GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
5 Nisan 2023 Çarşamba 12:33

İZELMAN'da iş bırakma eylemi...

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İZELMAN’da toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazken, işçiler bugün 3 saatlik iş bırakma eylemi yaptı. 

SONKALEİZMİR-İzmir Büyükşehir Belediyesi, Genel İş İzmir 1 ve 3 Nolu Şube ile SODEMSEN arasında yürütülen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamazken, işçiler iş bıraktı. ESHOT çalışanları, itfaiye, Eşrefpaşa Hastanesi acil birimi, aş evleri ve otoparklarda görev yapan personel dışındakiler iş bıraktı.
Kültürpark'ta İzmir Büyükşehir Belediyesi hizmet birimi önünde toplanan işçiler basın açıklaması yaptı. "Sadaka değil, toplu sözleşme", ‘Açlıktan ölmeyiz, biz bu yoldan dönmeyiz" sloganları atan işçiler, Büyükşehir Belediyesi'ne çağrı yaptı.

"KİMSE EKMEĞİMİZLE DALGA GEÇEMEZ"

Genel İş İzmir 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal kendilerine yapılan teklife tepki gösterirken, "Dalga geçer gibi teklif. Bizim ekmeğimize, aşımıza dalga geçecek tekliflerle gelemezler. İnsanca bir yaşam seviyesine çekilmesini istiyoruz. SODEMSEN vasıfsız işçilerin 19 bin lira maaş aldığını gösteren bordroyu getirsin. Ben imza atacağım. ESHOT hat şoförü 10 bin 200 lira alıyor. Onlar 19 bin 500 liralık bordroyu göstersinler, bu işi bırakalım" dedi.

"CİDDİYETİMİZİN FARKINA VARMALILAR"

İşçiler adına basın açıklamasını ise Genel İş İzmir 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral yaptı. açıklamadan öne çıkanlar şöyle:

"4 aydır süren görüşmelerde önemli ölçüde yol katederek emeğimizin değerini yüceltecek seviyeye geldik. Ancak geldiğimiz noktada özellikle taban ücretlerimiz konusunda arzu ettiğimiz ciddiyeti maalesef göremedik. Ekmeğimizi büyütmek şöyle dursun geçtiğimiz yıla nazaran yarı yarıya küçülmüş olan ekmeğimizin daha da küçülmesini önlemek amacıyla sürdürdüğümüz mücadelemizden geri adım atmayacağımızın bilinmesini istiyoruz. Ekmek mücadelesi, emek mücadelesi ciddi iştir. Bu ciddiyeti göstermek adına 1 ve 3 nolu şubelere bağlı birimlerdeki İZELMAN emekçileri olarak bugün saat 07.00-10.00 arasında üretime ara veriyoruz. Emekçi arkadaşlarımız birimlerine normal saatlerde giderek, kartlarını bastılar, ancak üretimde bulunmadılar. Bu vesileyle tüm tarafların ciddiyetimizin farkına varmalarını umuyoruz.

Biz kimseden “imkansızları” istemiyoruz, kimseyi olmayacak bir işe sürükleyip köşeye sıkıştırmak istemiyoruz. Biz sadece daha insancıl bir hayat sürdürmek istiyoruz. Hiç olmazsa temel ihtiyaçlarımızı karşılayalım, faturalarımızı ödeyelim, yasal tefeci görünümündeki bankaların eline düşmeyelim istiyoruz. Biz ki iş yerlerini evi, mesai arkadaşını ailesi kabul eden, yaptığı işe kutsiyet atfeden haysiyetli işçileriz. Biz ekmeğini yediğimiz yere asla ihanet etmeyiz. Lakin ekmeğimizi büyütme mücadelemize kayıtsız kalanlara da sesimizi yükseltmesini iyi biliriz. Bugün yaptığımız eylem deryada yalnızca bir damla. Biz istemesek de şayet şartlar bizi mecbur bırakırsa bu damlaları durmak bilmez çağlayanlara dönüştürme gücümüzün olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun masum bir uyarı olduğuna dikkat çekiyoruz.  Tekrar ediyoruz; taleplerimize sadece ciddiyetle yaklaşılmasını bekliyoruz. Emeğimize yönelik bu tavırların hak ettiği ciddiyete kavuşmaması halinde “Bu daha başlangıç, mücadeleye devam” söylemini dillendirerek eylemlerimizin artarak devam edeceğini kamuoyuyla paylaşıyoruz. Ta ki kursağımızdaki lokmanın küçülmesine “dur” denilene kadar…

YÜZDE 75 İSTİYORLAR

7 binin üzerinde işçiyi ilgilendiren görüşmelerde işveren yüzde 36.5 zam teklifi sunarken işçiler ise ilk 6 ay için yüzde 75, ikinci üçüncü ve dördüncü altı aylar için ise TÜFE oranında zam ile yüzde 3 refah payı istiyor.