GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
2 Ekim 2024 Çarşamba 13:40

Ege Belediyeler Birliği'nden Planlama Ajansı kararı!

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı Ferdi Zeyrek ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, düzenlenen basın toplantısı ile Ege Planlama Ajansı’nın kısa süre içinde çalışmalara başlayacağını duyurdu.

Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, İzmir'de birliğin yaptığı çalışmalara ilişkin basın toplantısı düzenledi. Toplantıda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Ege Belediyeler Birliği'ne bağlı belediye başkanları yer aldı. Başkan Ferdi Zeyrek, Ege Bölgesi'ndeki belediyelerin ortak paydada buluşacağı ve sorunlara ortak çözümlerin üretileceği Ege Planlama Ajansı'na ilişkin bilgilendirmede bulundu. Başkan Tugay ise “Amacımız gerçekten bölgemizin sorunlarına çözüm ürettiğimiz ve geleceğe bölgeyi birlik bütünlük içinde hazırladığımız bir süreci yürütmek” dedi.

“İZPA öncülüğünde yürütülecek”

İzmir Körfezi ve Gediz Nehri ile ilgili açıklama yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, kuraklık nedeniyle havza bazlı su yönetimine ihtiyaç olduğunu belirtti. Tugay, “Ege Bölgesi'nin tüm illeri kardeş illerdir. İç içe geçmiş kültürel sosyal yaşantıları vardır. Sivil toplum kuruluşları da çok yakındır. Ancak sanayi planlaması, endüstri planlaması yapmadan bu illeri birbirinden kopuk bir şekilde bugünlere getirdik. İllerimizin birbiriyle yarışan değil, destekleyen bir sanayi yapısı olması gerektiğini düşünüyorum. Tarımda da böyle ama sanayide birbirini tamamlayan iller olmalı diye düşünüyorum. Ege Belediyeler Birliği çatısı altında biz belediye başkanlarına bunlar üzerine çalışmak düşüyor. Ege Planlama Ajansı yapısıyla çalışacağız. Hayırlı olsun. Geçen dönem İstanbul Planlama Ajansı'nın çok başarılı işler yaptığını gördüğüm için İzmir'de böyle bir yapı kurduk, çalışıyor. İzmir Planlama Ajansı (İZPA), çok hızlı ve önemli çalışmalar yürütüyor. Bundan sonra Ege Planlama Ajansı ile arkadaşlarımız entegre olacak. Ege Bölgesi için de katkılarını verecekler. İzmir artık Ege Bölgesi'nin bir parçası olarak da bu planlamada yerini alacak” dedi.

“Kalkınma ve kriz yönetimi ile ilgili çalışacak”

Ege Planlama Ajansı’nın bölgenin kalkınması, yeni yatırımların planlanması, istihdam alanlarında önemli çalışmalar yürüteceğini aktaran Tugay, “Ege Planlama Ajansı; temelde bölgesel kalkınma ve kriz yönetimi ile ilgili çalışacak. Deprem gibi afetlerle ilgili hazırlıkları da katabiliriz. İklimle bağlantılı olarak, üzerimize gelen su, gıda ve enerji krizini de bölgesel planlamamız lazım. Öncelikle kendisine yeten, daha sonra diğer bölgelere katkıda bulunan bölge olmayı hedeflediğimiz düşünülmeli. Sokak hayvanları ile ilgili politika geliştirirken bölgesel bir yaklaşım geliştirilmesi gibi çalışmalarımız da olacak. Veriler toplayacağız, analiz yapacağız. Bu mantıkla Türkiye’nin yönetileceğini düşünün. İşte o zaman bizim bu yaptığımız çalışma çok değerli hale gelecek. Önemli sonuçları olacak” diye konuştu.

“Siyaset üstü bir konu olarak düşünmek lazım”

Ege Planlama Ajansı'nın odalar, dernekler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler tarafından memnuniyetle karşılandığını belirten Tugay, “Bunu siyaset üstü bir konu olarak düşünmek lazım. Amacımız gerçekten bölgemizin sorunlarına çözüm ürettiğimiz ve geleceğe bölgeyi birlik bütünlük içinde hazırladığımız bir süreci yürütmek” şeklinde konuştu. Tugay ayrıca, Ege Planlama Ajansının çalışma alanlarından birinin de akıllı şehirler olduğunu söyledi.

Zeyrek: El ele verirsek hayal ettiğimiz mavi Gediz’e, yüzülebilir Körfez’e ulaşırız

Tasarruf tedbirleri sonrasında belediyelerin sadece maaş öder duruma geldiğini söyleyen Ege Belediyeler Birliği Başkanı ve Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, birlik beraberlik mesajı verdi. Zeyrek, “Bugün İzmir balık ölümleriyle, balık kokusuyla mücadele ediyor. Sanmayın ki sadece İzmir mücadele ediyor. Geçen hafta Manisa’nın Turgutlu ilçesinde aynı sorunları bizler de yaşadık. Biyogaz tesislerinin oraya bıraktığı bize göre atık, onlara göre sıvı gübre Gediz'de balık ölümlerine sebebiyet verdi. Toprakları ekilemez hale getirdi. İlk defa olmadı ama biz bir şey yapmazsak son da olmayacak. İzmir Körfezi'ni kirleten en büyük nedenlerden biri de Gediz Nehri'dir. Bu birlik çatısında bizim ortak projelerle el ele hareket etmemiz gerekiyor. Birlikte hareket edersek, kimseyi kayırmadan eşit, adil şekilde denetim yaparsak hayal ettiğimiz mavi Gediz'e de yüzülebilir Körfez’e de ulaşabiliriz” dedi.

“Gediz'i kurtaramadığımız sürece bu balık ölümleri devam edecek”

Ege Planlama Ajansı'na dair açıklamalarda bulunan Zeyrek, “Ege Planlama Ajansı'nın altyapısında sorunların çözümü, ortak envanter paylaşımı, ortak insan kaynağı paylaşımı olacak. Önümüzdeki günlerde gerçekten çok ciddi atılımlar ve projeler ortaya koyacağız. Bu planlama ajansı çatısı altında bu sorunlara eğilmek istiyoruz. Ege Planlama Ajansı'nın ana konusu; tek başına birçok belediyemizin altından kalkamayacağı sorunlar. Bugün Başkanımız Cemil Tugay tüm ekipleriyle Körfez’i temizleyebilir ama Gediz'i kurtaramadığımız sürece bu balık ölümleri devam edecek” diye konuştu.

İki şehir arasında toplu taşıma

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay ve Ege Belediyeler Birliği Başkanı -  Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Ferdi Zeyrek, İzmir ile Manisa'nın toplu taşıma ile birbirine bağlanması konusunda da görüş alışverişinde bulundu. Tugay, iki kent arasında raylı sistem konusunun görüşülebileceğini ifade etti. Tugay ve Zeyrek, iki şehrin toplu taşımayla buluşmasının istihdama da katkı sağlayacağını kaydetti.