaşam taleplerimizin karşılanması için her güne yeni bir mücadeleyle atılıyoruz. 
Emekçiler olarak doğan güneşi emeğimizle karşılıyor, batan güneşi emeğimizle uğurluyoruz. Kısacası günün her saati insanlığa hizmet veriyoruz. Bunun karşılığında da insanca yaşam koşullarının sağlanmasını talep ediyoruz. Bu talebimiz, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin güzide iştiraklerinden birisi olan İZFAŞ adına SODEM-SEN’le altı aydır yürüttüğümüz Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinde de hareket noktamızı oluşturdu. Bugün geldiğimiz noktada görüşmeleri büyük ölçüde olumlu bir şekilde tamamlamış olsak da nihayetinde bizim için hassasiyet taşıyan bir noktada görüşmelerimiz kilitlenmiştir. 



SODEM-SEN’le aramızdaki görüşmelerin tıkanmasına neden olan madde, esasında aynı SODEM-SEN’in İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin diğer iştiraklerinde kabul etmiş olduğu maddeden ibarettir. İşveren adına Toplu İş Sözleşmesi görüşmesini yürüten SODEM-SEN’in İzelman, İzenerji, İzulaş, İzdoğa, Ege Şehir Planlama başta olmak üzere birçok şirkette kabul etmiş olduğu kazanımı, İZFAŞ personeline reva görmemesi bizim nazarımızda ayrımcılık emaresidir. Her daim eşit işe eşit ücret politikasını savunmuş olan Genel-İş için bu durum kabul edilemez. Diğer şirketlerde kabul edilmiş olan kazanımın İZFAŞ personeli için uygulanmadığı müddetçe bizim nazarımızda iş barışından söz edilemez. İş barışının olmadığı yerde de Toplu İş Sözleşmesi bitmiş sayılamaz. 

İşveren vekili konumundaki SODEM-SEN yetkililerine bir hususu hatırlatmak durumundayız. İZFAŞ’ın Toplu İş Sözleşmesinin tıkanmasına neden olan madde, Genel-İş için direniş noktasıdır. Bu noktadan bir adım geriye gitmemiz, taviz vermemiz mümkün değildir. Emeğimizden aldığımız gücü kullanarak, bu kazanımın İZFAŞ personeline uygulanması hususunda her türlü eylemi yapmaya hazır ve kararlıyız. Bugün astığımız GREV İLANI bu kararlılığın göstergesidir. Grev ilanımızı asmış olmamıza rağmen süreç boyunca sergilediğimiz yapıcı tutumumuzu koruduğumuzun bilinmesini istiyoruz. 
Altı aylık görüşmeleri büyük ölçüde mutabakatla tamamlamış olduğumuz SODEM-SEN’i İZFAŞ personeline hakkı olan kazanımı vereceğine olan inancımızla, daha fazla vakit kaybetmeden iş barışını tesis edecek adımları atmaya davet ediyoruz.