GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Eylül 2024 Cuma 17:20

EBSO'dan o yönetmelik değişikliğine tepki: Madencilikten vaz mı geçiyoruz?

EBSO Başkan Yardımcısı Hakan Ürün “24 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren, “Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik” değişikliği, ne yazık ki madencilik sektöründe hayal kırıklığı yarattı” dedi.

Orman Kanunu’nun 16. Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelik” değişikliği ile ilgili bir açıklama yapan Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Ürün “Sektör, mevcut sorunlarına henüz çözüm bulamamışken, yeni yönetmelik ile büyük bir yara aldı. Adeta sektörün önü kapatılarak, yeni yatırımlara ve mevcut üretime ket vuruluyor” dedi.

Ülkemizin toplam alanının %49’unun tarım alanı olduğunu belirten Ürün “ Ülkemizin %30’u da ormanlık alandır. Ormanlık alanın %88’i koruluk/makilik alan, %12’si baltalık yani gerçek ormanlık alanıdır. Sadece binde 3’ü madencilik amaçlı kullanılıyor ve bu alan Kilis’in yüzölçümü kadar bile değil. Sektör bu bindelik alanda üretmeye, katma değer yaratmaya çalışıyor” diye konuştu.

Anayasa ile ormanlık alanların korunmasının güvence altına alındığını vurgulayan Hakan Ürün “Bu yönetmelik ile sektörün hareket alanı tamamen kısıtlanmakta, üretim imkansızlaştırılmaktadır. Milyonlarca yılda oluşan madenler, ancak keşfedildiği yerden çıkarılabiliyor. Maden bulunduğu yerden çıkarıldıktan sonra o alan ıslah ederek yeniden doğaya kazandırılır. Yani, geçici süreli bir faaliyettir bu. Yeni yönetmelikle, sektörün üretim yapacağı alanları kısıtlamak, rezerv alanlarına 150 hektar sınırını getirmek, maden işletmelerinin kendi enerji ihtiyaçlarını karşılamalarının önünü kapanmak, sanayicinin motivasyonunu bozacak ve bu da, ülke ekonomisine zarar verecektir” dedi.

Madenlerimizin yurtiçi ekonomisine katkısının yaklaşık 40 milyar dolar olduğunu hatırlatan Ürün “Sektörde 150 bini aşkın kişiye istihdam sağlanıyor. Doğumdan ölüme kadar yaşamın her alanında madenlere bu derece bağımlı iken, bu katı tutumu anlamak mümkün değil. “Üreten Türkiye” hedefine yerli madenler olmadan ulaşmak mümkün değildir. Zengin maden rezervlerimize rağmen, ihtiyacın, ithalatla karşılanması göze alınıyorsa, cari açığın ve işsizliğin artması göze alınmış, büyümeye olan %1’lik katkıdan feragat edilmiş demektir. Her yeni yönetmelik değişimi ile iş yapmak imkansız hale getiriliyor. Tüm bu gelişmeler doğrultusunda, madencilik yapılacak mı? Yapılmayacak mı? Madencilikten vaz mı geçiliyor? Artık emin değiliz. Dileriz, en yakın zamanda bu yanlıştan dönülür ve gerekli düzenlemeler yapılır” diye konuştu.