GÜNCEL POLİTİKA YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ SPOR MAGAZİN RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
3 Ağustos 2022 Çarşamba 18:31

Dolarda hareketlilik

Geçen hafta 3 günde bankaların döviz mevduatlarında yaşanan 3,8 milyar dolarlık artış dikkat çekti. Artışın, Rusya'nın Akkuyu yatırımı için Türkiye'ye gönderdiği para kaynaklı olabileceği düşünülüyor.

29 Temmuz Cuma günü Bloomberg’in yayımladığı “Rusya 20 milyar dolarlık Akkuyu için Türkiye'ye para gönderiyor” başlıklı haberin ardından gözlerin çevrildiği bankalardaki döviz cinsi hesaplarda hareketlilik dikkat çekiyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 26 Temmuz tarihinde 232,4 milyar dolar olan bankalardaki yabancı para mevduat miktarı 29 Temmuz’da 236,2 milyar dolara yükseldi. 4 günde bu kalemdeki artış 3,8 milyar dolar oldu.

Bankaların yabancı para kredi hacminde de geçen hafta dikkat çeken bir dalgalanma yaşandı. 25 Temmuz’da 142,1 milyar dolar olan döviz cinsi kredi hacmi, 26 Temmuz’da yaklaşık 3,6 milyar dolarlık düşüşle 138,5 dolara geriledikten sonra 27 Temmuz’da 3,3 milyar dolarlık artışla 141,8 milyar dolara yükseldi.

Uzmanlar, döviz mevduat ve kredi hesaplarındaki bu hareketliliğin Rus Rosatom şirketinin Akkuyu yatırımı için Türkiye’ye para göndermesi ve yine bununla bağlantılı işlemlerle ilgili olabileceğine işaret ediyor.

15 MİLYAR DOLAR İDDİASI
Bloomberg'den Fırat Kozok'un üst düzey yetkililere dayandırdığı 29 Temmuz tarihli haberde, Rusya Devlet Atom Enerjisi Kurumu’nun (Rosatom), halihazırda yapılacak ödemeler ve önümüzdeki iki yılda yapılacak harcamalar için yaklaşık 15 milyar dolarlık tutarı geçen haftadan beri parçalar halinde Türkiye’ye aktarmakta olduğu belirtilmişti.

Yetkililerden biri, Putin’in tahıl koridorundaki arabulucu rolü nedeniyle Erdoğan’a bir jest yapmak için süreçte rol aldığını ifade etmişti.

Haberde ayrıca, “Diğer yetkililerin verdiği bilgiye göre, söz konusu paranın 5 milyar dolarlık bölümü geçtiğimiz hafta Türkiye’ye ulaştı. Bu hafta sonuna kadar 5 milyar dolarlık ikinci bölümün de ulaşması bekleniyor. Son bölüm ise önümüzdeki hafta Türkiye’de olacak. Rosatom, gelen paranın bir bölümünü vadesi gelen ödemeleri için kullanacak, geri kalanını da iki yıl boyunca Türkiye’de tutacak” ifadeleri yer almıştı.

Rusya’nın söz konusu parayı hangi yolla ve hangi para birimi cinsinden Türkiye’ye göndereceğine dair bir bilgi ise kamuoyuna yansımadı.

Bu haberle aynı gün, projenin inşaat aşamasında yer alan IC İçtaş İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. şirketinin sözleşmesinin Rus Rosatom tarafından feshedildiğinin ortaya çıkması da iki gelişmenin birbiriyle ilişkili olup olmadığı sorularının gündeme gelmesine neden olmuştu.

DOLAR 18 SINIRINDA
Rusya’nın para gönderdiğine ilişkin haberle geçen hafta 29 Temmuz’da 17,90’dan 17,70’lere sert gerileme yaşayan dolar kuru, hızla tekrar aynı seviyeye gelmişti. Bugün de kurda 17,98 seviyeleri görüldü.

Yüksek cari açık, yüksek enflasyon ve düşük faiz ortamında TL hızla değer kaybederken, hükümet seçim öncesinde yurt dışından para girişiyle ekonomiyi idare etmeyi hedefliyor.