GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
9 Eylül 2020 Çarşamba 11:30

GÜLTEPE'NİN MAKUS TALİHİ DEĞİŞİYOR!

Kentsel dönüşüm için planların askıya çıktığı Gültepe'de tarihsel bir eşiğe gelindi. Semtin 40 küsur yıllık makus talihini değiştirecek dönüşüm için kollar sıvandı. Başkan Batur, "Başarısız olmamızı bekleyenler çok bekler. Elimizi değil gövdemizi taşın altına soktuk" dedi.

Mustafa AKBAŞ/SONKALEİZMİR (ÖZEL)- Gültepe... İzmir'in kalbi... Basmane'nin yanı başından başlayıp Buca'nın eteklerine kadar uzanan koskoca bir semt... Tüm sokakları yokuşta olan, muhteşem körfez manzarasına nazır, adeta gecekondudan bir dağ... 100 binlik nüfusuyla yoksulluğun kol gezdiği bu semt, 12 Eylül öncesinin ise 'kurtarılmış bölge'si.. Sol'un kalesi... Yıldız Tilbe, Özcan Deniz, Yavuz Bingöl gibi ünlü şarkıcıların çocukken dar sokaklarında koşturduğu bir semt... Adına diziler çekilen, şarkılar bestelenen bir İzmir düşü... Efsane belediye başkanı Aydın Erten'in ise gözbebeği...

PLANLAR ASKIDA
Zamanın ruhuna yenik düşen Gültepe, maalesef on yıllardır giderek artan çarpık yapılaşma nedeniyle can çekişiyor. Altyapı berbat durumda. Belediye hizmetleri büyük güçlüklerle götürülebiliyor. Sosyal donatılar, yeşil alan ise hak getire... Daracık sokaklar ve 70 metrekarenin üstüne çıkılan 4- 5 katlı kaçak yapılar yüzünden yurttaşlar nefes alamıyor… Ancak, şimdilerde, Gültepe semtinin 40 küsur yıllık makus talihini değiştirecek tarihsel bir dönemeçe gelindi. Konak Belediyesi'nin hazırladığı, Gültepe'ye ilişkin, 300 hektar alanı ve 14 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm planı meclisten oybirliğiyle geçti. Ve plan 27 Ağustos'ta askıya çıkarıldı. 25 Eylül'e kadar askıda kalacak planlarla ilgili Gültepe'de kimi yurttaşlar sevinçli ve heyecanlı, kimileri ise endişeli.

GÖVDEMİZİ KOYDUK
Biz de Gültepe kentsel dönüşümü konusunda tüm merak edilenleri Konak Belediye Başkanı Abdül Batur'a sorduk. İçtenlikle yanıtlar veren ve her zamankinden daha kararlı bir duruş sergileyen Başkan Batur, "Başarısız olmamızı bekleyenler çok bekler. Elimizi değil gövdemizi taşın altına soktuk" mesajını verdi. Batur, Konak'a aday gösterilmesinin en büyük nedenlerinden birinin daha önce Narlıdere'de yaptıkları kentsel dönüşüm çalışması olduğunu, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun bizzat kendisine, "Tecrübeni yansıtırsan bunu sen başarırsın" dediğini aktardı. "Biz de bu görevi onurla kabul ettik" diyen Batur, daha seçim kampanyası sırasında Gültepe halkında bu yönde bir beklenti olduğunu gördüklerini söyledi.

KONSENSÜS PLANI
Batur, "Dolaştığımız yerlerde her 3 kişiden 1'i bize planların değişmesi ve kentsel dönüşümün bir an önce yapılması gerektiğini söylüyordu. (Artık buralarda oturmak istemiyoruz. Yeşil alan, çay bahçesi, çocuklarımıza oyun alanı istiyoruz. Narlıdere gibi yapacaksanız burada da yapın) diyorlardı. Anketlerde de yüzde 83'lük bir istek gördük. Biz de önümüze ilk bu projeyi koyduk. Planların bir an evvel yapılması için halka söz verdik. Gerçekten de tüm kurum görüşlerini alarak, planı kendi birimlerimizin özverili çalışmasıyla 1 yıl içinde tamamladık. AK Parti ve MHP'li meclis üyelerinin de desteğiyle oybirliğiyle meclisten geçirdik. İzmir Büyükşehir meclisinde de aynı şekilde oybirliği sağlandı. Yani tam bir kansensüs planı oldu" dedi.

ŞEFFAFLIK VURGUSU
Kentsel dönüşüm sürecini başından sonuna kadar şeffaf götüreceklerini, tüm aşamalarda Gültepe halkına danışarak ve uzlaşma içinde yürüyeceklerini vurgulayan Başkan Batur, "İlgili tüm kurumlardan görüş alarak oluşturduğumuz planı mecliste aylarca tartıştık. Muhtarları ve tüm diğer partilerin ilçe başkanlarını bilgilendirdik. Ayrıca bu plan askıya çıkarken bile İzmir'de ilk oldu. Planları, Toros Mahallesi ve Gültepe'ye fiziki olarak asmamızın yanı sıra belediyemizin web sayfasına da koyduk. İnternetten bizim sayfaya girip adresini yazan herkes planda nereye düşmüş görebiliyor. Bu tam bir şeffaflık. Bürokratlarımız yurttaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Geçen hafta ben de tüm muhtarlarımızla bir araya geldim. Dışarıda bekleyen 250 kişi vardı. Gelin kafanızda ne soru varsa sorun dedik. Onlar sordu biz cevapladık. Tüm tedirginlikleri ortadan kalktı" diye konuştu.

PARSELASYON ÖNEMLİ
Abdül Batur, yurttaşların en çok "benim evim yeşil alanda kaldı, yolda kaldı, ne olacak" diye sorular sorduğunu belirtirken, "Hiç endişe etmesinler. Bu taslak imar planı. Tashi için askı mühletinin geçmesini bekliyoruz. Ardından 6 aylık parselasyon süreci başlayacak. Asıl parselasyon planlarında hisselerin dağılımı önemli. Evi yolda ve yeşil alanda kalanlar en yakın imar adasından hisse alacak. Bu parselasyon planlarında gözükecek. Yasa da böyle emrediyor zaten. Eğer verilmezse vatandaş askıda itiraz eder, planları durdurur. Bu iş çocuk oyuncağı değil, kimsenin hakkı yenmez" açıklamasını yaptı.

10 YIL SÜRECEK
Çalışmaların öyle hemen dört bir yandan başlayıp bitmeyeceğini, ada ada dönüşümü yapacaklarını ve en az 10 yıl süreceğini kaydeden Batur, "Narlıdere'de nasıl yaptık! Önce bir adayı belirledik. O adadakileri çıkardık evlerinden, kira yardımı yaptık. Yıkıma başladık, binaları bitene kadar kiralarını ödedik. Oturma raporunu alıp teslim ettik, sonra kira yardımını kestik. Aynı sistemi uygulayacağız. Taşınacakları evleri de istedikleri yerden kiralayabilecekler. Sadece günün rayiç bedeline uygun olacak kiralar. Ayrıca yurttaşlar inşaatın malzemesine kadar her şeyi görecek, bilecek. Hatta ada ada yaptıklarımızı gördükçe (bizimki ne zaman başlayacak) diyecekler" ifadelerini kullandı.

CEFAYI ÇEKTİLER, SEFAYI DA SÜRSÜNLER
Kentsel dönüşüm konusuna kesinlikle siyaset bulaştırılmaması gerektiğini vurgulayan Batur, "Biz bir yaraya merhem olalım diye bu işe girdik. İnsanlar yıllarca buranın cefasını çekmiş. Tozunu, toprağını yutmuş. Hiç bir sosyal haktan yararlanamamış. Bırakın da şimdi sefasını bu insanlar sürsün. Hepsinin malları kıymetlenecek. Hayatları daha insani şartlara ulaşacak. Altını bir kez daha çizelim; bu (yerinde dönüşüm) olacak. Kimse başka bir yere gitmeyecek, kimsenin komşusu değişmeyecek" diye konuştu.

BAŞKASINA İZİN YOK, BELEDİYE YAPACAK
Başkan Abdül Batur, dönüşüm işinin sözleşmelerini ve yapım ihalelerini de Konak Belediyesi’nin yapacağını açıklarken, “Halkın temsilcileri ihalelere girebilecek. Neyin ne olduğunu açıkça görecek. Ancak, tapu sahipleri ‘ben arazimi müteahhide veriyorum’ diyemeyecek. Ben planın altına yazdıracağım, Narlıdere’de olduğu gibi (tüm bu işlemler belediye tarafından yürütülecek) diye.. Zaten bu maddeyi plana koymazsak ihale filan olmaz. Sonunda halk mağdur edilir” dedi.

ORTAKLIK PAYI VE İMAR BARIŞI
Ortaklık payı ve imar barışı konularına da açıklık getiren Batur, “Daha önce yüzde 20 ortaklık payı alındı. Bir daha alınacak mı diyorlar. Cevabını vereyim; ortaklık payı tapudan yüzde 45 kesilir. Ama daha önce yüzde 20 verdiysek bu kez yüzde 25 kesilir. Bu yasalarla yönetmeliklerle sabittir. İmar barışına gelince; vatandaşın bir kazanılmış hakkı varsa biz bunu geri alamayız. Devlet sana vermiş bu hakkı kardeşim ben nasıl geri alayım. Siz artık hak sahibisiniz. Tezviratlara, dedikodulara inanmayın” ifadelerini kullandı.

ALTYAPI DA YENİLENECEK…
Başkan Batur şöyle devam etti: “İmar planı demek, şehircilik esasları demek. Yeşil alan, genişleyen yollar, sosyal tesis, otopark, pazar yeri, okul yeri, oyun alanı demek. Biz bu planı başarıyla yaptık. Şimdi tatbik etmemiz gerekiyor. Bölgede daha önce kişi başına 1 metrekare olan donatı alanı 13 metrekareye çıkacak. Yürürlükteki fakat tatbik edilmeyen planda yer alan sosyal tesis alanı iki katına yükseltilecek. Eğer kentin gelişimine katkı koymak, uçaktan baktığımızda güzel, düzenli bir şehir görmek istiyorsak bunu yapmalıyız. İnsanlarımızı hak ettikleri sosyal ve fiziki şartlarda yaşatmalıyız. Şuan bölgede doğru düzgün altyapı yok. Yollar dar. Doğalgaz götüremiyoruz. Ama kentsel dönüşümle birlikte altyapı da yenilenecek. Yollar genişleyecek, doğalgaz gelecek. Gültepeliler rahat bir nefes alacak.”

(Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Gültepe projelerini bizzat Ankara'da CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na anlattı.)

HALKA 20 HEKTARLIK HEDİYE
Belediyeye ait alanların da vatandaşların eksik kalan metrajlarını tamamlamak için kullanılacağını belirten Abdül Batur, “Bizim de Konak Belediyesi olarak bölgede 20 hektara yakın alanımız var. Ama biz alanımızı buradan daire alalım diye kullanmayacağız. Narlıdere’de yaptığımız gibi, vatandaşın dönüşümde eksik kalan metrajları için kullanacağız. Hakkımızdan feragat edip vatandaşa sunacağız. Belediye olarak daire maire peşinde değiliz. Mühim olan oradaki iş çözülsün” dedi.

VATANDAŞLA UZLAŞACAĞIZ
Gültepe’deki kentsel dönüşümün uzun yıllar belediye başkanlığını yürüttüğü Narlıdere’den daha zorlu olduğunu dile getiren Batur, “Ama biz kararlıyız ve tecrübeliyiz. Her şeyi oradaki vatandaşlarla birlikte yapacağız. Kimse bana başka yol ve yöntem göstermesin. Vatandaşla konuşacağız, anlatacağız, ikna edeceğiz. Bazen vatandaşın, bazen bizim söylediğimiz doğru çıkacak. Uzlaşacağız ve yolumuza bakacağız. O yüzden hiç kimse benim ağzımdan çıkmamış şeylere inanmasın. Birileri her ne yalan söylerse söylesin, biz bu işi samimiyetle, şeffaf bir şekilde yapacağız. Tüm eleştirilere açık olacağız. Kararlılıkla yürüyeceğiz” dedi.

SAKIN HA ONLARA İNANMAYIN
Başkan Batur, yurttaşların kafasını karıştırmaya çalışanlara ise tepki gösterdi. "Elindeki kaynağı kestiğimiz bazı insanlar dedikodular yayıyor. Burayı komple boşaltıp insanları Harmandalı'na yollayacağımızı söyleyenler bile var. Onlarla geçmişte çok mücadele ettim, yine ederim" diyen Batur, Gültepeliler'i de "Sakın ha onlara inanıp da evlerinizi satmayın. Hiç kimseyle anlaşma yapmayın. Çünkü belediye olarak biz sizinle anlaşma yapacağız. Muhatabınız devlet olacak" sözleriyle uyardı.

Batur şöyle devam etti: “Bu işi provoke etmeye çalışanlara kulak asmasınlar. Biz olaya siyaset üstü bakıyoruz. Oradaki vatandaşımızın siyasi görüşü, dünya görüşü, etnik yapısı bizi hiç ilgilendirmiyor. Doğru bildiğimizi yapacağız. Herkesin gönlü rahat olsun. Bana güvensinler, çünkü ben onlara güveniyorum.”

 

ŞUAN BÖYLE

BÖYLE OLACAK

(Konak Belediyesi’nin hazırlattığı, kentsel dönüşüm öncesi ve sonrasına ilişkin yapı yoğunluğu grafiği çarpıcı bir görüntü ortaya koydu.)