GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
6 Ekim 2021 Çarşamba 10:18

İYİ Partili Akburak İzmir'de gençlerle buluştu

İYİ Parti STK İlişkilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Burak Akburak, İzmir’de genç girişimcilerle bir araya gelerek teknolojinin geleceği ve Türkiye’de girişimcilik konuları hakkında fikir alışverişinde bulundu. İzmir Konak’ta bulunan Withco ortak çalışma alanı amfi salonunda yapılan toplantıda, Akburak’a STK Başkanlığı ekibi ile İYİ Parti İzmir İl Başkanı Hüsmen Kırkpınar, İYİ Parti İzmir STK İlişkileri Başkanı Fisun Örük ve İl Yöneticileri eşlik etti.

Teknoloji ekosisteminde girişimcilik konusunun ele alındığı toplantıda, genç girişimcilerin hikayeleri ile karşılaştıkları zorlukları ve gençlerin beklentilerini dinleyen Akburak, “Gençler ve teknoloji geleceğimiz. İYİ Parti İktidarında, kayıt dışı ekonomiyi sisteme dahil ederek her türlü girişimde, gençlere elimizden gelen desteği vereceğiz.” dedi. İYİ Parti’nin önceliğinin parlamenter sisteme dönüş olduğunun altını bir kez daha çizen Akburak, İYİ Parti’nin tüm birimlerinin, mevcut iktidar sonrası dönemde Türkiye’nin gelişimine katkı sağlayacak projeler üzerinde çalıştığını ifade etti ve mevcut iktidarın durumu için de “Bütün iktidarların sonu var. Onlarınki de geldi.”dedi.

En başta girişimciler için devletin verdiği teşviklere erişimin kolaylaştırılması gerektiğini belirten gençler, bugün bir girişim yapılmak istendiğinde, tüm ekipmanların tedariği için öncelikle sermaye gerektiğini ve daha sonra faturaların ibraz edilerek teşvik başvurusu yapıldığını, eğer herhangi bir sermaye bulunmuyorsa zaten en baştan ekside başlandığını dile getirdiler ve çözümün aslında çok net olduğunu; Politik ve ekonomik istikrarın sağlanarak, yazılım sektörüne özel devlet desteği verilmesi ve temel olarak hizmet sektörü ile diğer sektörlerin vergi politikalarının ayrı tutulması gerektiğini belirttiler.

Burak Akburak, gençlere ve çeşitli alanlardaki girişimlerine önem verdiklerini, birçok ilden girişimciyle zaman zaman bir araya geldiklerinde devlet teşviklerinin arttırılmasının yanı sıra, SGK prim desteği ve elektrik faturalarında adaletli olunması için indirimli tarife talepleriyle karşılaştıklarını ifade etti. Tüm bu zorluklar nedeniyle yurtdışına beyin göçünün yaşandığını ve tıpkı yurtdışında olduğu gibi sektörün en önemli meslek grubu olan yazılımcılara daha fazla değer verilmesinin ülkeye büyük getirileri olacağını belirten Akburak, “Gençler destek ve yenilik istiyor. Biz mesajı aldık, gerekeni yapacağız.” dedi.

Özgür, özgün ve yaratıcı karaktere sahip olan yazılımcıların politik ve ekonomik problemlerle mücadele etmek istemediklerini, bu nedenle de gelişmiş ülkelerdeki iş fırsatlarının hem maddi hem de manevi açıdan cazip gelmesi nedeniyle değerlendirildiğini, oysa ki yerleştikleri ülkelerde döviz ile maaş alsalar bile o ülkenin yaşam standardını yakalayamadıklarına da değinen genç girişimciler, Türkiye’de birçok girişimin unicorn (1 milyar dolar değerin üzerindeki girişimler) olmaya başladığı bugünlerde yazılımcı ihtiyacının da gittikçe arttığını ve bu durumun arz talep dengesinde bozulmaya sebep olduğunu belirttiler.