GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Türkiye
8 Mayıs 2025 Perşembe 14:47

İSİG Meclisi raporu: Nisan ayında en az 152 işçi hayatını kaybetti, çocuk işçilik derinleşiyor

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG Meclisi), 2025 yılı Nisan ayı iş cinayetleri raporunu yayımladı. En az 152 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilen raporda, çocuk işçilik ve çocuk ölümlerine dikkat çekilerek, çocukların emeğinin "sistematik olarak sömürüldüğü" vurgulandı.

İSİG Meclisi, Nisan 2025 iş cinayetleri raporunu yayımladı. Rapora göre, ay boyunca en az 152 işçi hayatını kaybetti. Böylece 2025’in ilk dört ayında toplam iş cinayeti sayısı 611'e ulaştı. İSİG Meclisi, bu verilerin yüzde 65’ini ulusal basından, yüzde 35’ini ise işçilerin yakın çevresi ve yerel kaynaklardan derlediğini belirtti.

En fazla ölüm inşaat, tarım ve taşımacılıkta

Rapora göre, Nisan ayında en çok ölüm inşaat, tarım, taşımacılık, ticaret/büro/eğitim/sinema ve metal sektörlerinde yaşandı. Ölümlerin 49’u sanayi, 37’si hizmet, 35’i inşaat, 31’i ise tarım işkolunda gerçekleşti.

İş cinayetlerinin nedenleri arasında yüksekten düşme, trafik kazaları, ezilme ve kalp krizi/beyin kanaması gibi sağlık sorunları yer aldı. İstanbul, Ankara ve İzmir yine iş cinayetlerinin en yoğun yaşandığı şehirler oldu.Çocuk işçiler ölüyor

Nisan ayında 8 çocuk işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği açıklandı. Bu çocuklardan ikisi tarımda, ikisi inşaatta, biri maden, biri enerji, biri genel işler ve biri konaklama sektöründe çalışıyordu. Ölenlerin 4’ü kadın işçi, 7’si ise göçmen işçiydi.

Çocuk yoksulluğu ve işçiliği yaygınlaşıyor

İSİG Meclisi, 28 Nisan “İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü” kapsamında yayımladığı raporda çocuk işçiliğin ulaştığı boyutu da gözler önüne serdi. Raporda OECD verilerine atıf yapılarak, Türkiye’de en az 6,5 milyon çocuğun şiddetli yoksulluk içinde yaşadığı, çocuk işçiliğin yaygınlaştırılmasının ise sistematik bir politika haline getirildiği belirtildi.

TÜİK verilerine göre 15-17 yaş arası çalışan çocuk sayısı 2024’te yüzde 24,9’a çıktı. Ancak bu verilere MESEM (Mesleki Eğitim Merkezi) kapsamında çalışan 500 bin çocuk ile kayıt dışı ve 15 yaş altı çocuklar dahil değil. İSİG Meclisi’ne göre çocuk işçi sayısı gerçekte 3 ila 4 milyona ulaşıyor.“1000’e yakın çocuk işçi AK Parti döneminde hayatını kaybetti”

Raporda, son 12 yılda en az 764 çocuk iş cinayetinde yaşamını yitirdiği, eksik kayıtlarla birlikte bu sayının 1000’e yaklaştığı kaydedildi. Çocukların 15 yaş altındayken çalıştırıldığı, hatta 4-6 yaşında hayatını kaybeden çocuk işçiler olduğu belirtildi.Üç temel talep

İSİG Meclisi, çocuk işçiliğe karşı üç temel talep sıraladı:

Çocuk işçilik yasaklanmalı, mesleki öğrenim çocuk gelişimine uygun şekilde planlanmalı.

Eğitim her kademede parasız olmalı; müfredat bilimsel temelde yeniden yapılandırılmalı.

Yaşam alanları çocukların gelişimine uygun hale getirilmeli, çeteleşmeden arındırılmalı.