GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünya
8 Şubat 2021 Pazartesi 14:32

Evcil hayvanlara da korona testi yapılacak

Güney Kore'nin başkenti Seoul'da, Covid-19 pozitif insanlarla temaslı olup semptom gösteren evcil hayvanlara da korona virüsü testi yapılacak. Seoul Belediyesi, testlerin evde yapılacağını açıkladı.

Güney Kore'nin başkenti Seoul'da, evcil kedi ve köpeklere de gerektirdiği takdirde korona virüsü testi yapma kararı alındı. Seoul Belediyesi, Covid-19 kişilerle temaslı olup ateş, öksürük, burun akıntısı ve solunum sıkıntısı bulunan kedi ve köpeklere ücretsiz test yapılacağını açıkladı.
Belediye yetkilisi Park Yoo-mi, testlerin hayvan sahiplerinin evinde, aralarında bir veteriner de bulunan sağlık ekiplerince gerçekleştirileceğini söyledi. Park, pozitif çıkan insanlarla temas sonrasında semptom gösteren tüm hayvanlara test yapılacağını açıkladı.
14 GÜN KARANTİNA İSTENECEK
Pozitif çıkan evcil hayvanların evlerinde 14 gün boyunca karantinada tutulmasını gerekeceği, sahiplerinin kendilerinin de karantinada bulunması halinde geçici olarak barınaklara götürüleceği belirtildi. Güney Kore'de alınan korona virüsü tedbirleri uyarınca, pozitif olup hastanede tedavi ihtiyacı duymayan kişilerin toplum arasında gezmesini engellemek için hükümete bağlı karantina merkezlerinde kalması gerekiyor. 
Güney Kore'deki karar, ülkede ilk kez bir evcil hayvanın Covid-19'a yol açan korona virüsünü kaptığının tespit edilmesinden sonra geldi. Bu olayda, bir yavru kedide virüs tespit edilmişti.
'İNSANLARA BULAŞTIRMIYORLAR'
Salgının başından bu yana dünya çapında birçok hayvanın korona virüsüne yakalandığı tespit edilmişti. Son olarak, Kaliforniya'daki San Diego hayvanat bahçesinde en az iki gorilin testleri pozitif çıkmış, hastalığı asemptomatik olan bir hayvanat bahçesinden kaptıkları belirtilmişti.
Uzmanlar, evcil hayvanların insanlara virüs bulaştırmadığına dair bir kanıt bulunmadığını ancak insanların onlara virüsü geçirebileceğini vurguluyor. Bu nedenle, Covid-19'a yakalanan kişilerin hastalığı atlatana dek evcil hayvanlarına fazla yaklaşmamaları öneriliyor.