GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Ocak 2023 Salı 16:34

Dünya tarihine damgasını vuran İzmirli kadın sanatçı hayatını kaybetti

Dünya tarihinde halktan bir kadın olarak paraya resmi basılan ilk sanatçı olan İzmirli Sabiha Tansuğ, 90 yaşında hayatını kaybetti. Belçika, İtalya, Fransa, Hollanda ve Almanya'da "Anadolu Kadın Başlıkları (şapkaları)" adıyla sergi açan, Japonya'da imparator nezdinde ağırlanan,  2 kitap ve 200'den fazla makalesi bulunan Tansuğ çok sayıda ödüle de layık görülmüştü.

SONKALEİZMİR-Dünyada halktan bir kadın olarak paraya resmi basılan ilk kadın sanatçı unvanıyla tarihe geçen 90 yaşındaki İzmirli Sabiha Tansuğ, bugün Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde yaşlılığa bağlı sebeplerle hayatını kaybetti. 



ŞAPKALARA İLGİ DUYDU

Yunanistan Gümülcine'de doğan ve 8 yaşındayken ailesiyle İzmir'e yerleşen Sabiha Tansuğ, ilk ilkokuldaki bir gösteri ile adını duyurdu. Gösteride "Eğribaş" denilen gelin başlığını giyen Tansuğ şapkalara karşı ilgisiyle hafızalara kazındı. Sonrasında da Göztepe Enstitüsü'nde okurken şapka yapıp satarak geçimini sağlayan Tansuğ, daha sonra ressam Nuri İyem'den dersler alıp sanatını iyice geliştirdi. 

Gazeteci Haluk Tansuğ ile evlenip makalaler yazan Sabiha Tunsuğ, Anadolu'nun pek çok yerinden de şapkaları toplayıp bir koleksiyon oluşturdu.



JAPONYA'DA İMPARATOR AĞIRLADI

1968 yılında "Anadolu Kadın Başlıkları" sergisini açan Tansuğ, daha sonra Japonya'da imparator nezdinde ağırlandı. Tansuğ'un sergileri Belçika, İtalya, Fransa, Hollanda ve Almanya'da da büyük ilgi gördü. 
Büyük ilgi gören "Anadolu Kadın Başlıkları" sergisinin ardından Tansuğ'un portresi dönemin darphane müdürü Sait Tanaçan'ın dikkatini çekti. Tanaçan'ın teklifiyle Tansuğ'un portresi 50 kuruşluk metal paraya basıldı. Bu dünya tarihinde ilk kez halktan bir kadının resminin paraya basılması olarak kayda geçti.



Pek çok dalda ödüller alan, yazdığı iki kitap ve 200'ün üzerindeki makalesiyle önemli çalışmalar ortaya koyan Tansuğ'un eserleri, halen İstanbul'da Sabiha Tansuğ Müzesi'nde sergileniyor. Tansuğ'ın koleksiyonunun yakında Bademler Köyü'nde hizmete açılacak ve adını taşıyan müzede yaşatılacağı belirtildi. 


CENAZESİ YARIN

Tansuğ'un cenazesi yarın Güzelbahçe Yalı Camisi'nde kılınacak ikindi namazının ardından Bademler Köyü Mezarlığı'nda toprağa verilecek.