GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Ekim 2021 Perşembe 23:07

İBB Meclisi'nde Meslek Fabrikası gerilimi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası'nı Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı'na tahsis etmesi tartışma yarattı. Belediye Meclisi'ne gelen protokole İYİ Parti de çekimser yaklaştı. AK Parti ve MHP'nin de sert eleştirileri ile birlikte protokole ilişkin önerge geri çekildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ekim ayı Olağan Meclis Toplantısı üçüncü bileşimi Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlığında yapıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Meslek Fabrikası'nı Adıgüzel Eğitim, Kültür, Araştırma, Yardımlaşma ve Sağlık Vakfı'na tahsis etmesi tartışma yarattı. İstanbul menşeili bir vakıfla protokol imzalanmasının “Başka bir tarım mümkün” vizyonuyla çeliştiğini ifade eden AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, sert eleştiriler yöneltti.

CHP Grup Sözcüsü Nilay Kökkılınç ise "Burada kıyamet kopartılacak bir şey yok. İzmir Türkiye'nin 3'ncü büyük kenti. Burada tarım ve teknoloji üniversite kurulması söz konusu. Buradaki üniversitenin vasfı dünyada 10 üniversitede var. İzmir'de de böyle bir üniversite kurulması isteniyor. Biz hükümetin başka vakıflara neler yaptığını TV ekranlarında izliyoruz. 2002 senesinde 1,5 milyon üniversite öğrencisi varken, şimdi 8 milyon öğrencimiz var. Yapılan üniversitelerin hangisini uluslar arası başarı hikayesi var" dedi.

Meclis Birinci Başkan Vekili Mustafa Özuslu da ortada henüz bir tahsisi olmadığını söyledi.

“MECLİS ÜYELERİNE ZİMMET ÇIKARIR”

İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise tahsisin meclis üyelerine zimmet çıkaracağını belirterek, “Çok hassas bir konuyu acele olarak tartışıyoruz. Bu kentin menfaatini hep birlikte sağlıklı bir şekilde sağlamak zorundayız. Bu meclis de iradesini sağlık şekilde kullanmak durumunda. Başkanımıza değişik vakıflardan, üniversitelerden talep gelebilir. Ama bu taleplerin halka getirdiği yararı değerlendirmek durumundayız. Önümüze İstanbul’dan Adıgüzel Vakfı geldi. Biz tarımı destekleyecek bir çalışma yapmak istiyorsak bizim aslanlar gibi daire başkanlıklarımız var. Bunun içinde bir müdürlük oluşturalım. İlgili laboratuvarları kuralım ve İzmir’in çevre ilçelerine faydalı olalım. Bakın bu sağlıklı oluşmayan ve içeriyi oluşmayan vakıf, tahsisi edilecek arsadan dolayı meclis üyelerine zimmet çıkacaktır. Bunun yaşanmış örneğini Menemen’de inceleyin. Belediyenin asli görevleri var, bunları yapalım. Başkanımıza biri geldiği an iyi niyetle hep ‘evet’ diyor. Biri çıksın ‘kral çıplak’ desin. Bu çerçevede bu konuyu lütfen gündemde tutalım. Bunun sağlıklı oluşumunu yapıp ona göre hareket edelim. Sonuçta bu bizi üzecek. Biz asli görevlerimizle uğraşalım” dedi.

Tartışmaların ardından oylama yapılmayıp ilgili önerge, Plan ve Bütçe – Hukuk – Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor – Tarım, Orman ve Hayvancılık Komisyonlarına yeniden görüşülmek üzere iade edildi.