UNESCO Dünya Mirası listesindeki Efes antik kentini 2500 yıl sonra yeniden denizle buluşturmayı hedefleyen projenin ilk etabı kapsamında; kanal girişi yeniden düzenleniyor ve bir yat limanı inşa ediliyor. Çalışmaların son durumunu yerinde inceleyen DSİ 2. Bölge Müdürü Birol Çınar, yat limanı inşası için sahada günde 6 fore kazık çaktıklarını söyledi. Toplam sayının 870’e ulaştığını duyurdu.
Projeyi vakit kaybetmeden bitirmek istediklerini belirten Çınar, “Efes Antik Kanal Projesi’nin ilk ebatı Pamucak sahili ile Kuşadası-İzmir yolu üzerindeki alanı kapsıyor. Bu alana 600 metre uzunluğunda kanal ile teknelere kısa süreli konaklama imkanı sağlayacak 100 metre genişliğinde ve 250 metre uzunluğunda bir yat limanı inşa ediyoruz. Şu anda alanda fore kazık çakma işlemleri ile mermer kaplama çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
1 metre çapındaki kazıkların 15 ve 21 metre derinliğe çakıldığını kaydeden Birol Çınar, “1394 fore kazıktan, 870’ini çaktık. 1600 m2 alandaki mermer kaplama işlemlerini de bitirdik. Hedefimiz en kısa sürede projeyi tamamlayarak, bölge turizminin hizmetine sunabilmek” dedi.
Proje 2 etaptan oluşuyor
Efes Antik Kentini yeniden denizle buluşturacak proje 2 etaptan oluşuyor. Projenin ilk etabında DSİ 2. Bölge Müdürlüğü 600 mt uzunluğunda giriş kanalı, yat limanı inşa edecek. İkinci etapta ise Pamucak sahilinden Efes Limanına kadar olan alan temizlenecek, kanal boyunca tarihi dokuya uygun kesme taşlar döşenerek çevre düzenlemesi yapılacak.
Antik Kente Antik teknelerle yolculuk edilecek
Efes Antik Kenti ve limanı binlerce yıl batı ve doğu kültürlerinin kesiştiği kral yolunun başlangıç noktasında yer alıyordu. Ancak Küçük Menderes ve Marnas Çayının getirdiği alivyonlar nedeniyle 2500 yıl içerisinde denizden 9 km kadar uzaklaştı ve antik kent bugünkü halini aldı. Proje tamamlandığın 2500 yıl sonra antik kente, özel teknelerle yeniden yolculuk yapılma şansı doğacak. Efes’e gelen turist sayısı her yıl artacak. Efes Atik Kenti, Türkiye’nin en önemli destinasyon merkezlerinden biri haline gelecek.